Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Månen golf top
Maailmankaikkeus - Avaruuslennot

Golf valtasi Kuun

Astronautti Alan Shepard kokeili golfia Kuussa Apollo 14 -lennolla vuonna 1971. Hän on ensimmäinen ja tähän asti ainoa Kuussa golfannut ihminen.

Astronautilla oli rauta kutonen mukana kuulennolla

Apollo 14 -astronauttien tehtävänä oli tuoda Kuusta kivinäytteitä Maahan. Alan Shepard oli kuitenkin mahduttanut ohjelmaansa myös pari golflyöntiä.

"Vasemmassa kädessäni minulla on pieni, valkoinen pallo, jonka miljoonat yhdysvaltalaiset tuntevat", sanoi kokenut astronautti ennen kuin hän pudotti pallon kuupölyyn ja löi sitä rauta kutosella.

Golfpallo voi liidellä kilometrien päähän

Shepard löi kaksi golfpalloa Kuun maisemissa. Viimeisen lyönnin jälkeen hän totesi: "Miles and miles and miles" (maileja ja maileja ja maileja).

Kuussa ei ole kaasukehää eikä tuulenvastusta. Lisäksi painovoima on siellä paljon heikompi kuin Maassa, joten teoriassa on mahdollista, että golfpallo liitää Kuussa useita kilometrejä.

Apollo 14 -lennolla otetussa kuvassa näkyy toinen Alan Shepardin golfpalloista. Se lensi vain pari sataa metriä. Napsauta kuva suuremmaksi.

Apollo 14 oli menestys

Kun Apollo 14 oli palannut Maahan, todettiin, että lento oli ollut menestys. Astronautit olivat keränneet kaikkiaan 45 kiloa kuukiviä ja tehneet ennätyspitkiä kuukävelyjä, jotka kaikkiaan olivat kestäneet yli yhdeksän tuntia.

Golfastronautti Alan Shepard osoitti myös, että häneltä sujuivat lyöntien lisäksi monet muutkin toimet. Hän teki muun muassa ennätyspitkän 2,7 kilometrin kuukävelyn. Yksikään toinen astronautti ei ole kävellyt Kuun maisemissa niin pitkää matkaa.

Lue myös:

Avaruuslennot

TÄNÄÄN: Avaruusalus ottaa näytteen uhkaavasta asteroidista

6 minuuttia
Avaruuslennot

Kolme mustaa naista raivasi tietä Kuuhun

0 minuuttia
Astronautti
Avaruuslennot

Näin paljon Nasan astronautit saavat palkkaa

1 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota