Ilmalaivoista Venukseen siirtokunta

Nasassa kaavaillaan, että Venusta tutkitaan 129-metrisen heliumilla täytetyn ilmalaivan avulla. Ilmalaivoista saatetaan myös perustaa pysyvä tukikohta Venuksen kaasukehään.

Ilmalaiva Venus

Avaruusjärjestö Nasa on esittänyt oman suunnitelmansa, miten hehkuvan kuumaa Venusta voitaisiin tulevaisuudessa tutkia.

Nasa kaavailee lähettävänsä Venuksen ylle leijumaan ja tietoja keräämään 129-metriä pitkän ilmalaivan, joka täytetään 77 521 kuutiometrillä heliumia. Venuskiinnostaa Nasaa, sillä se sijaitsee lähempänä Maata kuin Mars, ja matka-aika sinne on lyhyempi.

Ilmalaivan pintaa peittävät aurinkokennot, jotka tuottavat alukselle energiaa. Noin 50 kilometrin korkeudessa Venuksen pinnasta ilmanpaine on suunnilleen sama kuin Maan pinnalla ja lämpötila kuin huonosti lämmitetyssä saunassa.

Ilmalaiva liikkuisi Venuksen kaasukehän yläkerroksissa

Venus on Aurinkokunnan planeetoista yksi luotaantyöntävimmistä. Naapuriplaneettamme pinnalla lämpötila voi nimittäin kohota peräti 460 asteeseen. Myös pinnalla vallitseva paine on sietämätön, sillä se on 93 kertaa niin suuri kuin Maassa. Planeettaa verhoaa lisäksi kymmenien kilometrien paksuinen rikkihaposta muodostuva pilvipeite.

Kaasukehän yläkerroksissa pilvet ovat kuitenkin huomattavasti ohuempia ja olosuhteet muutenkin siedettävämmät, lämpötila on vain noin 70 astetta.

Venus-ilmalaivan pinnasta 1 044 neliömetriä peitetään aurinkokennoilla. Ilmalaivan pallon alapuolella on ohjaamo astronautteja varten.

VENUS-HANKKEEN ABC: Miehittämättömästä ilmalaivasta pysyvään tukikohtaan

Nasan Venus-lennoissa on viisi vaihetta:

  1. Venukseen lähetetään ensin miehittämätön ilmalaiva.
  2. Toinen lento on miehitetty. Aluksen on määrä kiertää Venusta 30 päivän ajan.
  3. Kolmannessa vaihessa miehitetty alus tutkii planeettaa kaasukehästä 30 päivän ajan.
  4. Neljännessä vaiheessa suoritetaan miehitetty lento, jossa ilmalaiva on Venuksen kaasukehässä yhden vuoden.
  5. Viidennessä vaiheessa on tarkoitus perustaa pysyvä tukikohta Venuksen kaasukehään.

Nasa ei vielä ole antanut arviota siitä, milloin Venus-hanke alkaa, mutta sitä odotellessasi voit katsella aiheesta Nasan oman animaation:**

Venus on Nasan seuraava pysäkki

Marsin jälkeen teleskoopit suunnataan Venukseen, jonne Nasa hahmottelee jopa pysyvää tukikohtaa.