United Launch Alliance
Lucya kuljettava raketti laukaistaan

Luotain lähti historialliseen asteroidijahtiin

Lucy on historiallisella matkalla kohti fossiileiksi kutsuttuja asteroideja, jotka voivat paljastaa, miten Aurinkokunta syntyi.

1. Kamera näpsii kuvia asteroideista

L'Ralph
© NASA/Goddard/Barbara Lambert/Desiree Stover

Tutkijat asensivat luotaimeen L'Ralphin, jonka tehtävänä on ottaa kuvia kahdeksasta asteroidivyökkeen ja Jupiterin lähellä kiertävästä asteroidista. L'Ralph ottaa kuvia sekä näkyvän valon että infrapunavalon aallonpituuksilla. Ne voivat paljastaa asteroidien pinnalta jään, orgaanisen aineen ja mineraalit.

2. Aurinkopaneelit avautuvat

Avaruusluotain Lucyn aurinkopaneelit
© Lockheed Martin

Lucyn aurinkopaneelit ovat laukaisun aikana koottu yhteen kahdeksi kymmenen senttiä paksuksi nipuksi, mutta kun ne avataan – kuten kuvan testissä – niiden läpimitta on 7,3 meriä. Paneelit muuntavat Auringon säteet 500 watin sähköksi eli teho on suurin piirtein sama, minkä pesukone kuluttaa.

3. Radioaallot kuljettavat kuvat Maahan

Avaruusluotain Lucyn antenni
© Lockheed Martin

Halkaisijaltaan 2 metriä oleva antenni lähettää kuvat asteroideista Maahan. Lisäksi antenni pommittaa asteroideja radioaalloilla ja rekisteröi niistä heijastuvat aallot. Asteroidien painovoima joko venyttää tai kutistaa aallonpituutta. Muutoksen perusteella voidaan päätellä asteroidien massa.

4. Luotain testataan perusteellisesti

Lucy siirrettiin konttiin ja lennätettiin C-17-rahtikoneella
© NASA/Kim Shiflett

Kun luotain oli saatu koottua Lockheed Martin Spacen tiloissa Coloradossa, se siirrettiin konttiin ja lennätettiin C-17-rahtikoneella Floridaan Kennedyn avaruuskeskuksen laukaisurampille. Siellä luotaimen moottorit, viestintäjärjestelmä ja ohjelmisto testattiin vielä kerran.

5. Lucy istutettiin raketin nokkaan

Atlas 401 ja Lucy-luotain
© United Launch Alliance

Lucya kuljettavan Atlas-raketin nokassa oleva lastiruuma suljetaan noin 1 500 kiloa painavan luotaimen ympärille. Kantorakettina toimii Atlas 401, jonka lastiruuman halkaisija on 4 metriä ja jossa ei ole sivuilla boostereiksi kutsuttuja apuraketteja avustamassa ilmakehässä nousua.

6. Nokka viimeistelee raketin

Raketin nokka, jossa Lucy sijaitsi
© United Launch Alliance

Raketin kärki Lucy-luotain sisällä nostetaan kaikkiaan kolmesta vaiheesta koostuvan Atlas-raketin päälle. Raketin alin vaihe nostaa raketin irti maanpinnalta ja palaa noin neljän minuutin ajan. Toinen vaihe puskee nokan avaruuteen, missä se avautuu ja päästää luotaimen lentämään itsekseen.

7. Lift-off!

Lucya kuljettava raketti laukaistaan
© United Launch Alliance

Lucy lähti matkaan 16. lokakuuta 2021 ja aloitti kaikkiaan 12 vuotta pitkän matkansa. Luotain käyttää ensin hyväksi Maan painovoimaa ja sinkoaa itsensä kohti Jupiterin Maan puolella kiertäviä L4-asteroideja. Sen jälkeen Lucy ohittaa jälleen Maan ja ottaa kurssin kohti L5-asteroideja, joiden kiertorata sijaitse Jupiterin takana.