Lista: 8 uskomatonta ihmisen tekemää ennätystä avaruudessa

Yhdysvaltalainen astronautti Peggy Whitson on juuri tehnyt ennätyksen. Hän on nyt pisimpään avaruudessa oleskellut nainen. Avaruudessa on tehty koko joukko ennätyksiä. Tässä muutama, jotka sinun on lyötävä tullaksesi kuuluisaksi.

Nasan astronauttti Peggy Whitson, jolla kuvassa on joulun kunniaksi tonttulakki ja raidalliset sukat, on juuri tehnyt uuden avaruusennätyksen.

© Creative Commons/Wikimedia

1. Pisin oleskelu avaruudessa

Yhdysvaltalainen astronautti Peggy Whitson on juuri palannut takaisin kotiin vietettyään 288 vuorokautta kansainvälisellä avaruusasemalla ISS:llä.

Tuliaisina avaruudesta Whitsonilla oli uusi ennätys: hän on pisimpään avaruudessa oleskellut nainen ja pisimpään avaruudessa oleskellut yhdysvaltalainen.

Kaiken kaikkiaan Peggy Whitson on kolmella eri lennolla ollut yhteensä avaruudessa 665 vuorokautta.

2. Vanhin naisastronautti

Peggy Whitson on todellinen ennätysastronautti, sillä 57-vuotiaana hän on vanhin avaruudessa ollut nainen.

3. Kauimpana Maasta käynyt ihminen

Vuonna 1970 Apollo 13 -lennolla mukana olleet Jim Lovell, Fred Haise ja Jack Swigert ovat tähän asti kauimpana Maasta käyneet ihmiset. Onnettomuuden vuoksi alus joutui kiertämään Kuun, jolloin matkaa Maahan oli 400 171 kilometriä.

4. Nuorin avaruudessa käynyt ihminen

Neuvostokosmonautti German Titov oli vain 25-vuotias, kun hän vuonna 1961 Vostok 2 -lennolla oli Maan kiertoradalla.

Ikähaitarin toisessa päästä löytyy luonnollisesti myös ennätys:

5. Vanhin avaruudessa käynyt ihminen

Yhdysvaltalainen John Glenn kävi avaruudessa 77-vuotiaana vuonna 1998.

6. Eniten avaruuskävelyjä

Kun astronautti liikkuu avaruusaluksen ulkopuolella avaruudessa, sanotaan, että hän on avaruuskävelyllä.

Miesten ennätystä pitää hallussaan venäläinen Anatoli Solovjov. Hän on suorittanut 16 avaruuskävelyä. Kaikkiaan hän oli avaruusaluksen ulkopuolella avaruudessa 77 tuntia ja 41 minuuttia.

Naisista ennätystä pitää hallussaan jälleen Peggy Whitson. Hän on suorittanut 10 avaruuskävelyä ja oleskellut avaruudessa aluksen ulkopuolella 60 tuntia ja 21 minuuttia.

Hieman nopeammin avaruudessa liikkui seuraava ennätysjoukko:

7. Huimin nopeus avaruudessa

Vuonna 1969 Apollo 10 -lennolla mukana olleet Thomas Stattford, John W. Young ja Eugene Cernan pitävät hallussaan avaruudessa liikkumisen nopeusennätystä. He etenivät 39 897 kilometriä tunnissa.

8. Pisin oleskelu Kuun pinnalla

Neil Armstrong oli ensimmäinen ihminen Kuun pinnalla, mutta Eugene Cernan ja Harrison Schmitt tekivät vuonna 1972 ennätyksen siinä, kuka on oleskellut pisimpään Kuun pinnalla. Ennätys tehtiin Apollo 17 -lennolla, kun miehet olivat Kuussa 74 tuntia, 59 minuuttia ja 40 sekuntia (yli kolme vuorokautta).