Kansainvälinen avaruusasema, ISS, kiertää Maata noin 400 kilometrin korkeudessa, mutta kansainvälinen politiikka ja konfliktit vaikuttavat myös kiertoradalla toimivan aseman arkeen.
Helmikuun 24. päivänä – kaksi päivää sen jälkeen kun Venäjä oli hyökännyt Ukrainaan – Venäjän avaruusjärjestön Roskosmoksen johtaja Dmitri Rogozin julkaisi joukon twiittejä.
"Venäjän vastaiset pakotteet saattavat aiheuttaa ongelmia ISS-aseman toiminnalle ja turvallisuudelle. Kuka pelastaa ISS:n putoamasta kontrolloimattomasti ja syöksymästä Yhdysvaltoihin tai Eurooppaan?" kuului Rogozinin uhkaus.
Vain venäläiset voivat muuttaa kiertorataa
ISS-aseman nopeus Maata kiertävällä radalla on noin 28 000 km/h, mutta siihen vaikuttaa silti Maan painovoima. Jos aseman kiertorataa ei pidetä vakaana, se alkaa vähitellen pudota kohti Maata.
ISS-asemassa on koko joukko moduuleja. Niistä venäläinen Zvezda-huoltomoduuli on ainoa, jossa on avaruusaseman siirtämiseen tarvittavat raketit. Lisäksi venäläiset Sojuz-kapselit voivat myös työntää asemaa, kun ne tuovat sinne miehistöä ja tarvikkeita.
Vaikka tällä hetkellä vain venäläiset voivat työntää ISS-aseman takaisin kiertoradalleen, sekä Space X:n Crew Dragon -kapseliin että Northrop Grummanin Cygnus-alukseen yritetään parhaillaan tehdä muutoksia, jotta nekin suoriutuisivat vastaavasta operaatiosta.
Tällä hetkellä venäläiset näyttävät kuitenkin jatkavan yhteistyötä. 18. maaliskuuta 2022 kolme kosmonauttia saapui ISS-asemalle, jossa heidän on määrä olla syyskuuhun asti yhdessä muun muassa neljän Nasan astronautin kanssa.