Suurvaltojen välinen kilpailu vei ihmisen Kuuhun

Ensimmäiset ihmiset kävivät Kuussa 30 vuotta sitten. Miksi Kuu ei enää kiinnosta?

© NASA

Ensimmäinen laskeutuminen Kuuhun tapahtui vuonna 1969. Kun silloista avaruuslennoissa käytettyä tekniikkaa verrataan nykyiseen, tuntuu melkein uskomattomalta, että lento onnistui. Kuulennon kaltaista voimainponnistusta voidaan pitää seurauksena kylmästä sodasta ja Yhdysvaltojen ja Neuvostoliiton välisestä kilpailusta avaruuden valloittamiseksi.

Yhdysvalloissa julkistettiin 1960 avaruuslento-ohjelma, jonka tavoitteena oli käynti Kuussa. Presidentti Kennedy lupasi tavoitteen toteutuvan 1960-luvulla. Yhdysvaltojen varsin kunnianhimoinen miljardeja dollareja niellyt Apollo-ohjelma täyttikin Kennedyn antaman lupauksen vuosikymmenen viime hetkillä.

Kiinnostaako Kuu? Lue lisää kuunpimennyksestä.

Kuuhun tehtiin Apollo-ohjelman mukaisesti kuusi laskeutumista 1969–1972. Seitsemäs kaavailtu lento epäonnistui happisäiliöräjähdyksen vuoksi. Alun perin Kuuhun suunniteltiin tutkimusasemia. Esimerkiksi Kuun pimeä puoli olisi otollinen paikka avaruuden tutkimiseen, sillä Kuussa ei esiinny Maan ilmakehän tai radioliikenteen aiheuttamia häiriöitä tai rajoituksia.

Suunnitelmista on kuitenkin luovuttu pääasiassa kalliiden kustannusten vuoksi. Mielenkiinto on sittemmin kohdistunut Maata kiertäviin pysyviin asemiin, mistä on hyvä esimerkki kansainvälinen avaruusasema ISS.