Kuulennot, marsmönkijät ja kaukaisia taivaankappaleita kiertävät luotaimet. Avaruusjätti Nasa on jo pitkään tutkinut Aurinkokuntaa, mutta työlle ei vielä näy loppua. Seuraavien 20 vuoden kuluessa ihmisen on määrä sekä kaapata asteroideja valtavilla verkoilla että astua Marsin pinnalle.
Mikä Nasa on?
Nasa on Yhdysvaltojen avaruusjärjestö, joka perustettiin vuonna 1958. Sen edeltäjä oli järjestö nimeltään Naca (The National Advisory Committee for Aeronautics), joka testasi lentokoneita ja aerodynamiikkaa muun muassa 1. ja 2. maailmansodan tarpeisiin.
Mistä tulee lyhenne Nasa?
Nasa on lyhenne sanoista National Aeronautics & Space Administration. Vastaavasti Euroopan avaruusjärjestö lyhennetään kirjaimin Esa (European Space Agency).
Vuosittain Nasa saa USA:n valtiolta avaruusohjelmiinsa ja perustutkimukseen 16 miljardia dollaria (noin 13,5 miljardia euroa).
Montako kertaa Nasa on käynyt Kuussa?
Vuosina 1969–1972 Nasa teki kuusi miehitettyä kuulentoa. Kaikkiaan 12 astronauttia on käynyt Kuun pinnalla.
Lisäksi avaruusjärjestö on lähettänyt Kuuhun lukuisia miehittämättömiä luotaimia. Toistaiseksi ainoastaan Yhdysvallat on onnistunut lähettämään ihmisiä Kuuhun.
Milloin Nasa lähettää ihmisen Marsiin?
Nasan suunnitelmissa on miehitetty lento Marsiin 2030-luvulla.
Nasassa kehitetään tekniikkaa, jolla ihminen saadaa Marsiin. Suunnitelmien mukaan Nasan astronautit myös palaisivat Marsista takaisin Maahan.
Montako Apollo-lentoa Nasa teki?
Nasalla oli aluksi suuria vaikeuksia Apollo-ohjelmassaan. Apollo 1:tä kohtasi katastrofi 27. tammikuuta 1967, kun kapseli syttyi tuleen harjoituksen aikana ja kaikki kolme siinä ollutta astronauttia menettivät henkensä.
Ensimmäinen onnistunut miehitetty Apollo-lento oli Apollo 7 lokakuussa 1968.
Sitten Apollo-lentoja tehtiin aivan ketjussa. Ne huipentuivat Apollo 11:n Kuuhun laskeutumiseen heinäkuussa 1969. Viimeiseksi Apollo-lennoksi jäi Apollo 17 joulukuussa 1972, joka samalla oli myös toistaiseksi viimeinen miehitetty kuulento.
Mikä on suurin Nasan rakentama raketti?
Apollo-moduulin ja kuumoduulin nostamiseksi ilmakehän yläpuolelle Nasan täytyi kehittää valtava raketti. Tulokseksi syntyi 111 metriä korkea ja 3 000 tonnia painava kantoraketti Saturn V, joka on tähän mennessä suurin Nasan rakentamista raketeista.
Nyt on kuitenkin suunnitelmissa vielä Saturn V:tä suurempi raketti. Kun Nasan Orion-avaruusalus aikanaan lähtee kohti Marsia, se laukaistaan 117 metriä korkealla Space Launch System -raketilla.
Mistä Nasan lentoja valvotaan?
Nasa laukaisee rakettinsa ilmaan Cape Canaveralista Atlantin rannikolta Floridasta. Siellä sijaitsee myös John F. Kennedyn avaruuskeskus, josta nykyään ohjataan ja valvotaan miehittämättömiä lentoja.
Houstonissa Texasissa taas sijaitsee Lyndon B. Johnsonin avaruuskeskus, josta valvotaan miehitettyjä lentoja.
Miten "Houston, meillä on ongelma" liittyy Nasaan?
Sitaatti viittaa Apollo 13:een, jota ravisteli räjähdys avaruudessa.
