SpaceX

Maailman voimakkain raketti laukaistiin kolmatta kertaa

Falcon Heavy, maailman voimakkain raketti, on menossa avaruuteen kolmatta kertaa. Sen kyydissä on 24 satelliittia, jotka asettuvat Maan kiertoradalle.

’3...2...1’

Massiivinen pölypilvi peitti laukaisualustan Launch Complex 39A:ssa Kennedyn avaruuskeskuksessa Floridassa, ja liekit leiskuivat Falcon Heavy -kantoraketista.

Näin tapahtui varhain tänä aamuna, kun maailman voimakkain raketti kolmatta kertaa nousi avaruuteen.

Laukaisu sujui ongelmitta, ja valvontahuoneessa Maan pinnalla taputettiin ja hihkuttiin ilosta, kun raketti jakautui ja sivurakettirungot irtosivat.

Falcon Heavy ei ole avaruusmatkallaan yksin. Sen nokkaan on asennettu peräti 24 satelliittia, joiden kaikkien on määrä asettua Maan kiertoradalle.

Kyseiset pari tusinaa satelliittia ovat kirjava kokoelma Nasan valikoimista. Niiden joukkoon kuuluu muun muassa atomikello, joka välittää supertarkkoja kellonaikoja GPS-laitteille ja televisioasemille. Toinen taas testaa polttoaineita avaruusaluksia varten.

Falcon Heavylla on nyt ensimmäistä kertaa enemmän kuin yksi satelliitti kyydissään.

Katso tästä, miten maailman voimakkain raketti lähti kolmannelle avaruusmatkalleen:

Kolme hermoja raastavaa tuntia

STP-2-nimen saaneen lennon lähtö oli suunniteltu aikaikkunaan 6.30–10.30 Suomen aikaa. Raketti kohosi Maasta jo kello 9.30.

Suuresta satelliittien laukaisuhankkeesta vastaavat Yhdysvaltojen ilmavoimien avaruusohjelma Space Test Program (STP) sekä yksityinen SpaceX-yritys.

Kun Falcon Heavy viimeksi nousi avaruuteen, sen kyydissä oli punainen Tesla-urheiluauto.

Ratin takana istui nukke, jolle oli annettu nimi Starman – David Bowien kuuluisan musiikkikappaleen mukaan.

115 kilometrin korkeudessa raketin nokka avautui ja auto Starman kyydissään tuli näkyviin. Samalla kuuluivat Bowien Life on Mars? -hitin sävelet.

Auto on yhä matkalla kohti Marsia, ja se on nyt noin 185 000 000 kilometrin päässä määränpäästään.

Katso animaatiosta, miten Falcon Heavy nousee taivaalle ja lopulta vapauttaa 24 satelliittia Maan kiertoradalle.