Nasa laukaisee avaruuteen uuden planeettaetsijän

Nasa laukaisee avaruuteen TESS-planeettaetsijän. Sen on määrä haravoida Maan astronomista naapurustoa ja etsiä eksoplaneettoja, joilla voi esiintyä elämää.

© Youtube

Huhtikuun 16. ja 17. päivän välisenä yönä Nasa herättää jälleen toiveen siitä, että avaruudesta löydettäisiin elämää.

Tuolloin Falcon 9 -raketti nousee taivaalle mukanaan TESS-teleskooppi.

Kun TESS on päässyt 250 000 kilometrin korkeuteen, se avaa aurinkopaneeleilla päällystetyt siipensä ja alkaa haravoida Maan lähiympäristöä ja etsiä planeettoja, joilla saattaisi olla elämää.

Tähtien valo paljastaa planeetat

TESS tarkkailee neljällä kamerallaan kaikkiaan 200 000:ta tähteä. Kamerat ovat niin herkkiä, että ne havaitsevat pienetkin vaihtelut tähtien valossa.

Kun tähteä kiertävä planeetta osuu radallaan tähden eteen, tähden kirkkaus heikkenee.

Jos tähden kirkkaus heikkenee toistuvasti yhtä paljon, se on mitä luultavimmin merkki siitä, että tähteä kiertää planeetta.

Kun planeetta kulkee tähtensä editse, tähden kirkkaus vähenee. TESS-teleskooppi rekisteröi kirkkauden muutokset, ja Nasa raportoi uuden eksoplaneetan löytämisestä.

TESS-teleskoopin on määrä tutkia erityisesti eksoplaneettoja, jotka kiertävät punaisia kääpiötähtiä. Maailmankaikkeuden tähdistä 3/4 on punaisia kääpiöitä. Se on pitkäikäisin tähtityyppi.

Punaisissa kääpiöissä vedyn fuusioprosessi on huomattavasti hitaampi kuin esimerkiksi meidän omassa Auringossamme. Siksi punaisten kääpiöiden lämpötila on ”vain” noin 3 500 astetta.

Punaiset kääpiöt voivat elää biljoona vuotta, mikä lisää elämän esiintymisen mahdollisuutta niiden ympäristössä.

TESS näkee kaiken lähellä olevan

Kepler-teleskooppi näki aina 3 000 valovuoden päähän, mutta TESSin näkökenttä on paljon laajempi kuin sen edeltäjän.

TESSin on määrä toimia yhteistyössä Maassa sijaitsevien teleskooppien kanssa. Yhdessä ne voivat tehokkaammin selvittää, mistä eksoplaneetat ja niiden kaasukehä koostuvat.

Tutkijat uskovat, että TESS havaitsee Maan naapurustossa noin 2 000 uutta eksoplaneettaa, joilla voi esiintyä elämää.