Model af rumstationen Tiangong i kredsløb

Taikonauttien muuttopäivä: Kiinan avaruusasema saa miehistön

Kiinan Tiangong-avaruusasemasta on määrä tulla seuraavan vuoden kuluessa valtava laboratorio Maan kiertoradalle. Sieltä matkaa voidaan myös jatkaa kohti Marsia.

Kiinan Tiangong-avaruusasemasta on määrä tulla seuraavan vuoden kuluessa valtava laboratorio Maan kiertoradalle. Sieltä matkaa voidaan myös jatkaa kohti Marsia.

Shutterstock

Kiinan Tiangong-avaruusasema saa ensimmäiset asukkaansa, kun kolme taikonauttia aloittaa kolme kuukautta kestävän oleskelunsa avaruudessa.

Taikonauttien tehtävänä on viimeistellä huhtikuussa avaruuteen laukaistun aseman päämoduuli.

Tiangongin ensimmäiset asukkaat laukaistiin kohti avaruusasemaa Shenzhou-12-aluksella varhain aamulla torstaina 17. kesäkuuta. Kyseessä on kolmas kaikkiaan yhdestätoista lennosta, joiden tehtävänä on saada avaruusasema valmiiksi vuoden 2022 loppuun mennessä.

Avaruusasemalle oli tilaus

Kiinan avaruusasema painaa valmiina 80–100 tonnia, mikä on noin viidesosa Kansainvälisen avaruusaseman, ISS:n, painosta.

16,6 metriä pitkä Tianhe-päämoduuli saa kaksi uutta laboratoriomoduulia toukokuussa ja elokuussa 2022. Erillinen avaruusteleskooppi on tarkoitus liittää asemaan vuonna 2024. T-kirjainta muistuttava asema saa sähköä aurinkopaneeleista.

Tiangong tekee tieteellisiä kokeita, jotka sekä edistävät tulevia avaruushankkeita että ovat kaupallisesti hyödynnettävissä.

Siten Kiinakin osallistuu uuteen kilpaan, jossa valtiolliset ja yksityiset hankkeet yrittävät ehtiä ensimmäisenä Kuuhun ja Marsiin.

Yli sadan suunnitellun kokeen joukossa on muun muassa äärimmäisessä kylmyydessä suoritettava kvanttifysiikan koe, joka voi johtaa aiempaa tehokkaampaan jäähdytykseen niin avaruusaluksissa kuin kannettavissa tietokoneissa.

Toisessa kansainvälisessä kokeessa tutkitaan syöpäkasvaimien kehitystä avaruusaseman heikossa painovoimassa.

Nasa on kieltänyt yhteistyön Kiinan kanssa, minkä vuoksi yksikään kiinalainen ei ole vieraillut ISS-asemalla.

Kiinalla oli siis tarve rakentaa oma asema. Siitä saattaa myös tulla ainoa miehitetty avaruusasema Maan kiertoradalla, jos ISS-aseman rahoitus loppuu vuonna 2024.

Kolmen avauursaseman vertailu

Tiangong on historian 12. avaruusasema, mutta vasta kolmas, joka on rakennuttu moduuleista. Kaksi aiempaa olivat Mir ja ISS.

© Thomas Shafee / Craigboy / Wikimedia Commons

Tiangong on ponnahduslauta avaruuteen

Kiina suunnittelee ensimmäistä miehitettyä lentoa Kuuhun 2025–2030.

Kiina kaavailee kiinankielisen tiedotteen mukaan kuuaseman perustamista joko Kuun kiertoradalle tai Kuun pinnalle yhdessä Venäjän kanssa.

Tiangong-asemalla taikonauttien on määrä tutkia, miten pitkäaikainen oleskelu avaruudessa vaikuttaa ihmiseen. Tehtävälistalla on myös kokemuksien kerääminen tekniikasta, joka toimii painottomuudessa ja avaruuden karuissa oloissa.

Avaruusasema saattaa tarjota oikotien Marsiin, sillä sen päämoduuli Tianhe on ensimmäinen miehitetty avaruusalus, jossa on ionimoottori. Ionimoottorin avulla matka-aikaa Marsiin voidaan lyhentää kolmanneksella.