Virgin Galatic
Space Ship Twon laukaisu - Virgin Galactic

Paljonko avaruusmatkailu saastuttaa?

Useat yritykset tarjoavat tavallisille asiakkaille turistilentoja avaruuteen. Eikö ilmakehän saastuminen kiihdy, kun raketteja laukaistaan aina vain useammin?

Avaruusmatkailu on vielä pieni saasteongelma.

Kaupalliset avaruuslennot, joiden kolme suurinta tarjoajaa ovat Virgin Galactic, Blue Origin ja SpaceX, alkoivat vasta kesällä 2021, eikä niitä ole tehty vielä tiuhaan tahtiin.

Kun vertailukohtana on kansainvälisen lentoliikenteen polttoaineenkulutus, avaruuslentoihin on käytetty alle sadasosa siitä.

Tilanne voi muuttua jo lähitulevaisuudessa, sillä esimerkiksi Virgin Galactic tähtää jopa 400 laukaisuun vuodessa. Silloin puhutaan jo huomattavasta saastemäärästä.

Raketit tarvitsevat nimittäin hyvin paljon polttoainetta Maan painovoiman voittamiseen.

Laukaisut viilentävät maapalloa

Moottorityyppi vaikuttaa siihen, millaiset kaasut ja hiukkaset ilmaa saastuttavat.

Eniten syntyy noki- ja alumiinioksidihiukkasia, ja niillä on ilmastoa viilentävä vaikutus.

Päästöt muuttavat lämpötilaa

Avaruusmatkailun vaikutusta ilmastoon ei tiedetä vielä, mutta monet seikat viittaavat siihen, että raketit jäähdyttävät maapalloa.

Raketin laukaisu - savua
© Shutterstock

Raketin laukaisu viilentää

Raketin pakokaasut lisäävät ilmakehään hiilidioksidia, vesihöyryä, nokea ja alumiinioksidia, joka muun muassa heijastaa auringonsäteitä.
Ilmastovaikutus: Jäähdyttää 0,02 wattia/m2.

Auton pakokaasua
© Shutterstock

Autoilu lämmittää

Auton polttomoottori tuottaa hiilidioksidia, typen oksideja, joista käytetään yhteisnimitystä NOx, otsonia ja hiukkasia. Ne vaikuttavat alailmakehään.
Ilmastovaikutus: Lämmittää 0,2 wattia/m2.

Matkustajakoneen vanat taivaalla
© Shutterstock

Lentoliikenne eristää

Lentokoneet vaikuttavat alailmakehään noella, typpiyhdisteillä, hiilidioksidilla ja valkoisilla jääkiteillä, joilla on eristävä vaikutus.
Ilmastovaikutus: Lämmittää 0,08 wattia/m2.

Valkoinen alumiinioksidi heijastaa auringonvaloa takaisin avaruuteen, kun taas musta noki imee itseensä auringonsäteitä ja muuttaa niiden energiaa ylempiä ilmakerroksia lämmittäväksi lämmöksi.

Virgin Galacticin SpaceShipTwo kuuluu niihin rakettityyppeihin, jotka nokeavat ilmakehää. Moottori työntää nokea polttaessaan kumimaista ainetta kuin steariinikynttilä.

Otsonikerros vahingoittuu

Raketin laukaisu aiheuttaa eniten hiilidioksidi- ja vesihöyrypäästöjä. SpaceX:n Falcon 9 -raketti tuotta yhtä paljon hiilidioksidia kuin 395 matkustajakonetta ylittäessään Atlantin.

Vesihöyry voi äkkiseltään vaikuttaa harmittomalta, mutta kuivassa yläilmakehässä se osallistuu otsonia hajottavaan prosessiin.

Blue Originin uudelleen käytettävä New Shepard -raketti tuottaa otsonille haitallista vesihöyryä, sillä se saa energiansa yhdistämällä nestehappea ja vetyä vedeksi.