ICON/SEArch+
kuutukikohta

Nasa rakentaa ydinreaktorin Kuuhun

Yhdysvaltojen avaruushallinto on julistanut kilpailun parhaan ydinreaktorin toimittamisesta Kuuhun vuoteen 2030 mennessä. Uuden energianlähteen on tarkoitus helpottaa tulevaisuuden avaruusmatkoja.

Haave Kuun siirtokunnasta on yhä lähempänä toteutumistaan. Tutkijat ovat onnistuneet kasvattamaan Kuusta peräisin olevassa maassa kasveja, jotka voivat tuottaa sekä ruokaa että happea, ja Kuusta aiotaan myös porata vettä seuraavan parin vuoden kuluessa.

Nokia puolestaan kehittää Kuuhun 4G-verkkoa. Entä mistä saadaan sähköä?

Yhdysvaltojen avaruushallinto Nasa aikoo ratkaista virransaantiongelman sijoittamalla ydinreaktorin 384 400 kilometrin päähän Maasta – Kuun pinnalle.

Voimalan on määrä olla valmis vuoteen 2030 mennessä.

Nasan kuvitus Kuuhun sijoitettavasta fissioreaktorista

Nasa aikoo asentaa ydinreaktorin Kuuhun ennen vuotta 2030. Maan luonnollisen kiertolaisen toivotaan toimivan tulevaisuuden avaruusmatkojen polttoaineasemana. Yllä oleva kuva esittää fissioreaktoria.

© NASA

Nasa haluaa vakaan energianlähteen

Aurinkopaneelit voisivat periaatteessa ratkaista energiaongelman, tuottavathan ne virran mönkijöillekin. Kuutukikohta tarvitsee kuitenkin runsaasti energiaa, ja tuotannon pitää olla tauotonta ja vakaata.

Nasa on jo valinnut ehdolle kolme fissioreaktorin muotoilukonseptia. Reaktorin pitää olla valmis lähetettäväksi Kuuhun tällä vuosikymmenellä.

"Näiden alustavien ehdotusten kehittäminen helpottaa meitä luomaan perustan ihmisen pitkäaikaiselle oleskelulle vieraissa maailmoissa", toteaa Jim Reuter, Nasan Space Technology Mission Directorate -osaston hallinnollinen johtaja.

fissioreaktori Kuu

Nasa ja Yhdysvaltojen energiaministeriö ovat valinneet ehdolle kolme fissioreaktorin muotoilukonseptia.

© NASA

Näin fissioreaktori toimii

Ydinvoimalla toimiva fissioreaktori hyödyntää energiaa, jota vapautuu esimerkiksi uraanin atomiytimien halkeamisessa.

Fissioreaktio tapahtuu, kun pommitetaan neutroneilla uraani-235-ytimiä. Reaktiossa syntyy uusia neutroneja, jotka aiheuttavat uusia fissioreaktioita. Näin syntyy ketjureaktio.

Toisin kuin muut energianlähteet fissioreaktorit tuottavat tauotta virtaa – myös pimeässä ja kylmässä, kuten Kuun pinnalla.

Ensimmäiset testit jo vuonna 2025

Fission Surface Power -hanke on helposti toteutettava askel siihen suuntaan, että Yhdysvallat sijoittaa ydinvoimaa Kuuhun", kertoo John Wagner, Idahon Kansallisen laboratorion johtaja.

Kolme yhdysvaltalaisyritystä, Lockheed Martin, Westinghouse ja IX, ovat kukin saaneet viisi miljoonaa dollaria parhaan ydinreaktorin kehittämiseen.

Osana Nasan suurta Artemis-kuuohjelmaa astronautit testaavat kolmen kilpailevan konseptin ominaisuuksia ensimmäisellä vuoden 1972 jälkeen tehtävällä kuulennolla, jonka on tarkoitus toteutua vuonna 2025.

Polttoainetta tulevaisuuden avaruusmatkoille

Ydinreaktorin on suunniteltu tuottavan 40 kW ja toimivan ainakin 10 vuotta. Toiveena on, että tulevaisuuden voimalat luovat perustan ihmisen pysyvämmälle oleskelulle Kuussa.

Lisäksi Nasassa toivotaan, että voimalat voivat tuottaa polttoainetta pitkäkestoisille avaruusmatkoille.

”Runsas energian määrä on avain tulevaisuuden avaruustutkimukseen", toteaa Jim Reuter.

Kilpailevien muotoilukonseptien yksityiskohtia ei vielä ole julkistettu.