Uudessa mönkijässä elektroniikka korvataan hammasrattailla ja jousilla

Nasan tutkijat ovat suunnitelleet mekaanisen mönkijän, joka pystyy ajamaan Venuksen tulikuumassa pätsissä ja äärimmäisen korkeassa paineessa.

Nasan visio Venusta tutkivasta mönkijästä on nimeltään AREE.

© NASA

Venuksen pinta on niin hehkuvan kuuma, että elektroniikka sammuu siellä jo muutaman tunnin kuluttua.

Naapuriplaneetallamme ei siksi ole koskaan ollut robottiajoneuvoa ajelemassa, sillä Mars-mönkijän kaltainen laite sulaisi tai rutistuisi kasaan yli 450 asteen lämpötilassa ja paineessa, joka on 90 kertaa niin korkea kuin ilmakehässä Maan tasolla.

Pisin aika, jonka mikään mönkijä on selviytynyt toimintakykyisenä Venuksen pinnalla, on 127 minuuttia.

Nyt kuitenkin Nasan tutkijoilla on aivan uudenlainen visio. He aikovat panostaa vanhaan kunnon mekaniikkaan ja luopua edistyneestä, mutta haavoittuvaisesta elektroniikasta.

Inspiraatio vedettävistä kellokoneistoista

The Automaton Rover for Extreme Environments- eli AREE-mönkijää kuljettaa tuuliturbiini, joka vetää mönkijää liikuttavan jousen. Laitteen on tarkoitus kestää yli 100 vuorokautta Venuksen pinnalla.

Tuuliturbiinin energia kerääntyy jouseen, jonka tapainen tunnetaan vedettävistä kelloista. Kun jousi on vedetty äärimmilleen, energia vapautuu hammasrattaaseen, joka pyörittää mönkijän telaketjuja.

Myös viestintä satelliitin kanssa sujuu täysin mekaanisesti eräänlaisena morsetuksena, joka lähetetään mönkijän yläpinnasta heijastuvan tutkasignaalin avulla.

Venus-mönkijä on vielä villi visio, mutta se on insinöörien paras ehdokas tulikuuman planeetan pinnan tutkimiseen.

Mönkijä kulkee tuulella ja viestii vilkuttamalla

Tietokoneet, kemialliset akut ja radiolähettimet eivät kestä Venuksen pinnan pätsissä. Nasan kaavailemassa 700-kiloisessa mönkijässä kaikki elektroniikka onkin korvattu mekaanisilla ratkaisuilla