NASA
Tre astronauter griber en satellit i vægtløs tilstand, normalt vejer den 4 tons.

Pieni virhe voi olla kohtalokas

Painottomassa tilassa ei ollut mikään ongelma siirtää harhateille joutunutta satelliittia pelkin käsivoimin. Maassa satelliitti painaa 4 214 kiloa.

Lähde mukaan avaruuskävelylle – lue tästä, miten puetaan päälle avaruuspuku, kiinnitetään turvaköysi ja tehdään fyysisiä töitä esimerkiksi siirtämällä käsin 4 215 kiloa painavaa satelliittia:

Pukeutuminen

Ennen aseman ulkopuolelle siirtymistä astronauttia autetaan pukeutumaan pukuun, joka on tehty hänen mittojensa mukaan. Mitoituksessa on otettu huomioon se, että selkäranka pitenee useita senttejä painottomuuden takia.

NASA

Ilmalukko

Tuntia ennen kävelyä astronautti siirtyy ahtaaseen ilmalukkoon. Paine lasketaan 0,7 baarista 0,35 baariin, ja sitten astronautti tarkastaa, onko puku tiivis.

Lopuksi kaikki ilma poistuu venttiilin kautta tilasta ja syntyy tyhjiö.

NASA

Ulostulo

Yläluukku jätetään auki kävelyn ajaksi, jotta astronautti voidaan tarvittaessa evakuoida nopeasti – niin kuin vuonna 2013, jolloin italialaisen Luca Parmitanon kypärään alkoi valua vettä pukuongelman takia.

NASA

Haarniska

Puku sisältää kaikkiaan 14:ää materiaalia. Kehoa vasten oleva kerros on kosteutta imevää ainetta. Ulommissa kerroksissa on pieniä kiinteitä putkia, joissa kiertävä kylmä neste jäähdyttää elimistöä raskaan työtehtävän aikana.

NASA

Turvaköysi

Heti poistuttuaan ilmalukosta astronautti kiinnittyy asemaan pukunsa itsestään kelautuvalla vaijerilla. Sen varalta, että kiinnittyminen ei onnistu tai kiinnitys pettää, puvussa on pienet moottorit, joiden avulla astronautti voi lentää asemalle.

NASA

Työkalu

Pistoolikahvatyökalulla (pistol grip tool, PGT) asennetaan asemaan esimerkiksi uusia paneeleja. Siinä on digitaalinäyttö, joka helpottaa kiristys voiman säätämistä. Avaruuspora ja -väännin on ensisijainen työkalu ISS:llä.

NASA

Käsineet

Käsineet eivät aina kestä niin kuin niiden pitäisi. Siksi niiden kuntoa tarkkaillaan jatkuvasti. Kuvassa näkyvä käsineeseen tullut pieni reikä pakotti valvomon keskeyttämään Rick Mastracchion avaruuskävelyn vuonna 2007.

NASA

Auttajat

Vuonna 2017 avaruuskävelyllä astronauttien käsistä pääsi karkaamaan eristävä ja suojaava peite, jolla piti tukkia moduuliin jäänyt aukko. Valvomon aivoriihessä ongelmaan ideoitiin ratkaisu ISS:llä käytössä olevien keinojen ja varusteiden pohjalta.

NASA

Joukkovoima

Astronauttikolmikko siirsi 4 215-kiloista tietoliikennesatelliittia avaruuskävelyn aikana käsin kiertolaisen kurssin korjaamiseksi. Vapaan putoamisensa ansiosta Maata kiertävä satelliitti ei vaikuttanut painavan mitään astronauttien käsissä.

NASA