5 tappavaa eksoplaneettaa

Suurimmalla osalla eksoplaneetoista ihminen kuolisi hyvin nopeasti kylmyyteen, kuumuuteen tai lentäviin hiekanjyviin. Tutustumme tässä viiteen ihmiselle vihamielisimpään eksoplaneettaan.

Eksoplaneetta
© Nasa/kuvakooste

Maan tavoin ne kiertävät tähteä, mutta siihen samankaltaisuudet sitten loppuvatkin.

Tähtitieteilijät löytävät koko ajan uusia vieraita tähtiä kiertäviä planeettoja eli eksoplaneettoja. Jotkin niistä muistuttavat Maata, mutta suurimmalla osalla olosuhteet eivät ole lainkaan ihmisille sopivia.

Olemme koonneet tähän viisi eksoplaneettaa, joilla vallitsevat olot ovat ihmiselle todella vihamielisiä.

HD189733 b – Hehkuva hiekka hajottaa kaiken

HD189733 b
© NASA

Noin 63 valovuoden päässä Maasta oranssia kääpiötähteä kiertää sininen planeetta. Maan sininen väri johtuu tavasta, jolla valo siroaa vedestä, mutta HD189733 b -planeetan sinisyyden syy ei ole elämälle lainkaan niin suotuisa.

Planeetan sinertävä väri tulee sen kaasukehässä olevasta magnesiumsilikaatista. Samaa jauhemaista ainetta on muun muassa talkissa. Lisäksi planeetan pintalämpötila on noin 800 astetta ja tuulet puhaltavat siellä 9 700 kilometrin tuntinopeudella. Planeetalla siis sataa sivuttain hehkuvaa hiekkaa, joka jauhaa kaiken tielleen osuvan murusiksi.

Beta Pictoris b – Komeetat luovat myrkkykaasuja

Beta Pictoris b
© NASA

Tämän super-Jupiteriksi kutsutun eksoplaneetan massa on seitsemän kertaa niin suuri kuin Jupiterin ja sen säde on 65 prosenttia suurempi kuin Aurinkokunnan kaasujättiläisen säde. Valtava planeetta on painovoimallaan tuhonnut muhkean joukon komeettoja, minkä vuoksi planeettaa ympäröi 200 miljoonaa miljardia tonnia ihmiselle myrkylllistä hiilimonoksidia.

Planeetan emotähti hajottaa säteilyllään hiilimonoksidiatomit noin sadassa vuodessa, mutta silti planeetan ympärillä oleva hiilimonoksidipilvi pysyy kutakuinkin samanlaisena. Astronomit arvelevatkin, että planeetta imee puoleensa uusia komeettoja koko ajan. Noin joka viides minuutti eksoplaneetta tuhoaa ison komeetan, joten planeettaa ympäröivä myrkkykaasupilvi pysyy tasaisena.

PSR B1257+12 b, c ja d – Kosminen hautausmaa

PSR B1257+12 b, c ja d
© NASA

Nämä kolme eksoplaneettaa kiertävät samaa tähteä eli ne ovat saman aurinkokunnan planeettoja. Ne kuuluvat niihin eksoplaneettoihin, jotka astronomit löysivät ensimmäisten joukossa. Omituinen aurinkokunta muistuttaa lähinnä hautausmaata.

Järjestelmä on aikoinaan toiminut, mutta sitten tähti räjähti supernovana ja tuhosi samalla kaiken lähistöllään. Nykyisin keskustähti on pulsari – erittäin pieni tähti, jolla on valtavan suuri massa. Se pyörii itsensä ympäri vinhaa vauhtia eli kerran 6,22 millisekunnissa.

Nopea pyörimisliike luo voimakkaan säteilyn, joka takaa sen, että planeetoilla ei voi olla elämää nyt eikä milloinkaan.

HD 209458 b – Kaasukehä kiehuu

HD 209458 b
© NASA

Tällä eksoplaneetalla on Maan kanssa samoja piirteitä: sillä on vettä, metaania ja hiilidioksidia kaasukehässään. Kaikki ne ovat tärkeitä elämän kannalta, mutta planeetta on kuitenkin kaikkea muuta kuin ihmiselle sopiva.

Kaasujätin rata kulkee niin lähellä keskustähteä, että sen pintalämpötila on noin tuhat astetta. Toisin sanoen sen kaasukehä kiehuu ja jättää planeetan radalle 200 000 kilometriä pitkän höyrystyneestä kaasusta muodostuvan pyrstön.

OGLE-2005-BLG-390Lb – Paksuinkaan takki ei riitä

OGLE-2005-BLG-390Lb
© NASA

Nasan tutkijat kutsuvat tätä eksoplaneettaa Star Warsin jääplaneetan mukaan perustellusti nimellä Hoth. Se on kylmin tähän asti havaituista planeetoista.

OGLE-2005-BLG-390Lb kiertää punaista kääpiötä, mutta sen rata kulkee varsin kaukana tähdestä. Siksi sen pintalämpötila on –220 astetta, eli vain noin 50 astetta absoluuttisen nollapisteen yläpuolella. Siellä jäätyisi kuoliaaksi, olipa päällä sitten kuinka lämmin talvitakki tahansa.

Lähde: Nasa