NASA/JPL-Caltech

Astronomit todistivat eksoplaneetan syntyä

Havainto planeetan synnystä 520 valovuoden päässä kertoo, miten Aurinkokuntakin on syntynyt.

Ensimmäistä kertaa tähtitieteilijät ovat päässeet todistamaan planeetan syntymää. Ranskassa PSL-yliopistossa tutkittiin VLT-teleskoopin kuvia 520 valovuoden päässä Maasta sijaitsevan AB Aurigae -tähden syntymästä.

Tähden ympärillä havaittiin kierrehaarainen pöly- ja kaasupilvi. Tutkijoiden mukaan kierteisyys on merkki siitä, että pölypilveä kyntää planeetanalku. Se uurtaa kiertäessään tähteä pölyyn aukkoja samaan tapaan kuin vene lipuessaan pitkin tyyntä järvenselkää saa aikaan aaltoja.

Katkos paljasti syntymän

Yhdessä kierteessä havaittiin katkos, jossa pöly näyttää tiivistyneen. "Vauvaplaneetta" ilmeisesti sijaitsee siellä.

Pölykierteessä AB Aurigae -tähden ympärillä on pieni katkos (valkoinen ympyrä) keskellä. Sinne on syntymässä uusi eksoplaneetta.

© A. Boccaletti et al/Astronomy & Astrophysics, ESO

Nuoren tähden ja katkoksen etäisyys on noin 4,5 miljardia kilometriä, mikä vastaa Auringon ja Neptunuksen etäisyyttä.

Antaa tietoa myös Aurinkokunnasta

Havainto voi auttaa ymmärtämään sitä, miten pöly ja kaasu kasaantuvat planeetoiksi, ja erityisesti sitä, miten olemassaolevat planeetat voivat vaikuttaa uusien planeettojen syntyyn. Välillisesti tämä voi tuoda tietoa myös siitä, miten Aurinkokunnan planeetat ovat kehittyneet.

Seuraavaksi planeetanalkua aiotaan tarkastella lähemmin ELT:llä (Extremely Large Telescope), jota Eso on rakentamassa Chileen.

Uusi teleskooppi valmistuu vuonna 2025, ja sillä voidaan erottaa enemmän yksityiskohtia kuin VLT-teleskoopilla.