Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

GJ 357d -planeetalla voi olla edellytykset elämän esiintymiselle. Kuvituskuva.

Planeettaetsin löysi uuden supermaan, joka voi olla elinkelpoinen

Nasan TESS-teleskooppi on tähynnyt 31 valovuoden päähän ja löytänyt kolme uutta eksoplaneettaa. Yksi niistä on niin kutsuttu supermaa, jossa sijaintinsa vuoksi voi olla elämää.

NASA's Goddard Space Flight Center/Chris Smith

TESS-teleskooppi laukaistiin avaruuteen viime vuonnna ja se on siitä alkaen tehnyt uusia havaintoja eksoplaneetoista. Viime viikolla Nasa tiedotti, että planeettaetsin on tehnyt hattutempun ja paikantanut kolme eksoplaneettaa Vesikäärmeen tähdistöstä.

Kolme uutta eksoplaneettaa kiertävät punaista kääpiötä GJ 357, joka sijaitsee noin 31 valovuoden päässä Maasta, mikä tarkoittaa sitä, että avaruuden mittasuhteissa ne ovat varsin lähellä meitä.

Kahden planeetoista uskotaan olevan liian kuumia elämän esiintymiselle, mutta planeetta GJ 357 d sen sijaan näyttää lupaavalta.

Haluatko tietää lisää TESS-teleskoopista?

Supermaa, jolla on supersijainti

Planeetta GJ 357 d on niin kutsuttu supermaa, jolla tarkoitetaan sitä, että sen massa voi olla jopa kymmenen kertaa Maan massa.

Planeetan massa sinällään ei kerro mitään siitä, voiko siellä esiintyä elämää, mutta planeetan sijainnista saadaan viitteitä siitä, onko se elinkelpoinen. Ja sijaintinsa puolesta GJ 357 d on todella mielenkiintoinen.

Toisin kuin kaksi kuumaa naapuriaan, GJ 357 d sijaitsee emotähteensä elämälle otollisen vyöhykkeen ulkolaidalla.

GJ357-tähden ympäriltä on löydetty kolme eksoplaneettaa.

GJ357d (vas.) on supermaa, joka sijaitsee GJ357-tähden elinkelpoisen vyöhykkeen laidalla.

© Credits: NNASA's Goddard Space Flight Center/Chris Smith

Kaasukehä on avainasemassa

Planeettan GJ 357 d:n etäisyys emotähteensä on suunnilleen sama kuin Marsin etäisyys Aurinkoon. Siksi tutkijat arvelevat, että sen lämpötila olisi noin -53 astetta.

Se on siis hyvin kylmä, mutta jos GJ 357 d:llä on paksu kaasukehä, se voisi nostaa lämpötilan elämälle suotuisaksi.

Ja jos GJ 357 d on vielä kalloplaneetta, sen pinnalla voisi esiintyä nestemäistä vettä. Silloin siellä olisi elämän edellytykset.

Planeetta GJ 357d:n koostumusta ja kokoa ei ole vielä saatu selville. Jos se on kiviplaneetta, se voi massansa mukaan olla jopa kaksi kertaa Maan kokoinen.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota