Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Avaruuden elämää

Kolmen Trappist-1-aurinkokunnan planeetan pinnalla saattaa olla matala meri ja pieniä saaria. Ympäristö voi tarjota edellytykset elämälle.

© JPL-Caltech/NASA
Maailmankaikkeus - Eksoplaneetat

Mustat kukat ja panssarisammakot voisivat elää Trappist-1-aurinkokunnassa

Kolmella Trappist-1-aurinkokunnan planeetalla saattaa esiintyä elämää. Nyt eräs biologi on esittänyt siitä näkemyksensä. Katso tästä, miltä vieraat elämän muodot näyttävät.

Kylmää tähteä ympäröi seitsemän kiviplaneettaa. Siltä näyttää Trappist-1-aurinkokunta.

Toukokuussa 2017 löydetty tähtijärjestelmä on nimetty vuosikymmenen planeettalöydöksi. Tähden planeetoista peräti kolme kiertää elämälle suotuisalla vyöhykkeellä, missä voisi olla eläviä olioita.

Nyt eräs eläinten kehitykseen erikoistunut biologi on esittänyt arvauksen siitä, miltä vieraat eläimet ja kasvit saattaisivat näyttää.

Punainen kääpiö tarjoaa karut elinolot

Trappist-1

Kolmella tähden planeetoista voi esiintyä elämää.

© JPL-Caltech/NASA

Trappist-1 sijaitsee 39 valovuoden päässä Maasta. Se on niin sanottu punainen kääpiö, ja sen läpimitta on vain kymmenesosa Auringosta.

Punaiset kääpiötähdet lähettävät valtavan suuria määriä säteilyä avaruuteen. Purkausten nostattamat magneettimyrskyt voivat olla tuhansia kertoja niin voimakkaita kuin pahimmat Auringon aiheuttamat magneettimyrskyt Maassa.

Vaikka planeettaa suojaisi magneettikenttä, siellä mahdollisesti elävät eläimet tarvitsisivat suojan säteilyä vastaan.

Biologi arvelee, että eläimillä olisi panssarinaan paksu iho ja sarveislevyjä. Niillä olisi lisäksi vahvat etujalat, joilla ne pystyisivät nopeasti kaivautumaan pinnan alle tähden säteilypurkausten aikana.

Napsauta ja zoomaa eläimeen:

Kasvit ryömivät pitkin pintaa

Punaiset kääpiöt eivät säteile kovin paljon näkyvää valoa. Esimerkiksi Trappist-1 säteilee vain 0,05 prosenttia Auringon valon määrästä.

Kasvien täytyisi siksi voida hyödyntää tähden näkyvän valon lisäksi myös lämpösäteilyä fotosynteesissään. Lehdet ovat todennäköisesti mustia tai tummia, koska tummat värit imevät eniten lämpösäteilyä.

Karussa ympäristössä kasvien pitää kätkeä sekä juuristonsa että vesivarastonsa pinnan alle niin kuin sienet ja levittää lehtensä aivan lähelle pintaa.

Napsauta ja zoomaa kasviin:

Lue myös:

Eksoplaneetat

Avaruudesta löytyi Maan ja Auringon kopio

3 minuuttia
Eksoplaneetat

ENSI KERTA: Tutkijat todistivat planeetan syntyä

2 minuuttia
Tähdet

Elokuun puoliväli: Linnunradan ydin valaisee yötaivaan

2 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota