Lomalento Aurinkokuntaan lähtee pian

Maailman voimakkaimman raketin turvin yksityinen yritys aikoo viedä sata matkustajaa lomalennolle avaruuteen. Valtava alus voi laskeutua Aurinkokunnan planeetoille, ja sen on määrä lentää jo kahdeksan vuoden kuluttua.

SpaceX aikoo laukaista ensimmäisen raketin vuonna 2024.

© SpaceX

SpaceX-yrityksessä suunnitellaan maailman voimakkainta kantorakettia sekä valtavaa avaruusalusta, joka voisi viedä sata matkustajaa lomalennolle Aurinkokuntaan.

>> Kiehtooko maailmankaikkeus? Lähde katsomaan vuoden tähtitieteellistä näytelmää, kun Yhdysvaltoihin lankeaa täydellinen auringonpimennys.

SpaceX:n järjestelmä on saanut mahtipontisen nimen Interplanetary Transport System (ITS) eli ”planeettojen välinen kuljetusjärjestelmä”.

Tavoitteena on kehittää ihmisistä avaruussivilisaatio. Siksi ITS suunnitellaan sellaiseksi, että se voi laskeutua mille tahansa Aurinkokunnan kappaleelle, jolla on kiinteä pinta. Luonnollisesti se voi myös nousta sieltä jälleen lentoon.

Rakettimoottori takaa laskeutumisen minne vain

Voimakkaan Raptor-moottorin prototyyppiä on jo testattu.

© SpaceX

Jotta avaruusalus voisi laskeutua mille tahansa taivaankappaleelle, sen pitää pystyä jarruttamaan nopeuttaan rakettimoottoreilla.

SpaceX:n uusi Raptor-moottori on tähänastisista rakettimoottoreista painoonsa nähden voimakkain.

Mars on liikenteen solmukohta

Rakettimoottori toimii nestemäisellä metaanilla ja hapella. Kumpaakin voidaan tuottaa naapuriplaneettamme Marsin kaasukehästä.

Mars on SpaceX:n suunnitelmissa Aurinkokunnan liikenteen solmukohta, jonne ITS-alukset voivat tehdä välilaskun matkallaan kauemmas Aurinkokuntaan.

SpaxeX:n suunnitelmissa myös ulkoplaneettojen kuihin aiotaan perustaa polttoainetehtaita.

Niiden avulla matkat aina Kuiperin vyöhykkeelle ja takaisin olisivat mahdollisia.

ITS-alus Saturnuksen Enceladus-kuussa.

© SpaceX