NASA

Lähtölaskenta alkoi: USA tekee avaruuslentojen historiaa

Ensimmäinen miehitetty avaruuslento Yhdysvaltojen maaaperältä kokonaiseen vuosikymmeneen alkaa lauantaina, kun SpaceX ja Nasa laukaisevat Crew Dragon -kapselin kohti ISS-asemaa. Kapselissa on kaksi astronauttia.

Noin tunti auringonlaskun jälkeen kello 22.22. toukokuun 30. päivänä 70 metriä korkea raketti nousee jylisten ilmaan.

Kyseessä on SpaceX:n Demo-2-lento joka suunnitelman mukaan laukaistaan matkaan. Falcon 9 -raketin kärjessä on Crew Dragon -miehistökapseli, jolla kaksi astronauttia suuntaa kohti ISS-avaruusasemaa.

Laukaisu on historiallinen, sillä kyseessä on ensimmäinen kerta sitten vuoden 2011, kun Yhdysvaltojen maaperältä nousee miehitetty avaruuslento.

© NASA/Kim Shiflett

Behnken ja Hurley tulikokeessa

  • Lennon kaksi päähenkilöä ovat astronautit Bob Behnken ja Doug Hurley. Heidän tehtävänään on matkata turvallisesti laukaisusta telakointiin ja laskeutumiseen asti.

  • Lennon toinen tärkeä tehtävä on ISS-aseman energiahuollon uuden akun asentaminen. Akku kuljetetaan asemalle Japanin avaruusjärjestön JAXAn H-II Transfer Vehicle-9 -aluksella.

  • Vuorokauden kuluttua laukaisusta Crew Dragon -kapseli telakoituu avaruusasemaan, jossa Behnken ja Hurley viettävät seuraavat 2–3 kuukautta, ennen kuin he palaavat Maahan.

  • Lento päättyy niin kutsuttuun laskuvarjolaskeutumiseen Atlantin valtamereen Floridan itäpuolelle.

  • Jos kaikki sujuu suunnitelmien mukaan, Demo-2-lento aloittaa uusien vastaavien lentojen sarjan ISS-asemalle.

USA aloittaa pian uuden aikakauden

Demo-2-lento on viimeinen palanen monta vuotta kestäneiden testien sarjassa.

Palanen pitää saada paikoilleen, ennen kuin Nasan Commercial Crew Program -ohjelma voi hyväksyä Crew Dragon -kapselin käyttöön avaruusasemille suuntautuville lennoille.
Hyväksyntä on tärkeä niin Nasalle kuin SpaceX-yrityksellekin. Se tarkoittaa sitä, että USA saa jatkossa entistä paremmat edellytykset lennoille ISS-asemalle.

Dragonin lämpökilpi kärventyy

© NASA Kennedy

SpaceX-yhtiön Crew Dragon -kapselin lämpökilpi on valmistettu yhdestä kappaleesta PICA-X-nimistä materiaalia. Materiaali on suunniteltu niin, että se sulaa ja johtaa pääosan lämmöstä pois aluksen rakenteista, kun alus syöksyy ilmakehän läpi kohti Maata. Kun kilven viimeinen kerros alkaa kärventyä, materiaalin ominaisuudet muuttuvat.

Crew Dragonissa on myös mekanismi, joka vie matkustajat turvaan, jos kantoraketti yhtäkkiä räjähtäisi.

Kapselin ulkokuoreen on upotettu 18 rakettimoottoria, jotka käynnistyvät sekunnin murto-osassa ja antavat kapselille 160 kilometrin tuntivauhdin 1,2 sekunniksi.

Ne vievät kapselin turvallisen välimatkan päähän kantoraketista. Raketeissa käytetään niin sanottua hypergolista polttoainetta eli kemikaaleja, jotka syttyvät itsestään, kun ne pääsevät kosketuksiin keskenään.

Crew Dragon läpäisi äskettäin tärkeän kokeen. Maaliskuun 2. päivänä se lähetettiin tyhjänä avaruuteen, ja reilua vuorokautta myöhemmin se telakoitui automaattisesti Kansainväliseen avaruusasemaan. Viikon päästä Crew Dragon laskeutui Atlanttiin läpäistyään ilmakehän ongelmitta.

3, 2, 1... Laukaisu

Jos haluat seurata historiallista laukaisua, voit katsoa sitä alla olevan linkin kautta.

KATSO, MITEN FALCON-9 JA DRAGON-KAPSELI TEKEVÄT HISTORIAA

Ja jos et jaksa odottaa laukaisuun asti, katso alla oleva video. Siinä Nasa ja SpaceX esittelevät lennon kulkua.