Vierailu Kuussa
Vierailu Kuussa

Ensimmäisen jalanjäljen kuupölyyn jätti Neil Armstrong vuonna 1969, mutta vuoden 1972 jälkeen ei yksikään ihminen ole astunut jalallaan Kuuhun. Nyt sinne palataan – ensin lähetetään miehittämättömiä aluksia, sitten myös ihmisiä. 

© Shutterstock

Nyt palataan Kuuhun

Pian Kuussa on suorastaan ruuhkaa. Vuonna 2018 kahdeksan avaruusalusta suuntaa kohti Kuuta, ja kymmenen muuta seuraa niitä vuoteen 2020 mennessä. Tarkoitus on saada lisää tietoa uskollisesta kiertolaisestamme, jota yhä tunnetaan verrattain huonosti.

tiistai 19. joulukuuta 2017

50 vuotta sitten maailmanhistorian voimakkain raketti nosti ensimmäisen miehistön Maan kiertoradalle. Vain kaksi kuukautta sen jälkeen valtava Saturn V -raketti kuljetti ensimmäiset kolme astronauttia Kuuhun saakka ja sieltä kotiin historiallisella Apollo 8 -lennolla.

Apollo-lentojen jälkeen ihminen ei ole matkustanut kovin kauaksi Maasta. Nyt Nasa ja muut avaruusjärjestöt ovat saaneet valmiiksi uusia tehokkaita raketteja, joista kaavaillaan Saturn V:n manttelinperijöitä.

Aivan uusi jättirakettien sukupolvi on valmis viemään ihmisen pitkille lennoille avaruuteen, ja pääset lukemaan raketeista ja niiden tehtävistä Tieteen Kuvalehden numerosta 15, jonka saat kotiisi, jos tilaat lehden nyt.

Määränpää, jonka saavuttamisesta haaveilevat varmasti kaikki maailman avaruusjärjestöt, on vanha tuttu. Tulevien viiden vuoden aikana yhdeksän lentoa suuntaa kohti Maan ainoaa luonnollista kiertolaista ja kuljettaa ihmisen jälleen Kuuhun.

SATELLIITIT

© ARIZONA STATE UNIVERSITY/GSFC/NASA

2018: VIISI SATELLIITTIA SYYNÄÄ KUUTA – ORION, USA

Orion-aluksen ensilennolla on mukana viisi satelliittia, jotka se vie Kuuta kiertävälle radalle. Niistä kaksi etsii Kuusta jälkiä vesijäästä. Yhden kyydissä on leivinhiivaa. Sen avulla tarkkaillaan auringonsäteilyn vaikutusta eliöihin. Loput kaksi etsivät Kuusta vetyä ja muita mahdollisesti hyödyntämisen arvoisia raaka-aineita.

MÖNKIJÄT

© ARIZONA STATE UNIVERSITY/GSFC/NASA

2020: PORAAJAMÖNKIJÄ ETSII VETTÄ JA VETYÄ – RESOURCE PROSPECTOR, USA

Laskeutuja ja mönkijä lähtevät poraamaan näytteitä metrin syvyydestä. Tavoitteena on löytää happea, vetyä ja vettä. Näitä tarvitaan, jotta pysyvä tukikohta voi toimia Kuussa.

LÄHDE LÖYTÖRETKELLE UNIVERSUMIIN tilaamalla Tieteen Kuvalehti

2019: LUOTAIN LÄHETTÄÄ PÖLYÄ MAAHAN – CHANG’E 5, KIINA

Mönkijän kohteena on Mons Rümker -vuori Oceanus Procellarum -tasangolla. Siellä se poraa kaksi metriä pitkän pöly- ja kivinäytteen ja lähettää sen pikkuluotaimella Maahan.

2018: KOLMIKKO TUTKII ETELÄNAPAA – CHANDRAYAAN, INTIA

Laskeutuja ja mönkijä laskeutuvat Kuun etelänavan tienoille. Siellä mönkijä poraa maaperästä näytteitä ja analysoi ne. Tiedot kulkevat Kuuta kiertävän satelliitin kautta Maahan.

2018: ENSIVIERAILU PIMEÄLLE PUOLELLE – CHANG’E 4, KIINA

Laskeutuja ja mönkijä lähtevät Aitkenin kraatteriin etelänavalle Kuun pimeälle puolelle selvittämään, onko sieltä parempi havainnoida avaruutta, kun Maasta tuleva radiosäteily ei häiritse.

LASKEUTUJAT

© ARIZONA STATE UNIVERSITY/GSFC/NASA

2019: KASVOJENTUNNISTUSTEKNIIKKAA KUUHUN – SLIM-1, JAPANI

Japanin ensimmäisen kuulaskeutujan päämääränä on kraatteri, joka sen pitäisi kartoittaa. Se käyttää samaa tekniikkaa, jota käytetään kasvojen tunnistuksessa kuvista.

2019: LOIKKIJA KERTOO PÖLYN KOOSTUMUKSEN – LUNAR OUTPOST, YKSITYINEN

Moon Express -yhtiön niin sanottu hopper eli loikkija laskeutuu suunnitelmien mukaan etelänavalle. Sen tehtävänä on mitata veden ja mineraalien pitoisuus kuupölyssä.

2020: KAIVURI LÄHETTÄÄ NÄYTTEET MAAHAN – HARVEST MOON, YKSITYINEN

Moon Expressin Lunar Outpost -ohjelmaan kuuluu kaivurobotti, joka laskeutuu Malapertvuorelle etelänavan lähelle. Se ottaa sieltä näytteitä ja lähettää ne Maahan.

MIEHITETYT LENNOT

2023: KUUASEMAN PERUSTAMINEN ALKAA – ORION, USA

Neljän astronautin retkikunta lähtee Kuuhun. Samalla lennolla Deep Space Gateway -tukikohdan ensimmäinen moduuli viedään Kuuta kiertävälle radalle.

Seuraa teknistä kehitystä

Tekniset asiantuntijat rakentavat atomien kokoisia transistoreja, raketit laskeutuvat pystyasennossa maahan, ja tekoälyllä on parempi päättelykyky kuin ihmisellä.

Tekninen kehitys ei ole koskaan aiemmin edennyt nopeampaa vauhtia kuin nyt, ja päivä päivältä maailmasta tulee yhä monimutkaisempi. Tilaamalla Tieteen Kuvalehden voit lukea sekä yleistajuisia selityksiä että kiehtovia taustatarinoita, jotka liittyvät aikamme suurimpiin saavutuksiin.

Saat kaksi Tieteen Kuvalehden numeroa ja langattoman kaiuttimen vain 4,90 eurolla napsauttamalla TÄSTÄ.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: