Viimeinen tehtävä: Luotain sukeltaa kohti kääpiöplaneettaa

Dawn-avaruusluotain ohittaa pian Ceres-kääpiöplaneetan todella läheltä. Lennon odotetaan antavan uutta tietoa Maan synnystä, kun luotaimen laitteet mittaavat kääpiöplaneetan mineraaleja ja alkuaineita. Vaativa tehtävä on luotaimen viimeinen.

© Nasa

Nasa aikoo vielä puristaa viimeiset havainnot Dawn-luotaimen laitteista, ennen kuin luotain lopettaa toimintansa.

Avaruusjärjestön tavoitteena on lähettää Dawn vuonna 2018 todella lähelle Ceres-kääpiöplaneettaa. Vain noin 200 kilometrin päästä Cereksen pinnnastaluotaimen on määrä tutkia kääpiöplaneetan pinnan aineita ja etsiä merkkejä pinnanalaisesta merestä.

Tällä hetkellä Dawn kiertää Marsin ja Jupiterin välisellä asteroidivyöhykkeellä sijaitsevaa Cerestä noin 38 000 kilometrin etäisyydellä.

Uutta tietoa Maan menneisyydestä

Cereksen läheisyydessä Dawnin neljä kameraa välittää erittäin yksityiskohtaisia tietoja kääpiöplaneetasta.

Luotaimen infrapunakameran avulla saadaan selville kääpiöplaneetan mineraalien koostumus, ja gammaspektrometrit mittaavat, mitä alkuaineita Ceres sisältää. Kaksi muuta kameraa puolestaan kuvaa Cereksen maisemia.

Asteroidit ja Cereksen kaltaiset kääpiöplaneetat ovat mielenkiintoisia tutkimuskohteita, sillä Maa ja Aurinkokunnan muut planeetat ovat syntyneet asteroidipilvistä, jotka miljoonia vuosia sitten törmäilivät toisiinsa ja kasaantuivat planeetoiksi. Siksi avaruuskivien tutkimus on ikään kuin matka Aurinkokunnan menneisyyteen.

Vaativa tehtävä

Dawnilla ei kymmenen vuoden matkan jälkeen ole juurikaan polttoainetta, joten lento Cereksen ohi lähietäisyydeltä vie siltä viimeiset voimat.

Ohilento vaatii paljon energiaa, koska Cereksen painovoimakenttä vetää Dawnia voimakkaasti puoleensa.

Lennon jälkeen Nasa aikoo käyttää Dawnin polttoaineen rippeet ohjaamalla luotaimen loputtomalle kiertoradalle. Siten Dawn ei syöksy Cereksen pintaan ja saastuta kääpiöplaneettaa pimetessään lopullisesti vuonna 2018.