TESS-teleskooppi laukaistiin avaruuteen viime vuonnna ja se on siitä alkaen tehnyt uusia havaintoja eksoplaneetoista. Viime viikolla Nasa tiedotti, että planeettaetsin on tehnyt hattutempun ja paikantanut kolme eksoplaneettaa Vesikäärmeen tähdistöstä.
Kolme uutta eksoplaneettaa kiertävät punaista kääpiötä GJ 357, joka sijaitsee noin 31 valovuoden päässä Maasta, mikä tarkoittaa sitä, että avaruuden mittasuhteissa ne ovat varsin lähellä meitä.
Kahden planeetoista uskotaan olevan liian kuumia elämän esiintymiselle, mutta planeetta GJ 357 d sen sijaan näyttää lupaavalta.
Haluatko tietää lisää TESS-teleskoopista?
Supermaa, jolla on supersijainti
Planeetta GJ 357 d on niin kutsuttu supermaa, jolla tarkoitetaan sitä, että sen massa voi olla jopa kymmenen kertaa Maan massa.
Planeetan massa sinällään ei kerro mitään siitä, voiko siellä esiintyä elämää, mutta planeetan sijainnista saadaan viitteitä siitä, onko se elinkelpoinen. Ja sijaintinsa puolesta GJ 357 d on todella mielenkiintoinen.
Toisin kuin kaksi kuumaa naapuriaan, GJ 357 d sijaitsee emotähteensä elämälle otollisen vyöhykkeen ulkolaidalla.
Kaasukehä on avainasemassa
Planeettan GJ 357 d:n etäisyys emotähteensä on suunnilleen sama kuin Marsin etäisyys Aurinkoon. Siksi tutkijat arvelevat, että sen lämpötila olisi noin -53 astetta.
Se on siis hyvin kylmä, mutta jos GJ 357 d:llä on paksu kaasukehä, se voisi nostaa lämpötilan elämälle suotuisaksi.
Ja jos GJ 357 d on vielä kalloplaneetta, sen pinnalla voisi esiintyä nestemäistä vettä. Silloin siellä olisi elämän edellytykset.
Planeetta GJ 357d:n koostumusta ja kokoa ei ole vielä saatu selville. Jos se on kiviplaneetta, se voi massansa mukaan olla jopa kaksi kertaa Maan kokoinen.