"Houston, we have a problem" eli ”Houston, meillä on ongelma”, ei kuitenkaan ole aivan sanatarkka lainaus itse lennolta, vaan se on peräisin Hollywood-elokuvasta ”Apollo 13”, missä näyttelijä Tom Hanksin ehdotuksesta astronautit käyttivät tätä muotoa ilmoittaessaan Houstonin valvontakeskukseen tiedon siitä, että aluksen tekniikka alkoi pettää.
Todellisuudessa Apollo 13 -lennolla astronautti Fred Haise aloitti: "Okay, Houston – " ja Jack Swigert jatkoi: "I believe we’ve had a problem here", kun happisäiliö oli räjähtänyt ja varoitusvalot olivat alkaneet vilkkua.
Sittemmin ilmausta on lainattu kaikissa mahdollisissa yhteyksissä, kun asiat ovat alkaneet mennä pieleen.
Käyttääkö Nasa yhä avaruussukkuloita?
Ei. Nasan avaruussukkuloilla ei enää lennetä. Viimeisenä niistä jäi eläkkeelle Atlantis 21. kesäkuuta 2011 hyvin onnistuneen lennon jälkeen.
Nasa rakensi kaikkiaan viisi avaruussukkulaa: Atlantiksen lisäksi käytössä olivat Discovery, Endeavour, Challenger ja Columbia. Kaksi viimeksi mainittua räjähtivät ja paloivat tuhkaksi, Challenger 1986 ja Columbia 2003.
Milloin Nasa lähetti Curiosity-mönkijän Marsiin?
Curiosity lähetettiin Marsiin vuonna 2011 ja se laskeutui punaiselle planeetalle elokuussa 2012. Mönkijä on muun muassa tutkinut Marsin ilmastoa ja tulevaisuuden miehitetylle Mars-lennolle soveltuvia laskeutumispaikkoja.
Mitkä ovat Nasan viisi suurinta saavutusta?
Apollo 11:n laskeutuminen Kuuhun vuonna 1969.
Kansainvälinen avaruusasema ISS, joka rakennettiin yhteistyössä Euroopan, Venäjän, Kanadan ja Japanin avaruusjärjestöjen kanssa vuonna 1998.
Ainutlaatuisia kuvia Maahan välittävä Hubble-teleskooppi vuonna 1990.
Spirit- ja Opportunity-marsmönkijän tutkimukset punaisella planeetalla vunna 2004.
Cassini-luotaimen lento Saturnuksen kiertoradalla ja sen Huygens-laskeutujan laskeutuminen Titan-kuuhun vuosina 2004–2005.
Onko Nasalla villejä visioita tulevaisuuden varalle?
Uudella teleskoopilla Nasa näkee maailmankaikkeuden syntyyn asti
Vuonna 2018 laukaistaan kiertoradalle maailman tähän mennessä tehokkain teleskooppi, James Webb Space Telescope.
James Webb -avaruusteleskoopin peili on kaksi kertaa niin suuri kuin Hubble-teleskoopin pääpeili. Se pystyy näkemään 13,5 miljardia vuotta ajassa taaksepäin ja vangitsemaan infrapunasäteilyä ajalta, jolloin ensimmäiset tähdet ja galaksit muodostuivat.
Nasa kaappaa asteroidin
Vuonna 2019 Nasa lähettää robottialuksen sieppaamaan asteroidin ja ohjaamaan sen Kuun läheisyyteen, missä se asetetaan vakaalle kiertoradalle.
Suunnitelmien mukaan vuoden 2021 vaiheilla astronautit laskeutuvat asteroidille tutkiakseen sitä aivan läheltä. Tavoitteena on muun muassa selvittää, miten asteroidin rataa voitaisiin muuttaa siinä tapauksessa, että jokin suuri asteroidi sattuu törmäyskurssille Maan kanssa.
Nasa perustaa tukikohdan Marsiin
2030-luvulla Nasa aikoo viedä ensimmäiset ihmiset Marsiin. Ensin kuitenkin luotaimet ja mönkijät etsivät sopivat laskeutumispaikat ja rakentavat punaiselle planeetalle tukikohdan.
Nasan tarina
Palaa aikaan, jolloin Nasa oli vielä Naca, ja lue lisää maailman johtavan avaruusjärjestön historiasta vuodesta 1915 nykyhetkeen: