Shutterstock

Avaruudesta löytyi Maan ja Auringon kopio

3 000 valovuoden päästä on löytynyt kiviplaneetta, joka muistuttaa Maata, ja – mikä tärkeintä – se kiertää Aurinkoa muistuttavaa tähteä. Planeetalla on siksi täydelliset olosuhteet elämälle.

Tähtitieteilijät ovat löytäneet ensimmäistä kertaa Maan kaltaisen planeetan, joka kiertää Aurinkoa muistuttavaa tähteä.

Vieras aurinkokunta sijaitsee yli 3 000 valovuoden päässä Maasta, ja vuonna 2014 sieltä löydettiin kaksi isoa planeettaa. Nyt Max Planck -instituutissa Saksassa on tutkittu lähemmin planeettojen ratoja ja havaittu, että niihin vaikuttaa vielä kaksi kauempana tähdestä kiertävää kappaletta.

Toinen, KOI-467.04, on Maan kaltainen mutta lähes kaksi kertaa Maan kokoinen kiviplaneetta. Se sijaitsee niin oivallisella etäisyydellä tähdestä, että sen pinnalla voisi olla nestemäistä vettä.

Tähti ja planeetta muodostavat täsmäparin

KOI-467.04-planeetta sijaitsee elinkelpoisella vyöhykkeellä (vihreä), jonka lämpötilassa vesi voi pysyä nestemäisenä.

Kepler-160

Koko:
10 % suurempi kuin Aurinko.

Pintalämpötila:
5 200 °C (Auringon on 5 500 °C).

Kirkkaus:
3,9 x 10^26 wattia (sama kuin Auringon).

1

KOI-467.04

Koko:
1,9 kertaa Maa.

Keskilämpötila:
5 °C (Maan on 15 °C).

Kiertoaika tähden ympäri:
378 Maan vuorokautta.

2
© René Heller/MPS

Viimeisten 28 vuoden aikana vieraista aurinkokunnista on löydetty yli 4 000 planeettaa. Siksi tiedetään, että planeettajärjestelmiä on Linnunradassa runsaasti. Toisaalta tiedetään, että Auringon ja Maan kaltainen yhdistelmä on harvinainen.

Tähti on Auringon peilikuva

Maan kaltaiset planeetat sijaitsevat useimmiten liian lähellä tähteä tai kaukana siitä. Ja jos taas etäisyyys on oikea, tähti on vääränlainen.

Usein kyse on punaisesta kääpiöstä, jonka läheisyydessä elämän on vaikeaa syntyä ja viihtyä. Punaisissa kääpiöissä syntyy niin voimakkaita auringonpurkauksia, että lähiplaneetat korventuvat.

Nyt löydetty planeetta kiertää Kepler-160-tähteä, joka muistuttaa Aurinkoa. Sen läpimitta on vain 10 prosenttia suurempi kuin Auringon, ja pintalämpötila on 5 200 °C eli se on vain 300 astetta viileämpi kuin Aurinko.

Tutkijoiden mukaan planeetan keskilämpötila on siten viisi astetta, jos luonnollinen kasvihuoneilmiö on tuottanut sille kaasukehän.