Avaruuspurje raivaa avaruusromua

Euroopan avaruusjärjestö Esa on onnistuneesti raivannut romusatelliitin pois Maata kiertävältä radalla avaruuspurjeen avulla. Siivoojille riittää töitä avaruudessa.

adeo-sejl esa illustration

Esan testaaman avaruuspurjeen ansiosta avaruusromu saadaan pois Maan kiertoradalta ennätysnopeasti. Havainnekuva purjeesta avaruudessa.

© ESA

Maailma siirtyi avaruusaikaan 4. lokakuuta 1957, kun Neuvostoliitto lähetti ensimmäisen satelliitin, Sputnikin, Maata kiertävälle radalle.

Nykyisin Maata kiertää niin iso määrä käytöstä poistettuja satelliitteja, että niistä on tulossa vakava ongelma.

Euroopan avaruusjärjestö Esa on ottanut avaruusromun poistamisen yhdeksi päätavoitteekseen. Äskettäin se testasi uutta avaruuspurjetta, jolla voidaan raivata romua kiertoradalla.

Esa kuvaa hanketta kotisivuillaan julkaisussa tiedotteessa.

Purje puhdistaa kiertorataa

Esan ratkaisun ydin on eräänlainen vetopurje, joka kiskoo vanhat satelliitit ja muut romukappaleet pois kiertoradalta ja ohjaa ne putoamaan ilmakehään.

Ratkaisu on nimeltään ADEO eli Drag Augmentation Deorbiting System (ADEO). Käytännössä se on alumiinilla päällystetty polyamidikalvosta – eli nailonista – tehty 3,6 neliömetrin kokoinen purje.

Testattu purje vietiin kiertoradalle CubeSat-minisatelliittiin pakattuna. Matkan ajaksi purje oli taiteltu 10 x 10 x 10 sentin kokoon.

CubeSat lähetettiin matkaan italialaisen ION Satellite Carrier -avaruusaluksen kyydissä. Se saapui kiertoradalle joulukuun 2022 lopussa.

Kiertoradalla ADEO-purje avattiin, ja se alkoi heti siirtää CubeSat-satelliittia radalle, joka johtaa sen Maan ilmakehään. Purjeen ansiosta satelliitti tuhoutuu ilmakehässä 15 kuukaudessa. Normaalisti satelliitti kiertäisi Maata 4-5 vuotta.

Adeo-purje kameran kuvassa

ION Satellite Carrier -aluksen kameran ottama kuva auenneesta ADEO-testipurjeesta, joka ohjaa CubeSat-satelliitin pois kiertoradalta. ESAn mukaan Maata kiertävällä radalla on noin 36 500 kappaletta, joista voi olla vaaraa satelliiteille ja avaruusaluksille.

© ESA

Purje lisää satelliittiin kohdistuvaa ilmakehän pintavastusta niin, että satelliitti eksyy radaltaan.

Kun satelliitti putoaa ilmakehään, se palaa kitkan aiheuttaman kuumuuden seurauksena tuhkaksi. Näin päästään turvallisesti eroon pienistä romun kappaleista.

Suunniteilla suurempia purjeita

ADEO-purje on suunniteltu raivaamaan kiertoradalta pieniä, 1-100 kilon painoisia, kappaleita.

Testauslento oli nimeltään "Show Me Your Wings”, ja se oli viimeinen laadunvarmistus ennen ADEO-purjeen sarjavalmistuksen aloittamista.

Tavoitteena on, että vastedes kaikki eurooppalaiset satelliitit poistetaan kiertoradalta ADEO-purjeella, kun ne ovat suorittaneet tehtävänsä loppuun.

Nyt testattu purje oli pienin ADEO-purjeen malli. Suurimpia satelliitteja raivataan purjeilla, joiden pinta-ala on 100 neliömetriä.

Pienimmän purjeen aukeaminen kesää 0,8 sekuntia. Suurimman mallin levittäytyminen toimintakuntoon vie 45 minuuttia.

Myös muut avaruusvallat ovat testanneet avaruuspurjeita avaruusromun raivaamisessa. Viime vuonna Kiina kokeili 25 neliömetrin kokoista purjetta avaruudessa kiertävän kappaleen kääntämiseen.