
Ihminen valloittaa Kuun uudelleen
Torstaina 3. tammikuuta 2019 Kiina teki avaruushistoriaa, kun kiinalaisluotain onnistui ensimmäisenä laskeutumaan Kuun pimeälle puolelle.
Chang'e-4-luotaimen tukijalat osuivat kuupölyyn varhain aamulla, ja luotaimella oli mukanaan 140 kiloa painava Yutu 2 -mönkijä.
Mönkijä rullasi tarkkailemaan maisemia Kuun toisella puolella, jota ei aiemmin ole tutkittu lainkaan.
GALLERIA: Kiina valloitti Kuun pimeän puolen
Kiinalaisten hanke on ehkä vaikein tähän mennessä tehty kuulento, ja sen odotetaan tuottavan runsaasti uutta tietoa. Tutkijat uskovat, että Kuun pimeältä puolelta saadut tiedot valottavat elämän syntyä Maassa. Lisäksi on toiveita siitä, että Kuussa saataisiin myös kasvit kukoistamaan.
Lähivuosina avaruusvaltiot suorastaan jonottavat pääsyä Kuuhun. Maan kiertolaisella aiotaan tehdä kartoituksia ja porauksia ja sinne on tarkoitus perustaa myös tukikohta. Ja ihminenkin on palaamassa Kuuhun kymmenien vuosien tauon jälkeen.
Tässä katsaus tulevien vuosien kuuhankkeisiin:
- © Moon Express
2019: Lunar Outpost
Loikkija kertoo pölyn koostumuksen
Moon Express -yhtiön niin sanottu hopper eli loikkija laskeutuu suunnitelmien mukaan etelänavalle. Sen tehtävänä on mitata kuupölyn veden ja mineraalien pitoisuus.
- © JAXA
2019: SLIM-1
Kasvojentunnistustekniikkaa Kuuhun
Japanin ensimmäisen kuulaskeutujan päämääränä on kraatteri, joka sen pitäisi kartoittaa. Se käyttää samaa tekniikkaa, jota käytetään kasvojen tunnistuksessa kuvista.
- © SpaceX
2019: Dragon
Turistilentoja Kuuhun
SpaceX-yrityksen Dragon-alus vie kaksi turistia matkalle Kuun ympäri. Lähtö tehdään kolmivaiheisella kantoraketilla, joka palaa Maahan käytettäväksi uudestaan.
- © CNSA
2019: Chang'e-5
Luotain lähettää pölyä Maahan
Mönkijän kohteena on Mons Rümker -vuori Oceanus Procellarum -tasangolla. Siellä se poraa kaksi metriä pitkän pöly- ja kivinäytteen ja lähettää sen pikkuluotaimella Maahan.
- © NASA
2020: Resource Prospector
Poraajamönkijä etsii vettä ja vetyä
Laskeutuja ja mönkijä lähtevät poraamaan näytteitä metrin syvyydestä. Tavoitteena on löytää happea, vetyä ja vettä. Näitä tarvitaan, jotta pysyvä tukikohta voi toimia Kuussa.
- © Moon Express
2020: Harvest Moon
Kaivuri lähettää näytteet Maahan
Moon Expressin Lunar Outpost -ohjelmaan kuuluu kaivurobotti, joka laskeutuu Malapertvuorelle etelänavan lähelle. Se ottaa sieltä näytteitä ja lähettää ne Maahan.
- © Boeing
2023: Orion
Kuuaseman perustaminen alkaa
Neljän astronautin retkikunta lähtee Kuuhun. Samalla lennolla Deep Space Gateway -tukikohdan ensimmäinen moduuli viedään Kuuta kiertävälle radalle.