NASA/Shutterstock
Raket og maanen

LIVE: Seuraa Nasan kuulentoa alusta loppuun

Sanooko kolmas kerta toden? Jo kahdesti laukaisua siirtänyt Nasa yrittää saada raketin matkaan keskiviikkona. Avaruusohjelma tähtää miehitettyyn kuulentoon – ja pysyvän kuuaseman perustamiseen.

Nasan nykyinen kuuohjelma Artemis huipentuu jo lähivuosina tehtävään miehitettyyn kuulentoon. Pitemmän aikavälin tavoitteita ovat avaruusaseman perustaminen Kuuta kiertävälle radalle ja pysyvän tukikohdan rakentaminen Kuuhun.

Nasan SLS- eli Space Launch System -kantoraketti laukaistaan Kennedyn avaruuskeskuksesta. SLS kuljettaa miehittämätöntä Orion-avaruusalusta, joka irrottuaan siitä jatkaa matkaansa kohti Kuuta.

Avaruusalus käy noin 100 kilometrin päässä Kuusta ja lentää noin 64 000 kilometriä Kuun ohi, ennen kuin se laskeutuu 20–25 päivää kestävän lennon lopuksi Tyyneenmereen lähellä Kaliforniaa.

Jos kaikki sujuu suunnitelmien mukaan, Orion-avaruusalus irtoaa SLS-raketista, kun laukaisusta on kulunut vähän yli kaksi tuntia.

© NASA

Liveseuranta alkaa jo tiistaina

Keskiviikkoaamuna kello 8.04 Suomen aikaa avautuu kuulennon kahden tunnin aikaikkuna. Jos SLS-kantorakettia ei onnistuta lähettämään matkaan vähän yli kymmeneen mennessä, Nasan on taas pakko siirtää laukaisua.

Jo tiistaina kello 23 – siis yli yhdeksän tuntia ennen aikaikkunan avautumista – on mahdollista alkaa katsoa Nasan livelähetystä. Tapahtumia voi seurata jäljempänä mainitun linkin kautta. Nasa kuvaa seuraavat vaiheet:

  • Tiiistai, 15. marraskuuta kello 23: SLS:n polttoainesäiliöt täytetään.
  • Keskiviikko, 16. marraskuuta kello 5.30: Nasan suuri alkushow alkaa.
  • Keskiviikko, 16. marraskuuta kello 8.04: SLS:n laukaisun kahden tunnin aikaikkuna avautuu.
  • Keskiviikko, 16. marraskuuta kello 11: Nasan tiedotustilaisuus alkaa.

Jos sää tai tekniset ongelmat estävät SLS:n laukaisun, uusi yritys voidaan tehdä jo lauantaina, 19. marraskuuta. Se on jo varmistettu varapäiväksi.

Katso laukaisu täältä:

Nasan YouTube-kanavalla seurataan kuulentoa alusta loppuun.

Tuoreimmat tiedot löytyvät täältä:

Raketaffyring

Kun laukaisu onnistuu, SLS-raketti kuljettaa Orion-avaruusaluksen kahdeksassa minuutissa 157 kilometrin päähän maanpinnasta.

© NASA

Lue myös: