Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Avaruudesta löytyi Maan ja Auringon kopio

Paras paikka etsiä Maan ulkopuolista elämää on 3 000 valovuoden päässä. Sieltä on löydetty täydellinen planeetan ja tähden yhdistelmä.

Shutterstock

Tähtitieteilijät ovat löytäneet ensimmäistä kertaa Maan kaltaisen planeetan, joka kiertää Aurinkoa muistuttavaa tähteä.

Vieras aurinkokunta sijaitsee yli 3 000 valovuoden päässä Maasta, ja vuonna 2014 sieltä löydettiin kaksi isoa planeettaa. Nyt Max Planck -instituutissa Saksassa on tutkittu lähemmin planeettojen ratoja ja havaittu, että niihin vaikuttaa vielä kaksi kauempana tähdestä kiertävää kappaletta.

Toinen, KOI-467.04, on Maan kaltainen mutta lähes kaksi kertaa Maan kokoinen kiviplaneetta. Se sijaitsee niin oivallisella etäisyydellä tähdestä, että sen pinnalla voisi olla nestemäistä vettä.

Tähti ja planeetta muodostavat täsmäparin

1 / 2
12

KOI-467.04-planeetta sijaitsee elinkelpoisella vyöhykkeellä (vihreä), jonka lämpötilassa vesi voi pysyä nestemäisenä.

© René Heller/MPS

Viimeisten 28 vuoden aikana vieraista aurinkokunnista on löydetty yli 4 000 planeettaa. Siksi tiedetään, että planeettajärjestelmiä on Linnunradassa runsaasti. Toisaalta tiedetään, että Auringon ja Maan kaltainen yhdistelmä on harvinainen.

Tähti on Auringon peilikuva

Maan kaltaiset planeetat sijaitsevat useimmiten liian lähellä tähteä tai kaukana siitä. Ja jos taas etäisyyys on oikea, tähti on vääränlainen.

Usein kyse on punaisesta kääpiöstä, jonka läheisyydessä elämän on vaikeaa syntyä ja viihtyä. Punaisissa kääpiöissä syntyy niin voimakkaita auringonpurkauksia, että lähiplaneetat korventuvat.

Nyt löydetty planeetta kiertää Kepler-160-tähteä, joka muistuttaa Aurinkoa. Sen läpimitta on vain 10 prosenttia suurempi kuin Auringon, ja pintalämpötila on 5 200 °C eli se on vain 300 astetta viileämpi kuin Aurinko.

Tutkijoiden mukaan planeetan keskilämpötila on siten viisi astetta, jos luonnollinen kasvihuoneilmiö on tuottanut sille kaasukehän.

Lue myös:

Planeetat: kolme tähteä ja kummajainen
Eksoplaneetat

Oudolla planeetalla on kolme aurinkoa

0 minuuttia
Mikrolinssi-ilmiö ympäröi taivaankappaleen loistavalla renkaalla
Eksoplaneetat

Planeetta harhailee kotigalaksissamme

4 minuuttia
Eksoplaneetat

Mustat aukot tuottavat jättiläisplaneettoja

13 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota