Månebesøk

Ihminen valloittaa Kuun uudelleen

Kiinalainen luotain onnistui tammikuun alussa laskeutumaan Kuun pimeälle puolelle, ja lähivuosina Maan kiertolaisella on suorastaan ruuhkaa. Koko joukko aluksia lähetetään tutkimaan Kuuta – ja pian niiden mukana on ihmisiäkin.

Kiinalainen luotain onnistui tammikuun alussa laskeutumaan Kuun pimeälle puolelle, ja lähivuosina Maan kiertolaisella on suorastaan ruuhkaa. Koko joukko aluksia lähetetään tutkimaan Kuuta – ja pian niiden mukana on ihmisiäkin.

Shutterstock, ARIZONA STATE UNIVERSITY/GSFC/NASA

Torstaina 3. tammikuuta 2019 Kiina teki avaruushistoriaa, kun kiinalaisluotain onnistui ensimmäisenä laskeutumaan Kuun pimeälle puolelle.

Chang'e-4-luotaimen tukijalat osuivat kuupölyyn varhain aamulla, ja luotaimella oli mukanaan 140 kiloa painava Yutu 2 -mönkijä.

Mönkijä rullasi tarkkailemaan maisemia Kuun toisella puolella, jota ei aiemmin ole tutkittu lainkaan.

Lähivuosina avaruusvaltiot suorastaan jonottavat pääsyä Kuuhun. Maan kiertolaisella aiotaan tehdä kartoituksia ja porauksia ja sinne on tarkoitus perustaa myös tukikohta. Ja ihminenkin on palaamassa Kuuhun kymmenien vuosien tauon jälkeen.

Tässä katsaus tulevien vuosien kuuhankkeisiin:

2019: Lunar Outpost

Loikkija kertoo pölyn koostumuksen

Moon Express -yhtiön niin sanottu hopper eli loikkija laskeutuu suunnitelmien mukaan etelänavalle. Sen tehtävänä on mitata kuupölyn veden ja mineraalien pitoisuus.

© Moon Express

2019: SLIM-1

Kasvojentunnistustekniikkaa Kuuhun

Japanin ensimmäisen kuulaskeutujan päämääränä on kraatteri, joka sen pitäisi kartoittaa. Se käyttää samaa tekniikkaa, jota käytetään kasvojen tunnistuksessa kuvista.

© JAXA

2019: Dragon

Turistilentoja Kuuhun

SpaceX-yrityksen Dragon-alus vie kaksi turistia matkalle Kuun ympäri. Lähtö tehdään kolmivaiheisella kantoraketilla, joka palaa Maahan käytettäväksi uudestaan.

© SpaceX

2019: Chang'e-5

Luotain lähettää pölyä Maahan

Mönkijän kohteena on Mons Rümker -vuori Oceanus Procellarum -tasangolla. Siellä se poraa kaksi metriä pitkän pöly- ja kivinäytteen ja lähettää sen pikkuluotaimella Maahan.

© CNSA

2020: Resource Prospector

Poraajamönkijä etsii vettä ja vetyä

Laskeutuja ja mönkijä lähtevät poraamaan näytteitä metrin syvyydestä. Tavoitteena on löytää happea, vetyä ja vettä. Näitä tarvitaan, jotta pysyvä tukikohta voi toimia Kuussa.

© NASA

2020: Harvest Moon

Kaivuri lähettää näytteet Maahan

Moon Expressin Lunar Outpost -ohjelmaan kuuluu kaivurobotti, joka laskeutuu Malapertvuorelle etelänavan lähelle. Se ottaa sieltä näytteitä ja lähettää ne Maahan.

© Moon Express

2023: Orion

Kuuaseman perustaminen alkaa

Neljän astronautin retkikunta lähtee Kuuhun. Samalla lennolla Deep Space Gateway -tukikohdan ensimmäinen moduuli viedään Kuuta kiertävälle radalle.

© Boeing