Omassa galaksissamme, Linnunradassa, vastaavaa tapahtuu vain muutaman kerran miljoonassa vuodessa, mutta kun katsotaan universumin kaukaisiin galakseihin, tapahtuma toistuu useasti joka vuosi.
Kun kaksi suurta mustaa aukkoa törmää valtavassa räjähdyksessä ja sulautuu toisiinsa, universumiin leviää gravitaatioaaltoja.
Pöydällä pyörivän hyrrän tavoin mustat aukot pyörivät akselinsa ympäri. Aukkojen pyörimisakselien kallistuskulmat voivat olla erilaiset.
Vuonna 2015 tehtyjen ensimmäisten mittausten jälkeen tutkijat ovat hämmästelleet sitä, mikä määrää mustan aukon pyörimisakselin suunnan sillä hetkellä, kun kaksi mustaa aukkoa törmää toisiinsa.
Yllättävästi uusi teoria viittaa siihen, että suunta määräytyy täysin sattumanvaraisesti, kun musta aukko syntyy supernovaräjähdyksessä.
Suunta muuttuu syntyhetkellä
Teoria esitetään uudessa tutkimuksessa, jonka tulokset julkaistiin The Astrophysical Journal -lehdessä.
Tutkimuksen tekijän, tanskalaisen Aalborgin yliopiston teoreettisen astrofysiikan professorin Thomas Taurisin mukaan tähän asti on mitattu noin sata kahden mustan aukon törmäystä. Tauris on tarkastellut nimenomaan mustien aukkojen pyörimisakselia.
”Tähän asti vaikeaa on ollut ymmärtää, miten kahden mustan aukon pyörimisakselit suhtautuvat toisiinsa”, Tauris selittää.
”Sain selville, että kun raskaat tähdet kuolevat supernovaräjähdyksessä, syntyvän mustan aukon pyörimisakselin suunta ilmeisesti määräytyy täysin sattumanvaraisesti.”
Tutkimuksessaan Tauris käytti tietokonesimulaatioita miljoonista kaksoistähtijärjestelmien supernovista ja tutki simulaatioissa syntyvien mustien aukkojen pyörimisakseleita.
Idean siitä, että mustien aukkojen pyörimisakseli kääntyy satunnaiseen suuntaan aukon syntyprosessissa, Tauris sai neutronitähdiltä, joissa käy myös niin.