Yksin Marsissa: fiktiota vai faktaa?

Ystäväsi luulevat sinun kuolleen. Olet jäänyt Marsiin – 200 miljoonan kilometrin päähän kotoa. Pian ensi-iltaan tulevassa Yksin Marsissa -filmissä astronautti taistelee hengestään Marsin karussa ilmastossa. Mikä on fiktiota – mikä faktaa?

Yksin Marsissa yläkuva

1. Voiko pölymyrsky keskeyttää Marsin-tutkimusmatkan niin kuin elokuvassa?

? Yksin Marsissa -filmissä: Marsissa riehuvan pölymyrskyn aikana Ares 3 -hankkeen astronautit joutuvat evakuoimaan tukikohdan ja palaamaan Maahan. Mark Watney jää planeetalle, koska kollegat uskovat hänen kuolleen.

? FAKTAA: Marsia riepottelevat usein pölymyrskyt, jotka voivat ulottua koko planeetalle ja kestää viikkokausia. Marsin kaasukehässä paine on kuitenkin vain alle sadasosa Maassa vallitsevasta paineesta, joten hirmumyrskykin tuntuu siellä vain kevyeltä pikkutuulelta. Siksi on epätodennäköistä, että astronautit joutuisivat pakenemaan Marsista pölymyrskyn vuoksi. Pitkään kestävä myrsky voi kylläkin aiheuttaa astronauteille suuria ongelmia, koska pöly voi tukkia tukikohdan aurinkopaneelit ja alentaa siten sähköntuotantoa. Nasalla on kuitenkin tilannetta varten hätäsuunnitelma, jota noudattamalla astronautit voivat vähentää sähkönkulutustaan ja käyttää akkuihin varastoitua virtaa.

? TUOMIO: Fiktiota

Marsissa hirmumyrskyt tuntuvat tuulenvireeltä. Kuva: 20th Century Fox

2. Voiko rakettipolttoaine muuttua vedeksi?

? Yksin Marsissa -elokuvassa: Mark Watneylla ei ole vettä, mutta hän tekee sitä hydratsiini-nimisestä rakettipolttoaineesta.

? FAKTAA: Jos astronautilla on käytössään oikeaa kaksikomponenttipolttoainetta, siitä voi hyvinkin tehdä vettä. Hydratsiini koostuu typestä ja vedystä, mutta käytännössä sitä käytetään usein yhdessä typen oksidien kanssa. Kun tällaista rakettipolttoainetta käytetään polttokennoissa, sivutuotteena syntyy vettä.

? TUOMIO: Faktaa

3. Voiko Marsissa kasvattaa perunoita?

? Yksin Marsissa -filmissä: Odottaessaan pelastusretkikuntaa ja taistellessaan henkiinjäämisestään Marsiin jäänyt astronautti kasvattaa tukikohdassa perunoita. Hänellä on mukanaan maanäyte, jonka hän sekoittaa Marsin maaperään ja jota hän lannoittaa omalla ulosteellaan ja virtsallaan.

? FAKTAA: Marsin maaperä on hyvin suolaista, ja se sisältää useita aineita, joita Maan kasvit eivät kestä. On hyvin kyseenalaista, voisiko Maasta tuodun multanäytteen sekoittaa Marsin maaperään ja käyttää sitä kasvien viljelyyn. Esimerkiksi Kansainvälisellä avaruusasemalla tehdyissä käytännön kokeissa kasveja viljellään keinotekoisissa kasvatusalustoissa, jotka sisältävät kaikki välttämättömät ravintoaineet.

? TUOMIO: Fiktiota

Marsin maaperä on perunoille liian suolainen. Kuva: 20th Century Fox

4. Voiko Pathfinder-luotaimen kautta saada yhteyden Maahan?

? Yksin Marsissa -filmissä: Mark Watney varustaa tukikohdan mönkijän aurinkopaneeleilla ja ylimääräisellä akulla, koska hän aikoo ajaa 3 200 kilometriä paikkaan, johon seuraavan astronauttiryhmän on määrä laskeutua neljän vuoden kuluttua. Hän testaa muunneltua ajoneuvoaan noutamalla miehittämättömän Pathfinder-luotaimen ja Sojourner-kulkijan, minkä jälkeen hän käyttää niiden viestintälaitteita ottaakseen yhteyttä Maahan ja kertoakseen olevansa elossa.

? FAKTAA: Tehtävä on vaikea, ja Mark Watneyn täytyy olla teknisesti erityisen taitava osatakseen muokata mönkijää Marsin alkeellisissa oloissa. Mars Pathfinder -luotain painaa 264 kiloa, joten sen nostaminen mönkijään ja luotaimella lastatun mönkijän ajaminen on yksittäiselle, raskasta avaruuspukua kantavalle astronautille melkoinen urakka. Sojourner-kulkija painaa vain 10,5 kiloa, joten sitä olisi helpompi käsitellä ja kuljettaa. Jos Watney onnistuu noutamaan miehittämättömät alukset, hän voi mainiosti lähettää avunpyynnön Houstoniin.

? TUOMIO: Faktaa

5. Voivatko astronautit tehdä meno-paluumatkan Marsiin?

? Yksin Marsissa -filmissä: Astronautit matkustavat Marsiin ja palaavat sieltä Maahan.

? FAKTAA: Meno-paluumatkat punaiselle planeetalle eivät vielä ole mahdollisia, koska mikään kantoraketti ei ole niin voimakas, että se voisi lähettää kotimatkaa varten tarvittavan ylimääräisen rakettivaiheen Marsiin. Nasa kuitenkin kehittää juuri tätä tarkoitusta varten Space Launch System -kantorakettiperhettä ja Orion-avaruuskapselia. Nasa suunnittelee lähettävänsä ihmisiä Marsin kiertoradalle vuoden 2030 jälkeen.

? TUOMIO: Fiktiota nyt, mutta pian faktaa

Unohda Yksin Marsissa -elokuvan kaltaiset uroteot! Marsin-matkat EIVÄT todellakaan ole vellihousuja varten.

Todellisuudessa sinun pitäisi sietää hyönteisruokaa ja asbestipitoisia pölymyrskyjä selviytyäksesi Marsissa. Lue alla olevasta artikkelista, miksi: