Taiteilijat kiertävät Kuun jättiraketilla

Yksi miljardööri. Kahdeksan taiteilijaa. He lentävät Kuun ympäri kaikkien aikojen suurimmalla avaruusraketilla. Keitä taiteilijat ovat? Missä he asuvat? Ja mitä reittiä he matkustavat? Tutustu historiallisen avaruuslennon yksityiskohtiin.

Kunstnere paa maanerejse
© Claus Lunau

Mitä olisi tapahtunut, jos sellaiset taiteilijat kuin Pablo Picasso, John Lennon tai Coco Chanel olisivat käyneet Kuussa?

Kuinka kuulento olisi vaikuttanut heihin? Ja millaista taidetta he olisivat tehneet matkan jälkeen?

Kysymykset ovat vaivanneet japanilaismiljardööri Yusaku Maezawaa niin paljon, että hän on päättänyt kustantaa oman ja kahdeksan nykytaiteilijan lennon Kuun ympäri. Kyse on tähän mennessä suurimmasta ryhmästä.

Taiteilijoita kuljettaa avaruusraketti Starship, joka on 120-metrisenä edeltäjiään suurempi.

Starship teki ensimmäisen koelentonsa 20. huhtikuuta 2023. Raketti kuitenkin räjähti muutaman minuutin kuluttua laukaisusta.

Vielä ei tiedetä, milloin raketti on niin luotettava, että taiteilijat voivat mennä sen kyytiin.

Jos kaikki sujuu suunnitelmien mukaan, historian suurin raketti lentää pian Kuuhun, jossa ei ole käynyt ihmisiä 51 vuoteen – mukanaan ennätyksellisen suuri ryhmä.

Onnistuessaan lento sekä vauhdittaa avaruusmatkailun kehitystä että vahvistaa Starshipin asemaa sinä kuljetusvälineenä, jolla Aurinkokuntaa lähdetään valloittamaan laajemmin.

Miljardöörin ahaa-elämys

Kuuhun on painanut jalanjälkensä vain 12 ihmistä. Viimeksi siellä käytiin Apollo 17 -lennolla vuonna 1972. Toiset 12 ihmistä on kiertänyt Kuun.

Pian tämä vähälukuinen joukko kasvaa peräti yhdeksällä hengellä.

Hankkeen maksaja on japanilainen yrittäjä Yusaku Maezawa, joka on ansainnut miljardeja verkkovaatekauppa Zozotownilla. Vuonna 2021 hän maksoi tiettävästi 80 miljoonaa dollaria 12 päivän matkasta Kansainväliselle avaruusasemalle (ISS).

Monet astronautit ovat kertoneet, että heidän maailmankuvansa muuttui, kun he katselivat Maata 400 kilometrin päässä kiertävältä avaruusasemalta.

Avaruuslento oli suuri elämys myös Yusaku Maezawalle.

”Kun matkustaa avaruuteen, joutuu Maan lumoihin ja alkaa tuntea kiitollisuutta tuulista, tuoksuista ja vuodenajoista”, totesi hän matkan jälkeen järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

Kun avaruusohjelmien painopiste on yleensä tutkimuksessa ja laitteiden testaamisessa, Maezawan dearMoon-nimisessä hankkeessa keskitytään luovuuteen.

Japanilaispohatta sai miljoona hakemusta matkustushaluisilta, ennen kuin hän ilmoitti joulukuussa 2022, ketkä hän oli valinnut ryhmään. Siihen kuuluvat muun muassa maailmankuulu DJ Steve Aoki, avaruusaiheisista videoistaan tunnettu tubettaja Tim Dodd ja koreografi Yemi A.D.

Yusaku Maezawan kuningasajatus on tarjota avaruuslennolla aivan uusia näkökulmia elämään maapallolla ja innoittaa näin valittuja kahdeksaa taiteilijaa luomaan jotain mullistavaa.

Jättiläisalus on luova tila

Yhdeksän hengen ryhmä tarvitsee ennätyksellisen suuren avaruusaluksen. Sen antaa käyttöön SpaceX-yhtiö.

Yksityisyritys alkoi jo vuonna 2012 kehittää alusta, joka voi kuljettaa monta ihmistä ulkoavaruuteen. Vuonna 2018 alus sai nimekseen Starship. Samana vuonna julkistettiin tieto, että Starshipiä käytetään ensimmäisen kerran dearMoon-hankkeessa.

Starship on yhdeksän metriä pitempi kuin Apollo-ohjelman legendaarinen kuuraketti Saturn V.

Starshipin matkustusosa on 50 metriä pitkä. Koska itse kantoraketilla on pituutta 70 metriä, kokonaisuus kohoaa laukaisualustalla 120 metrin korkeuteen. Apollo-ohjelmassa käytetty legendaarinen kuuraketti Saturn V oli yhdeksän metriä lyhyempi.

50-metrisen aluksen teräspinnan alla piilee paljon erilaisia tiloja ja välineitä, jotka mahdollistavat arjen pyörittämisen – tosin hyvin pienissä ympyröissä. Starshipissa on yläosan komentosillan ulkopuolella paljon muuta, mitä matkustajat tarvitsevat lennolla. Siinä on keittiön, ruokailutilan ja makuuhyttien lisäksi näköalahuone ja kuntosali.

Seuramatka avaruuteen

Starship on kaikkien aikojen tilavin avaruusalus. Sillä matkustaville yhdeksälle hengelle on tarjolla muutakin kuin makuupaikka. He voivat matkan aikana aterioida, kuntoilla, rentoutua, opiskella – ja tehdä taidetta dearMoon-hankkeen perusajatuksen mukaan.

Claus Lunau & Shutterstock

1. Astronautit ohjaavat sillalta

Starshipin komentosillalla miehistö voi valvoa esimerkiksi rakettimoottorien toimintaa ja polttoainetilannetta, tehdä korjausliikkeitä pienillä rakettisuuttimilla ja muuttaa suuntaa Raptor-rakettimoottoreilla.

Claus Lunau & Shutterstock

2. Kuntoilu estää lihaskatoa

Painottomuuden takia astronauttien lihakset ja luut heikkenevät. Starshipissa on mahdollista ehkäistä kehon rappeutumista treenaamalla esimerkiksi kuntopyörällä ja juoksumatolla.

Claus Lunau & Shutterstock

3. Suoja säteilyä vastaan

Auringon voimakkaissa purkauksissa avaruuteen leviää paljon varauksisia hiukkasia, jotka suurentavat astronauttien syöpäriskiä. Siksi Starshipissa on ionisoivalta säteilyltä suojaava tila.

Claus Lunau & Shutterstock

4. Makuuhytissä voi työskennellä

Makuutilat sijaitsevat raketin keskellä kulkevan keskuskäytävän varrella. Sängylliset ulkohytit sopivat myös taiteilijoiden luovaan työskentelyyn.

Claus Lunau & Shutterstock

Starshipin avaruuteen kuljettava kantoraketti on varustettu 33 uudenlaisella Raptor-nimisellä rakettimoottorilla, jotka toimivat nestemäisen hapen ja metaanin seoksella.

Metaani palaa puhtaammin kuin perinteinen ajoaine RP-1, joka on jalostettua petrolia. Sen ansiosta SpaceX:n on helpompi käyttää kantoraketteja uudelleen Starshipeissa, joilla on tarkoitus tehdä tulevaisuudessa pitkiä avaruuslentoja Aurinkokunnassa.

Kuu linkoaa taiteilijat takaisin

Sen jälkeen, kun Starship on irronnut noin puoli tuntia lennettyään Maan painovoimakentästä, sen nopeus kiihtyy niin paljon, että se kiitää kohti Kuuta ja ohittaa sen ilman moottorivoimaa.

Koska Kuu vetää Starshipia puoleensa painovoimallaan, avaruusalus kiertää Kuun ja kääntyy Maahan päin.

Moottorit käynnistetään vain siinä tapauksessa, että kurssia pitää hienosäätää kuusi päivää kestävän matkan aikana.

Kun Starship saapuu Maan ilmakehään, sille antaa suojaa kuumuutta vastaan kerros kuusikulmaisia laattoja, jotka kestävät ainakin 1 300 asteen lämpötilan.

Beskyttende sekskanter, Starships ydre

Avaruusalus Starship on tehnyt monta koelentoa. Pintaa peittävät kuusikulmaiset suojalaatat ovat testeissä kestäneet peräti 1 400 asteen lämpötilan.

© SpaceX

Laatat peittävät kokonaan Starshipin sen puolen, joka osoittaa alaspäin, kun avaruusalus lentää Maan ilmakehän läpi laskeutuessaan melkein vaakasuorassa asennossa.

Tässä vaiheessa rakettimoottorit eivät toimi, mutta ne käynnistetään lopuksi, jotta 50 metriä pitkä avaruusalus saadaan käännetyksi pystyasentoon ennen kosketusta.

Nosturi sieppaa lentävän raketin

Starship on suunniteltu uudelleen käytettäväksi alukseksi. Laskeutumisen täytyykin tapahtua pehmeästi, jotta rakenteet ja laitteet pysyvät niin ehjinä kuin vain on mahdollista.

Starship seuraa Apollo 13:n reittiä

Starship kiertää Kuun jokseenkin samalla tavalla kuin Apollo 13. Kun Kuu ”sinkoaa” painovoimallaan avaruusaluksen, se voi lentää suurimman osan matkasta käyttämättä polttoainetta.

Starship genbruger ruten fra Apollo 13

1. 0 min: Raketti nousee

Super Heavy -kantoraketti polttaa peräti 20 tonnia nestehappea ja metaania sekunnissa lähtiessään liikkeelle. Kahden minuutin 51 sekunnin kuluttua Super Heavy irtautuu ja laskeutuu Maahan. Rakettia voidaan käyttää uudelleen.

1

2. 38 min: Starship ottaa suunnan

Kun Starship on kääntynyt oikeaan asentoon, kolme rakettimoottoria käynnistyy ja suorittaa kiertoratamanööverin, joka muuttaa kurssia niin, että alus lähtee lentämään kohti noin 384 000 kilometrin päässä Maata kiertävää Kuuta.

2

3. 2 päivää: Kuun ohitus

Kuu vaikuttaa painovoimallaan ohi lentävään Starshipiin. Alus kääntyy Kuun taakse, ja seuraavien noin 16 tunnin aikana astronautit näkevät vain sen pinnan. Sitten Maa ilmestyy Kuun taivaanrantaan.

3

4. 5 päivää 22 tuntia: Starship laskeutuu

50-metrinen avaruusalus putoaa ilmakehän läpi laskuvarjohyppääjän tapaan. Loppuvaiheessa Starship kääntyy pystyasentoon ja rakettimoottorit käynnistyvät ja hidastavat vauhtia.

4
© Claus Lunau

Pehmeän laskeutumisen varmistamiseksi SpaceX on kehittänyt automaattinosturi Mechazillan, joka tarttuu laskeutuvaan Starshipiin.

Mechazillalla on tärkeä osa SpaceX:n kaavailemassa Starshipien kierrätyksessä, joka lyhentää laukaisuvälejä.

Nosturi pystyy paitsi sieppaamaan laskeutuvan Starshipin myös siirtämään sen suoraan valmiina olevan Super Heavy -kantoraketin päälle odottamaan seuraavaa lähtöä, joka voi tulla hyvinkin nopeasti.

Jorden, der “staar op” over Maanens horisont.

Kun dearMoon-hankkeen astronautit ovat kiertäneet Kuun, he näkevät Maan ”nousevan” taivaanrannasta.

© NASA

Heti sen jälkeen, kun dearMoon-lento on päättynyt turvallisesti, aletaan valmistella seuraavaa lähtöä. Kuulennon varannut 82-vuotias yhdysvaltalaisyrittäjä Dennis Tito oli ensimmäinen avaruusturisti ISS:llä. Hän kävi siellä vuonna 2001.

Tarkoituksena on, että Dennis Tito kiertää Kuun vaimonsa Akikon kanssa. Lyhimmillään etäisyys sen pintaan on vain 200 kilometriä.

Jos kumpikin lento sujuu ongelmitta, avaruusmatkailussa voi alkaa uusi aikakausi. Starshipilla tehtävistä lennoista, joilla ei käydä Kuussa, saattaa tulla SpaceX:lle rutiinityötä.

Todennäköisesti oman osansa kasvavista markkinoista ottavat sellaiset yhtiöt kuin Virgin Galactic, joka tähtää avaruuden rajalle, ja Axiom Space, joka kuljettaa turisteja ISS:lle.

Jos Starship lunastaa toiveet, sen aseman voidaan odottaa vain vahvistuvan, koska monet kehitteillä olevat avaruusmatkailuhankkeet ja mahdolliset miehitetyt lennot Kuuhun ja Marsiin perustuvat sen käyttöön.