Starlink-hanke
Toukokuusta 2019 alkaen yksityinen avaruusyritys SpaceX on lähettänyt yli 400 satelliittia maapallon kiertoradoille, ja määrä lisääntyy joka kuukausi.
Starlink-nimellä tunnettujen nanosatelliittien tarkoitus on kietoa koko maapallo verkostoon, joka voi taata kaikille salamannopeat, langattomat laajakaistayhteydet.
Sivutuotteena satelliittien laukaisu muodostaa upean näyn, kun satelliitit levittyvät yötaivaalle helminauhan tavoin.
Katso, miten 60 Starlink-satelliittia laukaistiin huhtikuussa 2020:
Starlink on kuin kimaltava nauha
Satelliittien helminauhat on helpointa nähdä laukaisun jälkeisinä viikkoina, jolloin ne ionimoottoriensa avulla nousevat 380 kilometrin korkeuteen – niin sanotulle pysäköintikiertoradalle – ennen kuin ne nousevat toimintaradalleen 550 kilometrin korkeuteen. Sieltä niitä on paljon vaikeampi saada silmiinsä.
Satelliittinauhoja on kritisoitu siitä, että ne häiritsevät tähtitieteen havaintoja, mutta vastaisuudessa satelliitit päällystetään aineella, joka tutkimuksen mukaan minimoi heijastuksen.
SpaceX suunnittelee laukaisevansa kaikkiaan 12 000–42 000 Starlink-satelliittia, mutta vain parisataa niistä kerrallaan voi kunakin ajankohtana erottaa taivaalta paljain silmin.
Pohjoiselta pallonpuoliskolta katsottuna satelliitit näkyvät yleensä lännestä itään johtavilla radoilla. Monet tekijät saattavat kuitenkin kätkeä ne – esimerkiksi pilvet ja Auringon asema satelliitteihin nähden.
Starlink-opas
Näin näet Starlinkin Suomesta
Satelliitit seuraavat toinen toistaan vain laukaisun jälkeen matkan alkuvaiheessa. Sitten ne ohjataan eri suuntiin kauemmas toisistaan ja asetelma hajoaa vähitellen, mutta osat ketjuista näkyvät vielä viikkojenkin päästä, kun ne kulkevat taivaalla saman alueen halki muutamien minuuttien välein.
Satelliitit lentävät kuin helmet ketjussa:
Alta voit katsoa, milloin seuraavan kerran on tilaisuus nähdä satelliittiketju, jos pilvipeite ja paikalliset valaistusolosuhteet sen sallivat.
Starlink-laukaisujen 4, 5 ja 6 satelliitit näkyvät yötaivaalla toukokuusta elokuuhun 2020. Alla olevan tarkkailuoppaan lähtökohtana on Helsinki, mutta alinna artikkelissa on linkki oppaaseen, johon voit syöttää oman paikkakuntasi sijainnin.
Päivitettyä tietoa satelliittien näkyvyydestä ja sijainnista yötaivaalla – suhteessa omaan olinpaikkaasi Suomessa – voit katsoa esimerkiksi satelliittien laskentaohjelmasta heavens-above.com.
Yksi Googlen insinööreistä on lisäksi ohjelmoinut satelliittien tarkat sijainnit lähipäiville Google Street View -ohjelmaan.