Shutterstock
Nasa Musk ISS SpaceX

Muskin avaruusalan yritys sai Nasalta jättitilauksen

Nasa ostaa Elon Muskin SpaceX:ltä lentoja Kansainväliselle avaruusasemalle.

Yhdysvaltojen avaruusohjelmasta vastuussa oleva Nasa on varmasti arvokas asiakas etenkin Tesla-miljardöörinä tunnetun Elon Muskin avaruusalan yritykselle, SpaceX:lle.

Nasa julkisti keskiviikkona sopineensa SpaceX:n kanssa viidestä lennosta Kansainväliselle avaruusasemalle (ISS) tällä vuosikymmenellä.

Sopimuksen arvo on peräti 1,4 miljardia dollaria. Ajankohtaisten valuuttakurssien mukaan kyse on samasta määrästä euroja.

Kaikkiaan 14 tilauslentoa

Nasa on tehnyt yhteistyötä myös lentokoneenvalmistaja Boeingin kanssa, mutta yhtiön CST-100 Starliner odottaa vielä hyväksyntää. Ilman sitä aluksella ei voida kuljettaa avaruuslentäjiä ISS:lle eikä sieltä Maahan.

SpaceX:n alus Crew Dragon hyväksyttiin käyttöön jo vuonna 2020. Sillä voi matkustaa viisi ISS:n miehistön jäsentä kerralla.

Nasan tilaamat viisi lisälentoa nostavat SpaceX:n saamien tilausten määrän 14:ään.

SpaceX ja Boeing ovat olleet Nasan sopimuskumppaneita vuodesta 2014 asti. Nasa oli lopettanut omat kuljetukset ISS:lle kolme vuotta aiemmin.

Nasa tilasi kummaltakin yhtiöltä kuusi lentoa, mutta SpaceX sai kolmen lennon jatkotilauksen sen jälkeen, kun Boeingin Starliner-hanke oli alkanut takuta teknisten ongelmien vuoksi.

Starliner on kärsinyt ohjausjärjestelmän ohjelmistoviasta. Ilmeisesti virheet on onnistuttu korjaamaan, sillä Boeing kaavailee tekevänsä Starlinerilla ensimmäisen miehitetyn lennon ensi vuoden helmikuussa.