SpaceX ampuu japanilaisen miljardöörin kohti Kuuta jättiraketilla

Kun SpaceX:n jättimäinen Mars-raketti on valmis, se kiertää kokeeksi Kuun. Nyt yritys paljastaa raketin ensimmäisen matkustajan.

© SpaceX

Maanantaiyönä avaruusmatkailuyritys SpaceX julkisti tiedon siitä, kenet se lähettää matkalle Kuun ympäri maailman suurimmalla raketilla.

Ensimmäinen matkustaja ei ole astronautti eikä raketti-insinööri. Hän on japanilainen miljardööri Yusaku Maezawa, joka on perustanut Zozotown-verkkokaupan.

Maezawa on itse ilmoittautunut SpaceX:n valtavan Big Falcon Rocket (BFR) -raketin koekäyttäjäksi ja aikoo myös kutsua rakettiin mukaan joukon taiteilijoita.

Ensimmäinen avaruusturisti kaukana avaruudessa

Jos kaikki sujuu suunnitelmien mukaan, japanilaismiljardööri suuntaa kohti Kuuta vuonna 2023. Hän nousee Maasta avaruuteen, kiertää Kuun ympäri ja palaa Maahan. Matka kestää kaikkiaan 4–5 päivää.

Kyse ei ole mistä tahansa matkasta, sillä Maezawan elimistön on kestettävä valtavia g-voimia nousun ja laskeutumisen aikana ja painottomuus koettelee sekä hänen sydäntään että lihaksiaan.

Toisaalta Yusaku Maezawa tekee historiaa. Jos kaikki sujuu hyvin, hänestä tulee kauimpana Maasta käynyt avaruusturisti ja ensimmäinen Kuun lähellä käynyt ihminen 50 vuoteen.

Jättiraketti vie 100 ihmistä Marsiin

Kuumatkalla koeponnistetaan myös valtava raketti, jota SpaceX on työstänyt pitkään.

BFR:n päätehtävä on viedä ensimmäiset siirtolaiset Marsiin, mutta raketti on toistaiseksi vasta suunnittelu- ja rakennusvaiheessa.

Kun alus lopulta valmistuu, siihen sisältyy sekä kaikkien aikojen tehokkain raketti että tilat vähintään 100 matkustajalle. Raketin on määrä kyetä kuljettamaan 100 tonnin kuorma Marsiin saakka.

Raketista tulee kokonaisuudessaan 118 metriä pitkä, ja kaikista osista on tarkoitus tehdä uudelleenkäytettäviä.

Kuuntele videolta, miten Elon Musk esittelee maailman suurimman raketin tuoreita yksityskohtia.

Kun SpaceX vihdoin kertoi, että ensimmäisen matkalipun on ostanut Maezawa, se julkaisi myös useita kuvia rakennushankkeesta.

Valtava sylinteri on osa SpaceX:n BFR-rakettia, jolla on kaikkiaan läpimittaa 9 metriä.

© SpaceX

Rakettia kuljettaa viisi niin sanottua raptor-moottoria.

© SpaceX

Kuussa piilee harvinaisia aarteita

SpaceX:n matkasta voi tulla uuden aikakauden lähtölaukaus, ja se voi johtaa Maan kiertolaisen valloittamiseen.

Viimeisen, vuoden 1972 Apollo-lennon jälkeen yksikään ihminen ei ole käynyt Kuussa, mutta nyt useat yksityiset avaruusmatkailuyritykset ja kansalliset avaruusjärjestöt tavoittelevat jälleen sinne pääsyä.

Kuussa ei ole vain arvokkaita metalleja, kuten skandiumia, alumiinia, magnesiumia ja titaania, joita tarvitaan satelliittien rakentamiseen, vaan se voi olla myös oivallinen astinlauta tulevaisuuden avaruusmatkoille kauemmaksi avaruuteen.