Tutkijat ovat jo vuosikymmeniä toivoneet voivansa löytää eksoplaneettoja radioteleskooppien avulla, mutta puutteellisten laitteiden vuoksi se ei ole onnistunut.
Hiljattain Nature-tiedelehdessä sekä The Astrophysical Journal Letters -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan nyt ollaan läpimurron partaalla.
Maailman suurimman radioteleskoopin, LOFARin (Low Frequency Array), avulla tutkijat ovat Alankomaissa havainneet signaaleja 19 kaukaisesta punaisesta kääpiöstä.
Punaiset kääpiöt ovat kaikkeuden yleisimpiä tähtiä, ja aiemminkin on vastaanotettu signaaleja punaisista kääpiöistä, jotka ovat magneettisesti aktiivisia. Radiosignaalit tämän tyyppisistä tähdistä eivät siis sinällään ole kovin erityisiä.
Nyt kuitenkin on vastaanotettu radiosignaaleja myös neljästä punaisesta kääpiöstä, joissa ei ole magneettista aktiivisuutta. Tutkijat pitävät todennäköisimpänä syynä tähän eksoplaneetan revontulia.
Tutkijoiden hypoteesin mukaan revontulet toimivat samoin kuin Jupiter ja sen kuu Io. Siellä revontulet ovat peräisin Ion monista tulivuorista, joista sinkoutuu kaasua avaruuteen ja jotka siten luovat revontulia.
”Emme voi sanoa 100 prosentin varmuudella, että näillä neljällä tähdellä, joilla arvelemme olevan planeettoja, niitä todella on, mutta voimme sanoa, että planeetan ja tähden vuorovaikutus on paras selitys näkemäämme ilmiöön”, kertoo radioastronomi Joseph Callingham Space.com-sivustolla.
Seuraavaksi tutkijat aikovat LOFARin avulla analysoida useita mahdollisista planeetoista löytääkseen radiosignaaleista toistuvia malleja. He olettavat voivansa havaita radiosignaaleja eksoplaneetasta joka kerta, kun se kulkee emotähtensä ja Maan välisen alueen halki.