Kolme vieraalle planeetalle jäänyttä avaruusalusta

Hiekkaan juuttuneita ja onnettomuuksiin joutuneita. Tähän mennessä kaikkiaan 42 avaruusalusta on saanut hautansa vieraalta planeetalta. Kalliita laitteita ei kuitenkaan ole uhrattu turhaan. Vielä tuhoutumisvaiheessaankin monet alukset ovat keränneet korvaamatonta uutta tietoa ja tehneet uskaliaita kokeita.

Aurinkokunnan muilla planeetoilla on kaikkiaan 42 avaruusaluksen jäännöksiä.

© Claus Lunau

1. Mönkijä juuttui Marsin hiekkaan

© NASA

Spirit saapui Marsiin kuusi kuukautta kestäneen avaruuslennon jälkeen tammikuussa 2004 kolme viikkoa ennen kollegaansa Opportunitya.

Suunnitelman mukaan Spiritin piti ajella pitkin Marsia 92 vuorokautta tekemässä geologisia ja kemiallisia tutkimuksia. Kaikki sujui kuitenkin niin hyvin, että Spiritin urakkaa jatkettiin kerta toisensa jälkeen.

Lopulta se teki 24 kertaa pidemmän työrupeaman kuin alun perin oli aiottu. Sen aikana se ajoi kaikkiaan 7,73 kilometrin matkan. Alkuperäinen tavoite oli vaatimattomasti 600 metriä.

Vappupäivänä 2009 Spiritin pyörä juuttui hiekkaan Gusevin kraatterissa lähellä Marsin päiväntasaajaa.

Radioyhteys mönkijään säilyi maaliskuuhun 2010 asti. Yhteys katkesi ilmeisesti siksi, että paikka oli mönkijän laitteistolle liian kylmä talvehtimista varten.

Nasan tutkijat yrittivät yhdeksän kuukauden ajan keksiä keinon herättää mönkijä, mutta 11. toukokuuta 2011 heidän oli pakko julistaa Spiritin ura päättyneeksi.

Spiritin onnettomuuden jälkeen Nasassa on yritetty kehittää mönkijöihin toisenlaisia pyöriä, joilla ne voisivat kulkea sekä kovassa että pehmeässä maastossa ja kestäisivät entistä suuremman kuorman.

Uusi pyörämalli on tarkoitus ottaa käyttöön Nasan vuoden 2020 mönkijässä

2. Laskuvirhe johti kuolonkolariin

© Claus Lunau

Kun Esa lähetti Trace Gas -luotaimen kohti Marsia maaliskuun 14. päivänä 2016, odotukset olivat suuret.

Luotain ja sen laskeutuja Schiaparelli muodostivat ensimmäisen osan ExoMars-tutkimusohjelmasta, jonka piti selvittää, onko naapurissa elämää.

Kaikki sujui suunnitelmien mukaan vielä silloin, kun Schiaparelli irtautui kolme päivää ennen saapumista Marsiin.

Trace Gasin piti jäädä kiertoradalle etsimään elämän jälkiä kaasukehästä, ja Schiaparellin oli määrä testata laskeutumista, jotta 2020 saapuvan mönkijän laskeutuminen sujuu pehmeästi.

Schiaparelli alkoikin valmistautua laskeutumiseen 19. lokakuuta, kun se oli 122,5 kilometrin päässä Marsista.

Schiaparelli jarrutti 11 kilometrin korkeudessa 21 000:sta 1 650 kilometriin tunnissa. Sitten se avasi laskuvarjonsa.

Tarkoitus oli, että laskuvarjo irtoaa 1,3 kilometrin korkeudessa ja moottorit hidastavat vauhdin 7 kilometriin tunnissa.

Korkeusmittarin lukema oli kuitenkin miinusmerkkinen, joten tietokone tulkitsi laskeutujan olevan jo Marsin pinnan alapuolella. Siksi laskuvarjo irtosi ennen aikojaan ja laskeutuja syöksyi tuhoon.

3. Itsemurhalento selvitti renkaiden iän

© Claus Lunau

Cassini-luotain pääsi otsikoihin kaikkialla maailmassa, kun se päätti 15. syyskuuta 2017 tutkimusretkensä, joka oli kestänyt 13 vuotta.

Sinä aikana se oli kuvannut Saturnusta ja sen suurimpia kuita läheltä ja kaukaa.

Cassini ehti tehdä ison joukon havaintoja, jotka saivat tutkijat innostumaan. Se löysi jääpeitteisestä Enceladus-kuusta 500 kilometrin korkuisia vesisuihkuja, bongasi jättiläismäisiä myrskyjä Saturnuksen kaasukehässä ja havaitsi Titan-kuussa vellovan metaanimeren.

Cassinin matkakumppanina ollut Huygens-laskeutuja pääsi ensimmäisenä aluksena taivaankappaleen pinnalle Aurinkokunnan ulkolaidalla, kun se laskeutui Titaniin vuonna 2005.

Cassini päätti huikean uransa sukeltamalla kierros kierrokselta yhä syvemmälle Saturnuksen sisimpien renkaiden ja Saturnuksen väliin.

Viidessä kuukaudessa se teki 22 kierrosta, joiden aikana se kuvasi renkaita ja lopulta paloi tuhkaksi Saturnuksen kaasukehässä.

Cassinin itsemurhalennollaan keräämien tietojen pohjalta voidaan ratkaista vuosikymmeniä kestänyt tieteellinen kiista Saturnuksen renkaiden iästä.