Mars Onen Marsin siirtokunta

Mars One: Matka Marsiin

Mars One -järjestö on lähettämässä vapaaehtoisia ihmisiä Marsiin ilman paluulippua. Lue lisää Mars One -hankkeen taustoista ja matkalaisia odottavista haasteista.

Tosi-tv-tähdeksi toiselle planeetalle

Mars One -järjestön valitsemien neljän hengen on tarkoitus lähteä Marsiin vuonna 2025. Kun he pääsevät perille, he jäävät punaiselle planeetalle pysyvästi.

Yli 200 000 henkeä ympäri maailmaa on hakenut astronautiksi matkalle. Matkalipun saattaa saada 24 henkeä tai useampikin, sillä alankomaalainen Mars One suunnittelee vähintään kuuden ryhmän lennättämistä naapuriplaneetalle.

Siirtokunnan vaiheista on määrä tehdä tosi-tv-ohjelma, jonka tuotolla matka myös rahoitetaan.

Milloin Mars One -koulutus käynnistyy?

Vuoden 2014 lopulla hakijajoukko on karsittu 705 henkilöön, jotka ovat fyysisesti ja henkisesti parhaita ehdokkaita matkalle. Valinta alkaa keväällä 2015 haastatteluilla, minkä jälkeen sopivimmat ehdokkaat jaetaan nelihenkisiin kahden miehen ja kahden naisen ryhmiin. Joukossa on vielä myös yksi suomalainen.

Koulutus käynnistyy vuoden 2015 lopulla Mars-tukikohtaa vastaavassa muusta maailmasta eristyksissä olevassa moduulissa. Koulutuksessa käytettävät moduulit rakennetaan Tanskassa. Lennon on tämänhetkisen suunnitelman mukaan määrä lähteä vuonna 2025.

Video: Mars Onen esittelyvideo Mars-hankkeesta

Miten kauan menomatka kestää?

Nykytekniikalla Mars-lento kestää noin puoli vuotta. Ennen kuin Mars Onen astronautit saapuvat Marsiin, planeetalla on jo pitkään valmisteltu siirtolaisten saapumista. Asialla eivät ole kuitenkaan olleet alkuperäisasukkaat vaan edeltä käsin Marsiin lähetetyt automatisoidut ajoneuvot, joilla on pystytetty asumismoduulit ja valmistettu happea tulokkaille.

Voiko lähtöpäätöksen perua?

Kun astronautit ovat päässeet Marsiin, paluuta ei ole. Astronautteja kuljettavassa aluksessa ei ole rakettimoottoria, joka mahdollistaisi paluulennon.

Lisäksi astronauteilla olisi pitkän painottomassa tilassa oleskelun jälkeen vaikeuksia tulla heikentyneillä voimillaan toimeen Maassa.

Miten Mars One -siirtolaiset selviävät Marsissa?

Kun astronautit ovat saapuneet Marsiin, heitä odottaa kova työmaa. Heidän pitää alkaa tuottaa hengitysilmaa, ravintoa ja sähköä. Siirtolaisten on yhdistettävä tukikohdan asuin-, tuotanto- ja huoltomoduulit toisiinsa. Heidän pitää myös aloittaa hengitysilman valmistaminen ja aktivoida aurinkopaneelit. Sitten on vuorossa siementen kylvö, jotta ravinnontuotanto saadaan käyntiin.

Säteily on Marsissa paljon voimakkaampaa kuin Maassa, joten myös syöpäriski siellä on suurempi. Siksi siirtokunnan asumukset pitää suojata säteilyltä peittämällä ne maa-aineksilla. Kasvihuoneellekin tarvitaan säteilysuoja.

Onnistuuko Mars One -hanke?

Mars Onen mukaan Marsin asuttaminen onnistuu nykytekniikalla. Massachusettsin teknillisen korkeakoulun MIT:n edustajat epäilevät, että Mars One ei ole osannut ottaa huomioon kaikkia teknisiä yksityiskohtia, kuten sitä, että hapen määrä voi nousta liian korkeaksi laajamittaisen kasvintuotannon vuoksi. Tämän riskin välttämiseksi siirtokunta tarvitsisi MIT:n mukaan myös välineet, joilla hapen määrän voi laskea sopivaksi.

Mars One -matkalaisia seurataan koko ajan

Marsin siirtokuntaa on tarkoitus seurata kellon ympäri tosi-tv-ohjelmassa, minkä tuotolla myös rahoitetaan hanketta. Ensimmäisen maan ulkopuolisen tosi-tv-sarjan katsojaluvut tulevat taatusti olemaan korkeat, vaikka kukaan ei putoakaan pelistä pois ja joudu lähtemään kotiin.

Mars Onen aikataulu

  • 2013: Mars One vastaanottaa hakemuksia ihmisiltä, jotka haluavat lähteä Marsiin ilman paluulentoa.

  • 2014: Marsissa olijoiden ja Maan välisistä yhteyksistä huolehtivan satelliitin rakentaminen alkaa.

  • 2015: Mars One valitsee 40 astronauttia 705 hakijan joukosta. Loppusuoralle päässeet 40 hakijaa jaetaan nelihenkisiin ryhmiin, joista valinta tehdään – mahdollisesti äänestämällä tosi-tv-ohjelman perusteella.

  • 2016: Mars One valitsee alueen ja lähettää Marsiin miehittämättömän aluksen, jossa on 2?500 kiloa tarvikkeita (varaosia, aurinkopaneeleita ja pakastekuivattua ruokaa).

  • 2018: Tietoliikennesatelliitti ja kokeiluversio saapuvat Marsiin. Kokeiluversiolla todennetaan, että esimerkiksi Mars Onen virransyötöstä huolehtivat aurinkopaneelit toimivat suunnitellusti.

  • 2020: Mönkijä tutkii aluetta ja etsii tukikohdalle parhaan sijainnin. Mönkijän tehtävänä on löytää Marsista kohta, jossa pinnan alla on mahdollisimman paljon vettä.

  • 2022: Kuusi huoltolentoa laskeutuu Marsiin mukanaan tukikohdan puhallettavat moduulit. Marsiin viedään myös ruokaa ja ajoneuvo.

  • 2025: Neljä astronauttia lähtee Maasta kohti punaista planeettaa.

  • 2026: Ensimmäiset neljä ihmistä laskeutuvat Marsiin.