NASA / Youtube

Matka takaisin Kuuhun jäikin Maahan

Nasa oli valmistellut suurta juhlaa, kun sen suuri panostus, SLS-raketti, jonka on määrä aikanaan viedä ihminen takaisin Kuuhun, oli maanantaina lähdössä neitsytmatkalleen avaruuteen. Ja sitten kaikki kaatui moottorivikaan.

Nasa oli järjestänyt suuren mainosshow'n, ja ihmeraketti SLS (Space Launch System) seisoi suorana ja ryhdikkäänä laukaisurampillaan Kennedyn avaruuskeskuksessa Floridassa.

Suoratoistolähetys, jossa oli lukuisia tähtivieraita, kuten Jack Black, Kapteeni Amerikka -näyttelijä Chris Evans ja laulaja Josh Groban, viihdytti toiveikkaina odottavia katselijoita täydessä vauhdissa.

SLS-raketin tankkauksen aikaisen säätilan aiheuttama 45 minuutin viivästys ei hillinnyt suuria odotuksia, ja livekuvat suuresta raketista, jonka moottoreista pursui höyryä, vain tiivistivät tunnelmaa.

Siis siihen asti, kun kaikki alkoi mennä pieleen.

It is a scrub on todays launch NASA livestream

Ensin ilmoitettiin, että ennen laukaisua tarvittavassa moottorien jäähdytyksessä oli ongelmia. Nasa sai "odottamatonta palautetta" etenkin moottorista numero 3.

Sitten tuli tieto raketin ulkopuolen eristysmateriaalien ongelmista.

Ja sitten – 40 minuuttia ennen suunniteltua laukaisua – Nasa keskeytti lähtölaskennan antaakseen itselleen "10 minuuttia aikaa ratkaisujen löytämiseksi".

Kun kymmenen minuuttia oli kulunut jo useaan kertaan, kuultiin lopullinen ilmoitus:

© NASA / Youtube

"It is a scrub on todays launch"

"Päivän laukaisu on peruutettu"

Ihmisiä Kuuhun viimeistään vuonna 2026

Tämän päivän keskeytetty yritys laukaista Artemis I -lento avaruuteen olisi ollut ensimmäinen merkittävä askel matkalla kohti Nasan kunnianhimoista suunnitelmaa viedä ihmisiä jälleen Kuuhun.

Avaruushallinto Nasa on ilmoittanut Artemis-ohjelman tavoitteeksi suorittaa miehittämätön lento Kuun kiertoradalla tänä vuonna.

Miehitettyä lentoa Kuun kiertoradalla testataan suunnitelman mukaan vuonna 2024 – tosin ilman laskeutumista – ja sitten joko vuonna 2025 tai 2026 on tarkoitus täydentää hanke lähettämällä miehitetty lento laskeutumaan Kuun pinnalle.

Osatavoitteisiin kuuluu myös se, että sekä ensimmäinen naispuolinen että ensimmäinen ei-valkoihoinen astronautti pääsevät jättämään jalanjälkensä Kuun pölyiseen pintaan.

Astronautteja Kuussa

Artemis-ohjelma on ensimmäinen askel kohti kuutukikohtaa, missä astronautit voivat asua kuukausia. Siten se on aina miehitetty.

© NASA

Ensin kuitenkin Artemis I -lennon pitää osoittaa, että suunnitelmat pitävät kutinsa – ja siinä riittääkin todistamista sekä SLS-raketin että koko Artemis-ohjelman osalta.

Epäonnen ja viivästysten vaivaama ohjelma

Artemis I -lennon yritys ei ollut ensimmäinen kerta, kun SLS-raketin piti nousta avaruuteen.

Nasa on vuosia kamppaillut lähes loputtomien ongelmien parissa.

SLS:n piti ensi kertaa olla ilmassa jo vuoden 2016 lopulla, mutta niin pitkälle ei päästy, ja jälleen vuonna 2019 jouduttiin suunnitelmat kuulennoista jäädyttämään.

SLS-raketin neljän päärakettimoottorin testi viime vuonna jouduttiin keskeyttämään suunniteltujen kahdeksan minuutin sijasta jo minuutin koekäytön jälkeen, koska anturit olivat havainneet ongelmia raketin hydraulisissa järjestelmissä, joiden tehtävänä on ohjata rakettia sen matkalla kohti Kuuta.

Ja aiemmin tänä vuonna Boeingin piti vaihtaa SLS-rakettiin tuhoutunut venttiili, koska polttoainetesti ja simuloitu lähtölaskenta jouduttiin keskeyttämään vetyvuodon takia.

"Kaiken innostuksen keskellä haluan muistuttaa, että tämä on harjoituslento", tähdensi Nasan johtaja Bill Nelson haastattelussa:

"Haluamme tehdä rakenteelle stressitestejä, jollaisia emme koskaan tekisi miehitetylle alukselle. Joten muistakaamme kaikki, että siitä tässä nyt on kyse."

VIDEO: Katso, miten Nasa aikoo jälleen päästä Kuuhun Artemis-ohjelmallaan

Ja harjoituksen tulokseksi tuli siis se, että tällä kertaa ei tullut mitään harjoituslentoa.

Samalla se myös on testitulos, jonka Nasa varmasti kohtaa mieluummin nyt kuin sitten, kun SLS-raketin miehistömoduulissa Orionissa on astronautteja.

Nyt Nasassa katsotaan eteenpäin seuraaviin kahteen laukaisuikkunaan, jotka ovat jo tulevana perjantaina 2. syyskuuta ja jälleen maanantaina 5. syyskuuta.

Näin Artemis-hankkeen tutkimusryhmälle jää vajaa viikko tunnistaa ja ratkaista viimeisimmät ongelmien pitkästä ketjusta.