SpaceX
Avaruusraketti tuottaa tulta ja savua laukaisussa

Onko Muskin uusi jättiraketti parempi kuin Nasan?

Nasan Space Launch Systemistä tulee kaikkien aikojen suurin avaruusraketti, kun se laukaistaan matkaan elokuussa. Elon Muskin Starship, jolla myös on ratkaiseva rooli Nasan Artemis-ohjelmassa, uhkaa pian lyödä ennätyksen.

Nasan uusi Space Launch System (SLS) on kaikkien aikojen voimakkain raketti, kun se elokuussa lähtee ensimmäiselle kuulennolleen.

Elon Muskilla ja SpaceX:llä on kuitenkin kruununperillinen melkein valmiina ennen kuin SLS on edes laukaistu matkaan.

SpaceX:n Starship on sekä suurempi että voimakkaampi kuin SLS, ja raketista voi myös tulla huomattavasti huokeampi laukaistava, jos Elon Musk pystyy toteuttamaan lupauksensa.

SLS on edeltäjiään voimakkaampi

Nasan uusi SLS-raketti on Artemis-ohjelman vetojuhta. Ohjelman on määrä viedä ihminen jälleen Kuuhun vuonna 2025 – ja pidemmällä aikavälillä aina Marsiin asti.

Raketti kierrättää komponentteja Nasan avaruussukkuloista. Kun SLS syöksee tulta laukaisurampilla elokuussa, sen etenemisestä huolehtii neljä RS25-moottoria eläköityneistä avaruussukkuloista.

Avaruusrakettien vertailu

Historian suurimpien avaruusrakettien vertailu. Saturn V on viimeinen, joka on vienyt ihmisiä Kuuhun. Suunnitelmien mukaan sekä SLS että Starship jatkavat miehitettyjä kuulentoja.

© Thorenn

SLS:n neljä moottoria antavat raketille 15 prosenttia enemmän tehoa kuin oli Saturn V:llä, joka tähän asti on pitänyt hallussaan ennätystä historian voimakkaimpana avaruusrakettina.

SLS:n ensimmäinen vaihe on neljän moottorin voimin kulkeva suuri raketti, jota avustaa kaksi erillistä boosteria eli tehosterakettia. Näin avaruusalus miehistö- tai rahtikapseleineen saa tarvittavan vauhdin pois Maan ilmakehästä matkallaan kohti Kuuta.

Kun SLS on loppuun asti kehitetty myöhempiä Artemis-lentoja varten, raketti voi nostaa 86 tonnia ilmakehästä, missä se on kiertoradalla.

Starship on rakennettu Mars-lentoja varten

Starship joutuu vielä odottamaan hyväksyntää Yhdysvaltojen viranomaisilta, ennen kuin se voi nousta avaruuteen.

Kun lupa on saatu, Elon Muskin jättiraketista tulee kaikkia aiempia korkeampi ja voimakkaampi. 33 Raptor-moottoria on sijoitettu Super Heavy -laukaisujärjestelmään, joka pystyy nostamaan noin 150 tonnia Maan ilmakehästä.

Starship ei, toisin kuin SLS, lennä Kuuhun suoraan. Suuri avaruusalus kiertää ensin Maata, kunnes se saa tankattua polttoainetta toisesta Starshipistä. Sen jälkeen alus on valmis jatkamaan matkaa kohti Kuuta. Samaa menetelmää käytetään pidemmälle aikavälille suunnitelluilla Mars-lennoilla.

Starshipin suuri etu on se, että kaikki sen osat on suunniteltu kierrätettäviksi. Raketin ensimmäinen vaihe voi laskeutua turvallisesti alustalle, missä siihen tarttuvat robottikädet, ja myös itse alus pystyy laskeutumaan hallitusti.

Nasa on valinnut SpaceX:n Starshipin viemään astronautteja Kuuhun Artemis-ohjelmassa. Alkaen Artemis III -lennolta, jolla astronautit jälleen laskeutuvat Kuuhun, ja siitä eteenpäin SLS:n on tarkoitus lennättää miehistöt pienelle Kuuta kiertävälle avaruusasemalle. Sieltä Starship noutaa astronautit ja vie heidät kiertolaisemme pinnalle, samoin taas Kuusta takaisin asemalle.

Starshipin pitkän toiminta-ajan ansiosta laukaisuista tulee keskimäärin huokeampia. Moni onkin ihmetellyt, miksi Nasa yhä panostaa miljardeja dollareita omaan hankkeeseensa, kun Starship – ainakin paperilla – tekee SLS:stä tarpeettoman jo melko läheisessä tulevaisuudessa.

Avaruusraketti laukaisurampilla
© NASA/Kim Shifflet

Space Launch System (SLS) numeroina

Korkeus: 98 metriä
Paino: 2 750 tonnia
Moottorit: 4 kpl RS25-moottoreita ja kaksi booster-rakettia
Työntövoima: 4 309 tonnia
Rahtikapasiteetti Maan kiertoradalle: 86 tonnia
Rahtikapasiteetti Kuuhun: 46 tonnia
Kehitystyön hinta: 23 miljardia dollaria
Hinta laukaisua kohden: Jopa 4,1 miljardia dollaria
Uudelleen käytettävä: Ei
Reitti Kuuhun: Suora

Avaruusraketti laukaisurampin vieressä
© SpaceX

Starship numeroina

Korkeus: 120 metriä
Paino: 4 536 tonnia
Moottorit: 33 Raptor-moottoria
Työntövoima: 7 711 tonnia
Rahtikapasiteetti Maan kiertoradalle: 150 tonnia
Rahtikapasiteetti Kuuhun: Ei ilmoitettu
Kehitystyön hinta: 5 miljardia dollaria
Hinta laukaisua kohti: 2 miljardia dollaria Elon Muskin mukaan
Uudelleen käytettävä: Kyllä, täysin
Reitti Kuuhun: Ensin Maan kiertoradalle, missä raketti tankataan uudelleen toisesta Starship-aluksesta, sitten Kuuhun