Maailman suurin lentokone rullasi ulos hangaarista

Ennätysmäinen siipien kärkiväli ja kuusi moottoria siivittävät maailman suurimman lentokoneen viemään raketteja avaruuteen. Nyt valtava kone on juuri poistunut lentokonehallista.

Maailman suurin lentokone

Kaliforniassa Mojaven autiomaassa maaillman suurin lentokone poistui hangaarista.

© Stratolaunch Systems Corp.

Microsoft-miljardöörin Paul Allenin rakennuttama maailman suurin lentokone rullasi ulos lentokonehalllista Mojaven autiomaassa Kaliforniassa.

Valtava kone painaa lähes 227 tonnia, ja sen on määrä kuljettaa avaruusaluksia niiden ensimmäisellä etapilla kohti avaruutta.

Suuren matkustajakoneen siipien kärkiväli on 70–80 metriä, mutta uuden Stratolaunch-koneen siivenkärkien välissä on peräti 117 metriä.

Voit vertailla Stratolaunchin ja muiden lentokoneiden siipien kärkiväliä tässä alla:

© Wikimedia Commons

Apua raketeille matkalla avaruuteen

Stratolaunch on lähes 73 metriä pitkä ja siinä on kuusi Boeing 747 -moottoria.

Valtavan koneen on tarkoitus nousta ilmaan avaruusraketti selässään. Kun lentokone on vienyt raketin ilmaan, raketin moottorit käynnistetään, ja raketti saattaa satelliitit Maan kiertoradalle. Näin avaruushankkeissa voidaan säästää valtavia määriä laukaisuun tarvittavaa energiaa ja rahaa.

Stratolaunch ilmoittaa, että lentokone voi nousta ilmaan niin, että sen maksimipaino on 589,7 tonnia. Stratolaunch-kone joutuu tulikokeeseen ensimmäisen kerran vuonna 2019.

© Stratolaunch Systems Corp.
© Stratolaunch Systems Corp.

Avaruushankkeet halpenevat

Ensimmäiseksi jättikoneen selkään pääsee niin kutsuttu Pegasus-raketti. Tavoitteena on, että myöhemmin lentokone voisi kerralla viedä kolme tällaista rakettia avaruuteen.

Stratolaunch-yrityksen mukaan jättikoneen etuja on se, että se voi nousta ilmaan monelta lentokentältä. Sen myötä esimerkiksi satelliittien ja laukaiseminen halpenee nykyisestä huomattavasti.

© Stratolaunch Systems Corp.
© Stratolaunch Systems Corp.