Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Planeetat: kolme tähteä ja kummajainen
Maailmankaikkeus - Eksoplaneetat

Oudossa aurinkokunnassa yhdellä planeetalla on kolme aurinkoa

Muiden aurinkokuntien planeetat saattavat käyttäytyä kummallisesti. Yhdellä niistä on kolme aurinkoa, eikä sitä edes pitäisi olla olemassa.

Tällä hetkellä muista aurinkokunnista tunnetaan jo noin 1 800 planeettaa. Eksoplaneetoiksi kutsutut planeetat käyttäytyvät usein aivan toisin kuin oman Aurinkokuntamme planeetat.

Eksoplaneetalla on kolme aurinkoa

Avaruudesta on löydetty muun muassa kaasuplaneetta HD 188753 Ab, joka kiertää yhtä kolmitähtisen aurinkokunnan tähdistä.

Tältä auringonlasku näyttäisi kaasuplaneetan pinnalta:

HD 188753 Ab kiertää aurinkojaan lähempänä kuin muut planeetat

Eksoplaneetta kummastuttaa myös siksi, että sen rata sijaitsee hyvin lähellä yhtä aurinkokunnan tähdistä. Se on itse asiassa niin lähelä, että HD 188753 Ab -planeetan vuosi kestää vain 3,3 vuorokautta. Kahden muun, toisiaan kiertävän tähden, rata sijaitsee kauempana planeetasta.

Katso, miltä erikoinen tähtijärjestelmä näyttää.

Planeetat ovat yllättävän kestäviä

Erittäin lähellä tähteä kiertävien planeettojen löytyminen viittaa siihen, että planeetat ovat kestävämpiä kuin on luultu. Klassisten planeettojen syntyä käsittelevien teorioiden mukaan HD 188753 Ab:n kaltaisia jättiplaneettoja ei pitäisi olla olemassa niin lähellä tähteä.

Ensinnäkin planeetan ei olisi pitänyt voida muodostua niin lähellä tähteä, koska teorioiden mukaan sillä etäisyydellä tähdestä ei pitäisi voida olla niin paljon ainetta, että siitä voisi syntyä jotain niin suurta.

Lisäksi kaasuplaneetan pitäisi palaa niin lähellä tähteä kuin HD 188753 Ab nyt on.

Tutustu maailmankaikkeuden planeettakummajaisiin

Yksikään löydetyistä vieraista aurinkokunnista ei muistuta omaa Aurinkokuntaamme – usein niissä on paljon vähemmän planeettoja ja monet planeetoista ovat jättikokoisia, paljon suurempia kuin Aurinkokunnan suurin planeetta, Jupiter.

Vaikka eksoplaneettoihin liittyy vielä paljon avoimia kysymyksiä, tutkijoilla on jo nyt käsitys siitä, miten ”planeettakummajaiset” ovat voineet muodostua.

Lue outojen eksoplaneettojen synnystä lisää artikkelista:

Lue myös:

Eksoplaneetat

Kapinalliset planeetat rikkovat tähtitieteen sääntöjä

1 minuuttia
Eksoplaneetat

Täällä sataa timantteja

2 minuuttia
Eksoplaneetat

Tekoäly havaitsi uuden planeetan

1 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota