Saturnuksen kuussa on 300 metriä syvä meri

Saturnuksen Titan-kuun meret ovat sekä suuria että syviä ja niissä velloo nestemäinen metaani, todetaan tuoreessa tutkimuksessa. Löytö tukee Nasan haaveita lähettää ensimmäinen sukellusvene avaruuslennolle.

Saturnuksen Titan-kuun meret ovat sekä suuria että syviä ja niissä velloo nestemäinen metaani, todetaan tuoreessa tutkimuksessa. Löytö tukee Nasan haaveita lähettää ensimmäinen sukellusvene avaruuslennolle.

Shutterstock

Tutkamittausten analyyseissa on selvinnyt, että Saturnuksen Titan-kuun meri on niin syvä, että sitä voitaisiin tutkia sukellusveneillä.

Mittaukset suoritti Cassini-luotain jo vuonna 2014, mutta vasta nyt yhdysvaltalaisen Cornellin yliopiston tutkijat ovat selvittäneet datasta Titanin suurimman meren, Kraken Maren, syvyyden.

Kraken Mare on suunnilleen yhtä suuri kuin Kaspianmeri. Siinä on pääasiassa nestemäistä metaania (70 %) ja sen lisäksi typpeä (17 %) ja etaania (14 %).

Kraken Mare -meri sijaitsee lähellä Titanin pohjoisnapaa. Meren pituus on tuhat kilometriä, ja se sisältää 80 prosenttia Titanissa olevasta nesteestä.

© Shutterstock & Agenzia Spaziale Italiana/USGS/JPL-Caltech/NASA

Tutkijat laskivat meren syvyyden Cassinin lähettämien tutkasignaalien ja Titanin pinnalta ja merenpohjasta takaisin heijastuneiden signaalien aikaeroista.

Keskellä merta signaaleissa ei ollut eroa, joten meren syvyys on varmasti yli 100 metriä ja todennäköisesti jopa 300 metriä.

Titanin metaani on kuin Maan vesi

Analyyseissa otettiin huomioon se, että tutkasignaalit vaimentuvat tietyissä nesteissä, joten tutkijat totesivat, että metaanin, etaanin ja typen suhde oli Kraken Mare -meressä sama kuin muualta Titanista tehdyissä mittauksissa.

Se todistaa sen, että neste kiertää Titanissa samaan tapaan kuin vesi Maassa, eli se höyrystyy ja sataa jälleen pinnalle.

© NASA

Sukellusvene lähtee tutkimaan Titanin metaanimerta

Nasan tutkijat ovat jo alkaneet suunnitella sukellusvenettä, joka toiveiden mukaan pääsee tutkimaan Titanin suurinta merta vuonna 2040.

Kamerat sijoitetaan sukellusveneen torniin ja keulaan. Ne nappaavat kuvia pinnalta.

Sukellusveneen “selkäevän” antenni huolehtii yhteydestä Maahan, kun alus on pinnalla.

Kaikuluotain mittaan etäisyyden pohjaan.

Sukellusveneen pohjassa olevat luotaimet ottavat näytteitä merenpohjasta.

Sukellusveneen sivuilla olevat tutkat tutkivat ympäristöä.

Sukellusvenettä liikuttavat sähkömoottorin neljä potkuria.

Titan on Aurinkokunnassa Maan lisäksi ainoa paikka, jonka pinnalla on nestettä. Suuri kysymys on tietenkin se, voiko Titanin nestemäinen metaani edistää elämän syntyä ja kehitystä samaan tapaan kuin vesi Maassa.

Seitsemän vuotta vanha unelma

Titanin meren syvyys on hyvä uutinen kunnianhimoiselle tutkimushankkeelle.

Jo seitsemän vuoden ajan Nasan tutkijat ovat työstäneet hanketta, jossa lähetettäisiin sukellusvene tutkimaan Titanin Kraken Mare -merta. Tavoitteena olisi tutkia niin merenpohjaa ja virtauksia kuin myös vuorovettä. Hanketta ei vielä ole hyväksytty, mutta jos se menee läpi, sukellusvene pääsisi Titaniin noin vuoden 2040 paikkeilla.