Amazon Prime
The Expanse udforsker fremmede planeter

Scifi-sarja noudattaa fysiikan lakeja

Amazon Primen The Expanse -tieteissarjan viides tuotantokausi esittää jännittävän ja tieteellisesti uskottavan vision elämästä Aurinkokunnassa 2400-luvulla.

Scifi-elokuvat ja -tv-sarjat ovat usein hyvää viihdettä, mutta tieteellisten tosiasioiden suhteen niissä otetaan jatkuvasti isoja vapauksia. Avaruusolennot puhuvat englantia, generaattoreilla luodaan keinotekoinen painovoima ja muutenkin fysiikan lait unohtuvat.

Amazon Prime -suoratoistopalvelussa nähtävä The Expanse on poikkeus. Sitä on kuvailtu realistisimmaksi ja tieteellisesti todenmukaisimmaksi scifi-sarjaksi, mitä on koskaan tehty. Viides tuotantokausi jatkaa samalla linjalla.

The Expansen tapahtuma-aika on suhteellisen läheisessä tulevaisuudessa eli 2400-luvulla. Silloin maapallon valtiot ovat yhdistyneet YK:n alaisuuteen ja Mars on asutettu. Myös Marsin ja Jupiterin välisellä asteroidivyöhykkeellä ja Saturnuksen ja Jupiterin kuissa on yhdyskuntia.

Sarjan keskeisiä hahmoja ovat muun muassa YK:n pääsihteeri Chrisjen Avasarala ja kapteeni James Holden, joka komentaa marsilaista Rocinante-taistelualusta.

VIDEO: Katso Expansen viidennen tuotantokauden traileri

The Expansen viidennellä tuotantokaudella päähenkilöt ja Rocinante-aluksen miehistö lähtetävät etsimään uutta kotia Aurinkokunnan ulkopuolelta.

Avasarala ja Holden ovat sarjan päähenkilöt ja joutuvat kerta toisensa jälkeen selvittelemään poliittisia juonitteluja siitä, kuka saa vallan Aurinkokunnassa. Siinä sivussa he kantavat huolta ihmiskunnan tulevaisuudesta maailmankaikkeudessa.

Marsista on tullut suurvalta

Maapallo on edelleen Aurinkokunnan suurin valtatekijä, mutta Mars on nousemassa sen rinnalle. Sitä muokataan maapallon kaltaiseksi, jotta yhä useampi ihminen voi elää siellä.

Maa ja Mars kilpailevat asterodivyöhykkeeltä saatavista mineraaleista ja alistavat asteroidien kaivosten työntekijöitä.

YK:n pääsihteeri katsoo kuutukikohtaa

YK:n pääsihteeri Chrisjen Avasarala katsoo kuutukikohdasta avautuvaa maisemaa.

© Amazon Prime

Viidennen tuotantokauden pääjuoni kehittyy Marco Inaros -nimisen henkilön johtaman terroristijärjestön ympärille. Järjestö hyökkää Maata vastaan Aurinkokunnan ulkolaidalta käsin.

Aseenaan terroristit käyttävät taivaankappaleiden kiertoliikettä ohjaavaa mekaniikkaa. Yksityiskohdat jääkööt paljastamatta, mutta ratkaisu on periaatteessa tieteellisesti mahdollinen. Sarjan tekijät ovatkin ottaneet tieteelliset faktat yhtä vakavasti kuin Daniel Abraham ja Ty Franck, joiden kirjoihin sarja perustuu.

Sekin tosin saattaa vaikuttaa, että sarjan johtava käsikirjoittaja on myös fysiikan ja tekniikan tohtori.

Silloinkin kun sarjassa esiintyy tekniikkaa, jota ei ole vielä olemassa, se on esitetty tieteellisesti uskottavalla tavalla.

3 hyvää esimerkkiä

Magneettisaappaat, avaruusalukset, jotka jarruttavat oikein, ja avaruuden tyhjiön esittäminen realistisesti ovat esimerkkejä hyvästä faktojen hallinnasta.

Magneettisaappaat pitävät hahmot paikoillaan
© Amazon Prime

1. Painovoimaa vaatii kiihtyvyyttä

The Expanse -sarjassa avaruusaluksissa on painovoima vain silloin, kun ne kiihdyttävät tai hidastavat vauhtiaan. Muulloin on käytettävä magneettisaappaita.

Avaruusalus jarruttaa oikein
© Amazon Prime

2. Avaruusalukset jarruttavat peräpäällään

Kun avaruusalus jarruttaa The Expansessa, se kääntää pyrstönsä kulkusuuntaan ja käynnistää moottorin. Tämä vastaa todellisia fysiikan lakeja.

Avaruussarja esittää tyhjiön oikein
© Amazon Prime

3. Avaruuteen keuhkot tyhjinä

The Expanse esittää tyhjiön olosuhteet oikein. Jos joku joutuu liikkumaan tyhjiössä, hän puhaltaa ensin ilman pois keuhkoistaan. Tyhjiössä keuhkot muuten repeäisivät.

Hyvä esimerkki on niin sanottu protomolekyyli. Se on tekniikka, jolla sarjan kolmannella tuotantokaudella avattiin madonreikä tai portti muihin aurinkokuntiin. Viidennellä tuotantokaudella protomolekyylin rooli ei ole keskeinen.

Todenmukainen yksityiskohtia myöten

Sarjan pääteemana ovat ne valtapoliittiset kiistat, joita seuraa, kun ihmiskunnalle avautuu pääsy tuhansiin uusiin aurinkokuntiin.

The Expansessa avaruusaluksissa ei ole painovoimageneraattoreita, vaan niissä vallitsee painovoima vain silloin, kun ne kiihdyttävät, niin kuin todellisuudessa. Muulloin ihmiset kulkevat magneettisaappaat jalassaan ja juovat nesteet pillillä kannellisista kupeista – tai leijuvat pitkin alusta nesteen roiskeiden seassa.

Joskus avaruusalus kiihdyttää niin rajusti, että g-voimat runnottavat päähenkilöiden elimistöä. Onneksi istuimissa on lääkepumput, jotka ruiskuttavat heihin vaikutuksia lievittäviä aineita.

3 heikkoa kohtaa

Vaikka The Expanse yleensä pitäytyy hyvin tieteellisissä tosiasioissa, välillä siinäkin otetaan vapauksia.

Robotteja on sarjassa vähän
© Amazon Prime

1. Koneäly on unohtunut

On outoa, että 400 vuoden päästä avaruusaluksia ja muita laitteita ei ohjaa tekoäly. Roboteilla ja muulla koneälyllä on hyvin pieni rooli sarjassa – muuten kuin itseohjautuvina avaruustorpedoina.

Fuusiomoottori sulattaisi kaiken
© Amazon Prime

2. Fuusiomoottori sulattaisi aluksen

Epstein-moottori, jolla sarjan avaruusalukset kulkevat, on teoriassa mahdollinen. Tosin sen synnyttämän liekin lämpötila olisi tuhansia asteita, ja se sulattaisi melkein kaiken ympäriltään.

Luodit ovat avaruudessa vaarallisia
© Amazon Prime

3. Luoteja avaruudessa

Sarjassa ammuskellaan monessa yhteydessä käsiaseilla, joista lähtee luoteja. Se olisi avaruusaluksessa huono ratkaisu. Luoti voi puhkaista aluksen seinän ja vaarantaa kaikki sisällä olijat.

Fysiikan lait on otettu sarjassa huomioon myös niin, että kun avaruusalus lähestyy avaruusasemaa, se kääntää rakettimoottorit eteenpäin ja jarruttaa niiden avulla. Tähtien sota- ja Star Trek -elokuvissa avaruusalukset pystyivät jarruttamaan ilman moottoreita, mikä ei sovi yhteen fysiikan lakien kanssa. Avaruudessa kappale jatkaa matkaansa, ellei siihen vaikuta ulkoinen voima. Tällainen ulkoinen voima saadaan aikaan rakettimoottorilla.

Viski virtaa hitaasti

Sarjassa viitataan usein painovoimaan tai sen puutteeseen. Kun pääsihteeri Avasarala kaataa viskiä laseihin kuutukikohdassa, se aaltoilee lasissa hyvin hitaasti. Samoin asteroidivyöhykkeen asukkaista kerrotaan, että he eivät voi elää Maassa, koska täällä painovoima on heille liian suuri.

Asteroideilla on hyvin pieni tai olematon painovoima, ja siksi siellä asuvilla on heikommat lihakset ja luut kuin Maan asukkailla. Lihasten ja luiden heikentymistä tapahtuu myös astronauteilla, jotka ovat pitkiä aikoja avaruusasemalla.

Sarjassa näytetään myös todenmukaisesti, miten tyhjiö vaikuttaa elimistöön. Toisin kuin joskus elokuvissa on annettu ymmärtää, ihminen ei räjähdä avaruudessa ilman avaruuspukua. Paleltumia ja muita vammoja kyllä syntyisi, mutta jos ihminen puhaltaa keuhkonsa tyhjiksi, hän voisi säilyä hengissä muutaman minuutin avaruuskävelystä ilman avaruuspukua.

Yksi viidennen tuotantokauden kuuluisimmista kohtauksista onkin yhden päähenkilön, Naomi Nagatan, pako avaruusaluksesta toiseen ilman avaruuspukua.

Viski valuu pullosta hitaasti

Sarjassa on tieteellisesti todenmukaisia yksityiskohtia, esimerkiksi viski pulppuaa pullosta ulos hitaasti.

© Amazon Prime

Kaiken kaikkiaan The Expansen viides tuotantokausi tarjoaa hyvää tieteisviihdettä, jossa faktat ovat kohdallaan. Aurinkokunnan valloittaminen voisi tapahtua siinä esitetyllä tavalla, mutta ensin pitäisi saada fuusiomoottori kehitettyä.

Seuraavalla tuotantokaudella on edessä vielä huimempia kohtauksia. Siihen on tiivistetty The Expansen taustalla olevan kirjasarjan kolme viimeistä osaa.

Kuudennella tuotantokaudella sarjan tieteellinen uskottavuus joutuu erityisen kovalle koetukselle, kun Aurinkokunta saa vieraita muualta maailmankaikkeudesta.

Kokonaispisteet tieteellisestä uskottavuudesta: 5 tähteä 6:sta.