Nasa: Marsiin kolmessa päivässä
Valtavat laserit antavat tulevaisuuden avaruusaluksille lähes valon nopeuden. Nasan tutkijat toteavat, että tarvittava tekniikka, jolla Marsiin päästään kolmessa päivässä, on jo olemassa. Myös matkat Aurinkokunnan ulkopuolelle ovat mahdollisia.

Marsiin kolmessa päivässä kuulostaa Tähtien sodan tai jonkin muun scifielokuvan kohtaukselta. Nasa on kuitenkin aivan tosissaan.
Valtavien laserien on määrä työntää avaruusalukset lähes valon nopeudella niin Marsiin ja Aurinkokunnan muille planeetoille kuin myös Alfa Centauriin eli meitä lähimpänä olevaan vieraaseen tähtijärjestelmään.
Nasan tutkijat toteavat myös, että pikamatkoihin vaadittava tekniikka on jo olemassa. Tutkija Philip Lubin on nyt saanut tukea työhön, jonka tavoitteena on kehittää laservaloon eli fotoniseen työntövoimaan perustuva avaruusalus.
Viisi kertaa nopeammin Marsiin
Lubin sanoo, että kevyt miehittämätön alus pääsee laskelmien mukaan fotonisen työntövoiman avulla Marsiin vain kolmessa päivässä. Menetelmä mahdollistaa myös matkat oman Aurinkokuntamme ulkopuolelle.
Miehitetty alus kiitäisi laserin siivittämänä Marsiin alle kuukaudessa. Nasan kehitteillä olevien Space Launch System (SLS) -kantorakettien avulla matka Marsiin kestää viisi kuukautta.
”Ei ole mitään syytä olla tekemättä sitä”, sanoo Lubin ja selittää, että aluksen ultraohut metallipurje nappaa energiaa Maassa olevilta valtavilta lasereilta.
Lasersäteiden energialla alus kiihtyisi vain kymmenessä minuutissa nopeuteen, joka vastaa 26:ta prosenttia valon nopeudesta. Perinteisen avaruusaluksen vauhti puolestaan ei koskaan ylitä kolmea prosenttia valon nopeudesta.
Mars avaa tien Alfa Centauriin
Valoaalloilla ei ole massaa, mutta niissä on paljon energiaa. Kun lasersäde heijastuu ultraohuesta metallipurjeesta, valon energia muuttuu aluksen liike-energiaksi.
Ja mitä pidemmälle laser siirtää energiaa alukseen, sitä enemmän energiaa siirtyy ja sitä lähemmäs valon nopeutta aluksen nopeus kasvaa. Se tarjoaa mahdollisuuden vierailla planeetoilla, joille suuntautuvista matkoista ennen vain haaveiltiin.
”Voimme saattaa sata kiloa painavan aluksen Marsiin muutamassa päivässä. 25 valovuoden säteellä Maasta on planeettoja, joilta saattaa löytyä elämää”, sanoo Lubin.
”Lähin tutkimuskohde on noin neljän valovuoden päässä sijaitseva Alfa Centauri", jatkaa Lubin, joka yhdessä tutkimusryhmänsä kanssa aloittanee käytännön kokeet lähiaikoina.
Katso tästä NASA 360 -video, jolla Philip Lubin selittää ideaansa: