NASA's Goddard Space Flight Center/Chris Smith
GJ 357d -planeetalla voi olla edellytykset elämän esiintymiselle. Kuvituskuva.

Planeettaetsin löysi uuden supermaan, joka voi olla elinkelpoinen

Nasan TESS-teleskooppi on tähynnyt 31 valovuoden päähän ja löytänyt kolme uutta eksoplaneettaa. Yksi niistä on niin kutsuttu supermaa, jossa sijaintinsa vuoksi voi olla elämää.

TESS-teleskooppi laukaistiin avaruuteen viime vuonnna ja se on siitä alkaen tehnyt uusia havaintoja eksoplaneetoista. Viime viikolla Nasa tiedotti, että planeettaetsin on tehnyt hattutempun ja paikantanut kolme eksoplaneettaa Vesikäärmeen tähdistöstä.

Kolme uutta eksoplaneettaa kiertävät punaista kääpiötä GJ 357, joka sijaitsee noin 31 valovuoden päässä Maasta, mikä tarkoittaa sitä, että avaruuden mittasuhteissa ne ovat varsin lähellä meitä.

Kahden planeetoista uskotaan olevan liian kuumia elämän esiintymiselle, mutta planeetta GJ 357 d sen sijaan näyttää lupaavalta.

Haluatko tietää lisää TESS-teleskoopista?

Supermaa, jolla on supersijainti

Planeetta GJ 357 d on niin kutsuttu supermaa, jolla tarkoitetaan sitä, että sen massa voi olla jopa kymmenen kertaa Maan massa.

Planeetan massa sinällään ei kerro mitään siitä, voiko siellä esiintyä elämää, mutta planeetan sijainnista saadaan viitteitä siitä, onko se elinkelpoinen. Ja sijaintinsa puolesta GJ 357 d on todella mielenkiintoinen.

Toisin kuin kaksi kuumaa naapuriaan, GJ 357 d sijaitsee emotähteensä elämälle otollisen vyöhykkeen ulkolaidalla.

GJ357-tähden ympäriltä on löydetty kolme eksoplaneettaa.

GJ357d (vas.) on supermaa, joka sijaitsee GJ357-tähden elinkelpoisen vyöhykkeen laidalla.

© Credits: NNASA's Goddard Space Flight Center/Chris Smith

Kaasukehä on avainasemassa

Planeettan GJ 357 d:n etäisyys emotähteensä on suunnilleen sama kuin Marsin etäisyys Aurinkoon. Siksi tutkijat arvelevat, että sen lämpötila olisi noin -53 astetta.

Se on siis hyvin kylmä, mutta jos GJ 357 d:llä on paksu kaasukehä, se voisi nostaa lämpötilan elämälle suotuisaksi.

Ja jos GJ 357 d on vielä kalloplaneetta, sen pinnalla voisi esiintyä nestemäistä vettä. Silloin siellä olisi elämän edellytykset.

TESS-teleskoopin avulla tutkijat ovat löytäneet kolme eksoplaneettaa, joista yksi, GJ 357 d, sijaitsee tähden GJ 357 elämälle suotuisalla vyöhykkeellä. Se saattaa tarkoittaa sitä, että planeetalla voi olla sellaista elämää, joka vaatii meille tutut elämän edellytykset. Video: Nasan Goddard Space Flight Center

Planeetta GJ 357d:n koostumusta ja kokoa ei ole vielä saatu selville. Jos se on kiviplaneetta, se voi massansa mukaan olla jopa kaksi kertaa Maan kokoinen.