Nasa löysi kadonneen aluksen Kuun luota

Pieni intialainen avaruusalus oli kadoksissa kahdeksan vuotta, mutta nyt Nasa on havainnut luotaimen signaalit.

© Indian Space Research Organisation

Kahdeksan vuoden radiohiljaisuuden jälkeen Nasa löysi kadonneen intialaisen avaruusluotaimen.

Yhdysvaltojen avaruusvirasto on päässyt kertomaan ilahduttavan uutisen luotaimen huolestuneille "vanhemmille" eli Intian avaruusvirastolle ISROlle.

Chandrayaan-1-luotain lähti Maasta matkaan vuonna 2008 ja suuntasi Kuun kiertoradalle. Elokuun 2009 jälkeen siitä ei ole kuultu mitään.

Pikkuauton kokoluokkaa

Luotaimen mitat ovat 1,5 x 1,5 metriä, ja se painaa 1 380 kiloa. Sen kokoluokan kohteen löytäminen Kuun ympäristöstä on kuin etsisi neulaa heinäsuovasta.

Kuun hohde tekee nimittäin mahdottomaksi luotaimen löytämisen optisilla teleskoopeilla.

Tutka paikansi luotaimen

Nasa käytti intialaisen luotaimen paikantamiseen uutta tutkatekniikkaa.

Kuun pohjoisnapaa kohti lähetettiin mikroaaltoja Nasan 70 metriä halkaisiljaltaan olevalla Goldstone Deep Space Communications Complex -antennilla, joka sijaitsee Kaliforniassa. Heijastuneet aallot havaittiin Länsi-Virginiassa sijaitsevalla Green Bank -teleskoopilla, jonka halkaisija on 100 metriä.

Goldstone-antenni.

© Shutterstock

Nasan laskelmien mukana luotaimen piti kiertää Kuuta napojen kohdalta ja yhden kierroksen piti kestää 2 tuntia ja 8 minuuttia.

Luotaimen oli määrä kartoittaa Kuuta

Green Bank -teleskooppi rekisteröikin neljässä tunnissa kaksi sellaista signaalia, jotka olisivat voineet olla pienen luotaimen radiosignaaleja.

Etsintään osallistunut tiimi laski Maahan paanneiden signaalien avulla kohteen nopeuden ja etäisyyden siihen. He olivat löytäneet Chandrayaan-1-luotaimen.

Luotaimen tehtävänä oli alun perin muun muassa tutkia Kuun geologiaa.