NASA
Den internationale rumstation ISS

Sota ulottuu avaruuteen: Mars-hanke keskeytyy, ja ISS:stä tulee taistelupaikka

Venäjä hyökkäsi Ukrainaan kuukausi sitten, ja Venäjää vastaan käytetään kovia pakotteita. Venäjä uhkaa vastatoimena lopettaa yhteystyön Nasan kanssa mm. Kansainvälisellä avaruusasemalla.

Ukrainassa käytävän sodan seurauksia voi olla vaikea arvioida. Ensimmäinen sota Euroopassa 30 vuoteen vaikuttaa kaikkeen bensiinin hinnasta elintarvikkeiden saatavuuteen ja riippuvuuteen kaasusta.

Konfliktilla on kuitenkin myös vaikutusta tieteeseen – tarkemmin sanottuna avaruustutkimukseen.

Se on nimittäin täysin riippuvaista Nasan, Esan ja Venäjän avaruusjärjestön Roskosmosin merkittävästä yhteistyöstä.

Ukrainassa käytävä sota on siten ainutlaatuinen. Aiemmissa Yhdysvaltojen ja Venäjän – ja aiemmin Neuvostoliiton – välisissä konflikteissa avaruusyhteistyö jäi ulkopuolelle. Tuo aikakausi näyttää päättyneen.

Tässä on viisi esimerkkiä siitä, kuinka Ukrainassa käytävä sota ulottuu avaruuteen.

1. Venäjän avaruusjohtaja uhkaa pudottaa ISS:n

Zvezda service modul
© ESA

Kansainvälinen avaruusasema, ISS, kiertää maapalloa noin 400 kilometrin korkeudessa. Se kuitenkin vajoaa jatkuvasti kohti Maata, ja ilman ajoittaista tuuppausta se lähtee syöksyyn.

Tähän asti Venäjän Sojuz-avaruusalukset ovat huolehtineet tarvittavista tuuppauksista. Ukrainan sotatapahtumien myötä näin ei ehkä enää tapahdu.

Venäjän avaruusjärjestön, Roskosmosin, pääjohtaja Dmitri Rogozin on nimittäin uhannut vastatoimena Yhdysvaltojen asettamille pakotteille pysäyttää venäläiset rakettimoottorit ja antaa 500 tonnin painoisen avaruusaseman pudota esimerkiksi Intiaan tai Kiinaan.

Yhdysvaltalaisyhtiöt, kuten SpaceX ja McDonnel Douglas, vakuuttavat kuitenkin, että ne pystyvät ratkaisemaan ongelman nopeasti.

SpaceX:n toimitusjohtaja Elon Musk vastasi suoraan Dmitri Rogozinin tviittiin, jossa kysyttiin, kuka huolehtii ISS:n pysymisestä kiertoradalla.

Vastaus oli pelkkä SpaceX:n logo.

2. Tietokoneella tehty video näyttää venäläisten lähtevän ISS:ltä

Venäjän avaruusjärjestöä johtava Dmitri Rogozin jatkoi kuitenkin Nasan ja ISS:n uhkailua.

Muutamia päiviä myöhemmin Venäjän kansainvälinen tietotoimisto RIA Novosti julkaisi erikoisen videon, jossa ensin venäläiset kosmonautit vilkuttivat hyvästiksi astronautti Mark Vande Heille. Se muuttui sitten tietokoneella tehdyksi klipiksi, jossa ISS:n venäläinen osa irtoaa avaruusasemasta.

Venäjän avaruusjärjestö vakuutti kuitenkin pian, että se vastaa ISS:ään liittyvistä sitoumuksistaan – ja että Mark Vande Hei ja kaksi venäläistä kosmonauttia palaavat Maahan Sojuz-avaruusaluksessa maaliskuun lopussa.

3. Kuuluisa astronautti Twitter-riidassa: "Mene McDonald´sille töihin"

Den amerikanske astronaut Scott Kelly
© NASA

Kuuluisa yhdysvaltalainen astronautti Scott Kelly reagoi Dmitri Rogozinin ja Roskosmosin yhteisöpalvelu Twitterissä jakamaan videoon, jossa työntekijät peittivät maalaamalla venäläisraketista Yhdysvaltojen ja Japanin liput.

Kauimmin avaruudessa oleskellut astronautti vastasi suoraan Rogozinille, että ilman muiden maiden lippuja ja rahoja Venäjän avaruusohjelma olisi naurettava ja että tämän pitäisi ehkä hakea töitä McDonald´silta, jos McDonald´s vielä toimii Venäjällä.

Seuraavana päivänä Venäjän avaruusjärjestön johtaja vastasi: "Häivy, toope. Tai ISS:n kuolema on omallatunnollasi." Tviitti poistettiin pian.

Dmitri Rogozin on joutunut sanaharkkaan monien tunnettujen henkilöiden kanssa Twitterissä. Hän on kinastellut muun muassa SpaceX:n johtajan Elon Muskin ja kuuluisan tähtitieteilijän Jonathan McDowellin kanssa.

4. ExoMars-hanke keskeytyy

Rosalind Franklin-roveren
© ESA

Euroopan avaruusjärjestön ExoMars-hankkeessa on ollut tarkoitus käyttää venäläistä Proton-rakettia alkusyksyyn mennessä. Suunnitelma on romutettu.

Maaliskuun 17. päivänä pitämässään kokouksessa Esan neuvosto päätti yksimielisesti lopettaa hankeyhteistyön Venäjän kanssa.

Päätös ei tarkoita vain sitä, että tarvitaan toinen raketti. Osa ExoMars-hankkeen laitteista on venäläisvalmisteisia, ja Esa yrittää saada yksityiseltä sektorilta apua niiden korvaamiseen.

Voidaan vain arvailla, kuinka paljon sota pitkittää uraauurtavaksi luonnehdittua ExoMars-hanketta, jonka tavoitteisiin kuuluu eurooppalaisen kulkijaluotaimen lähettäminen Marsiin.

5. Esa hylkää venäläisen juhdan ja etsii uutta kyyditsijää

Sojuz
© Nasa

Euroopan avaruustutkimuksen kannalta keskeinen raketti on ollut 30 vuoden ajan venäläinen Sojuz. Kantoraketilla on kuljetettu lukemattomia satelliitteja kiertoradalle. Sojuz-avaruusalukset ovat olleet vuonna 2011 tehdyn viimeisen avaruussukkulalennon jälkeen ISS:n astronauttien ja kosmonauttien kulkuneuvoja.

Kun Esa ei tee enää yhteistyötä Venäjän kanssa, sen pitää keksiä toinen keino päästä avaruuteen.

Esa pyrkii varmastikin suosimaan eurooppalaisia raketteja, kuten kehitteillä olevaa Vega C:tä ja Ariane-6:ta, jota se itse suunnittelee.

Vega-C perustuu kuitenkin Ukrainassa rakennettavaan AVUM-rakettimoottoriin. Kolme ensimmäistä on jo toimitettu, mutta jatko on epävarma.

Ongelmat voivat pakottaa Esan lähettämään satelliitteja yhdysvaltalaisten yksityisyritysten, kuten SpaceX:n, raketeilla.