Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Månebesøk

Ihminen valloittaa Kuun uudelleen

Kiinalainen luotain onnistui tammikuun alussa laskeutumaan Kuun pimeälle puolelle, ja lähivuosina Maan kiertolaisella on suorastaan ruuhkaa. Koko joukko aluksia lähetetään tutkimaan Kuuta – ja pian niiden mukana on ihmisiäkin.

Shutterstock, ARIZONA STATE UNIVERSITY/GSFC/NASA

Torstaina 3. tammikuuta 2019 Kiina teki avaruushistoriaa, kun kiinalaisluotain onnistui ensimmäisenä laskeutumaan Kuun pimeälle puolelle.

Chang'e-4-luotaimen tukijalat osuivat kuupölyyn varhain aamulla, ja luotaimella oli mukanaan 140 kiloa painava Yutu 2 -mönkijä.

Mönkijä rullasi tarkkailemaan maisemia Kuun toisella puolella, jota ei aiemmin ole tutkittu lainkaan.

GALLERIA: Kiina valloitti Kuun pimeän puolen

Kiinalaisten hanke on ehkä vaikein tähän mennessä tehty kuulento, ja sen odotetaan tuottavan runsaasti uutta tietoa. Tutkijat uskovat, että Kuun pimeältä puolelta saadut tiedot valottavat elämän syntyä Maassa. Lisäksi on toiveita siitä, että Kuussa saataisiin myös kasvit kukoistamaan.

Lähivuosina avaruusvaltiot suorastaan jonottavat pääsyä Kuuhun. Maan kiertolaisella aiotaan tehdä kartoituksia ja porauksia ja sinne on tarkoitus perustaa myös tukikohta. Ja ihminenkin on palaamassa Kuuhun kymmenien vuosien tauon jälkeen.

Tässä katsaus tulevien vuosien kuuhankkeisiin:

 • © Moon Express

  2019: Lunar Outpost

  Loikkija kertoo pölyn koostumuksen

  Moon Express -yhtiön niin sanottu hopper eli loikkija laskeutuu suunnitelmien mukaan etelänavalle. Sen tehtävänä on mitata kuupölyn veden ja mineraalien pitoisuus.

 • © JAXA

  2019: SLIM-1

  Kasvojentunnistustekniikkaa Kuuhun

  Japanin ensimmäisen kuulaskeutujan päämääränä on kraatteri, joka sen pitäisi kartoittaa. Se käyttää samaa tekniikkaa, jota käytetään kasvojen tunnistuksessa kuvista.

 • © SpaceX

  2019: Dragon

  Turistilentoja Kuuhun

  SpaceX-yrityksen Dragon-alus vie kaksi turistia matkalle Kuun ympäri. Lähtö tehdään kolmivaiheisella kantoraketilla, joka palaa Maahan käytettäväksi uudestaan.

 • © CNSA

  2019: Chang'e-5

  Luotain lähettää pölyä Maahan

  Mönkijän kohteena on Mons Rümker -vuori Oceanus Procellarum -tasangolla. Siellä se poraa kaksi metriä pitkän pöly- ja kivinäytteen ja lähettää sen pikkuluotaimella Maahan.

 • © NASA

  2020: Resource Prospector

  Poraajamönkijä etsii vettä ja vetyä

  Laskeutuja ja mönkijä lähtevät poraamaan näytteitä metrin syvyydestä. Tavoitteena on löytää happea, vetyä ja vettä. Näitä tarvitaan, jotta pysyvä tukikohta voi toimia Kuussa.

 • © Moon Express

  2020: Harvest Moon

  Kaivuri lähettää näytteet Maahan

  Moon Expressin Lunar Outpost -ohjelmaan kuuluu kaivurobotti, joka laskeutuu Malapertvuorelle etelänavan lähelle. Se ottaa sieltä näytteitä ja lähettää ne Maahan.

 • © Boeing

  2023: Orion

  Kuuaseman perustaminen alkaa

  Neljän astronautin retkikunta lähtee Kuuhun. Samalla lennolla Deep Space Gateway -tukikohdan ensimmäinen moduuli viedään Kuuta kiertävälle radalle.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota