ESA/ D.Ducros

Onko Kansainvälinen avaruusasema vaarassa Ukrainan sodan vuoksi?

ISS-avaruusasemalla on astronautteja Venäjältä, Yhdysvalloista ja muista maista. Uhkaako Ukrainan sota yhteistyötä asemalla?

Kansainvälinen avaruusasema, ISS, kiertää Maata noin 400 kilometrin korkeudessa, mutta kansainvälinen politiikka ja konfliktit vaikuttavat myös kiertoradalla toimivan aseman arkeen.

Helmikuun 24. päivänä – kaksi päivää sen jälkeen kun Venäjä oli hyökännyt Ukrainaan – Venäjän avaruusjärjestön Roskosmoksen johtaja Dmitri Rogozin julkaisi joukon twiittejä.

"Venäjän vastaiset pakotteet saattavat aiheuttaa ongelmia ISS-aseman toiminnalle ja turvallisuudelle. Kuka pelastaa ISS:n putoamasta kontrolloimattomasti ja syöksymästä Yhdysvaltoihin tai Eurooppaan?" kuului Rogozinin uhkaus.

Vain venäläiset voivat muuttaa kiertorataa

ISS-aseman nopeus Maata kiertävällä radalla on noin 28 000 km/h, mutta siihen vaikuttaa silti Maan painovoima. Jos aseman kiertorataa ei pidetä vakaana, se alkaa vähitellen pudota kohti Maata.

ISS-asemassa on koko joukko moduuleja. Niistä venäläinen Zvezda-huoltomoduuli on ainoa, jossa on avaruusaseman siirtämiseen tarvittavat raketit. Lisäksi venäläiset Sojuz-kapselit voivat myös työntää asemaa, kun ne tuovat sinne miehistöä ja tarvikkeita.

Vaikka tällä hetkellä vain venäläiset voivat työntää ISS-aseman takaisin kiertoradalleen, sekä Space X:n Crew Dragon -kapseliin että Northrop Grummanin Cygnus-alukseen yritetään parhaillaan tehdä muutoksia, jotta nekin suoriutuisivat vastaavasta operaatiosta.

Tällä hetkellä venäläiset näyttävät kuitenkin jatkavan yhteistyötä. 18. maaliskuuta 2022 kolme kosmonauttia saapui ISS-asemalle, jossa heidän on määrä olla syyskuuhun asti yhdessä muun muassa neljän Nasan astronautin kanssa.