Lähtölaskenta on alkanut. Kolme turistia ja heidän matkanjohtajansa ovat tukevasti kiinni muotoon valetuissa istuimissaan. He eivät ole menossa etelään eivätkä pohjoiseen, vaan ylös – avaruuteen.
Määränpäänä on Kansainvälinen avaruusasema, ISS, joka kiertää Maata noin 420 kilometrin päässä maanpinnasta. Neljää matkustajaa kuljettava avaruusalus Crew Dragon on kiinnitetty 62 metriä pitkän Falcon 9 -kantoraketin kärkeen.
Nopeus kasvaa niin rajusti, että matkustajat painuvat voimakkaasti istuintaan vasten. Jo minuutin kuluttua raketti lentää ääntä nopeammin yhdeksän kilometrin korkeudessa Floridan avaruuskeskuksen yllä.
Raketti ampaisee ulos ilmakehästä
Kahden minuutin 33 sekunnin jälkeen vauhtia on 6 800 kilometriä tunnissa ja rakettimoottorit sammuvat. Hetkessä kaikki rauhoittuu. Ensimmäinen vaihe irtoaa raketista ja lähtee putoamaan maanpinnalle.

Paineen putoamisen varalta laukaisun aikana käytetään avaruuspukua.
27 000 km/h on vähimmäisnopeus, jolla raketti pystyy poistumaan Maasta ja pääsemään kiertoradalle.
Muutamaa sekuntia myöhemmin rauha rikkoutuu. Toinen vaihe käynnistyy, ja taas matkustajat paiskautuvat istuintaan vasten. Vajaan kolmen minuutin kuluttua laukaisusta on päästy 100 kilometrin korkeuteen eli virallisesti avaruuteen – ja matkustajat voivat kutsua itseään astronauteiksi.
Maanpinta loittonee loittonemistaan, kun matka jatkuu ylöspäin ja nopeus kasvaa yli 27 000 kilometriin tunnissa. Vain yhdeksän minuuttia lähdön jälkeen Crew Dragon on saavuttanut kiertoradan. Seuraavien tuntien aikana alus lähestyy hiljaa ISS:ää.
Avaruusturistit ovat maksaneet ainutlaatuisesta elämysmatkastaan 55 miljoonaa dollaria eli 46,7 miljoonaa euroa. Luultavasti jo ennen vuoden 2021 loppua tiedetään, lunastaako yhdysvaltalainen Axiom Space avaruuslennon jo varanneille antamansa lupaukset.
Matkanjärjestäjinä toimivat kuljetusyhtiö SpaceX ja Nasan ISS-henkilöstö. Matkatoimistot eivät kuitenkaan aio jättää asiaa tähän: tavoitteena on avata avaruushotelleja Maata kiertävälle radalle ja tarjota viikkojen pituisia lentoja Kuun ympäri.

Avaruuspaku seitsemälle
SpaceX:n avaruusalus Crew Dragon koostuu kahdesta osasta – rahtitilasta ja matkustamosta. Matkustamoon mahtuu seitsemän henkilöä mukaan lukien lentäjät. Sen tilavuus 9,3 kuutiometriä vastaa keskikokoisen pakettiauton tavaratilaa.
Venäjä vie avaruuskävelylle
Avaruusmatkailun kehitys vauhdittuu lähitulevaisuudessa. Vuosikymmenien hiljaiselon jälkeen yhdysvaltalaiset yhtiöt alkavat nyt olla valmiita myymään avaruuslentoja yksityishenkilöille.
Tarjolle tulee itse asiassa monta vaihtoehtoa alkaen pikaisista piipahduksista pitkiin oleskeluihin.

Ensimmäiset neljä on valittu
Avaruusmatkailutoimisto Axion Space on julkaissut ensimmäisten Kansainväliselle avaruusasemalle tilausmatkalle suuntaavien avaruusturistien nimet. Neljä ei aivan nuorta miestä on pystynyt pulittamaan 55 miljoonaa dollaria päästäkseen SpaceX:n Crew Dragon -aluksen kyytiin tammikuussa 2022.
Matkanjohtajana 10 päivää kestävällä matkalla toimii entinen Nasan astronautti ja nykyinen Axiom Spacen varapääjohtaja Michael Lopez-Alegria.
Matkanjohtaja:
- Michael Lopez-Alegria, 62 vuotta.
- Espanjalais-yhdysvaltalainen
- Entinen Nasan astronautti ja Axiom Spacen nykyinen varapääjohtaja.
Pilotti:
- Larry Connor, 71 vuotta.
- Yhdysvaltalainen
- Kiinteistökeinottelija ja yrittäjä.
Matkustaja:
- Eytan Stibbe, 63 vuotta.
- Israelilainen
- Liikemies ja entinen hävittäjälentäjä
Matkustaja:
- Mark Pathy, 50 vuotta.
- Kanadalainen
- Sijoitusyhtiön johtaja
Turistimatkoja on jo tehty, joten avaruusmatkailu ei ole enää aivan uusi juttu. Vuosien 2001 ja 2009 välillä seitsemän yksityishenkilöä – kuusi miestä ja yksi nainen – pääsi käymään maksusta Kansainvälisellä avaruusasemalla.
Tuolloinen matkanjärjestäjä oli yhdysvaltalainen Space Adventures -yritys, joka oli solminut kuljetussopimuksen Venäjän avaruusjärjestön (Roskosmos) kanssa.
Kaupallisten lentojen tuotoilla voitiin kattaa pieni osa Venäjän valtiollisen avaruusohjelman kuluista. Ja samaan toimintatapaan ollaan turvautumassa taas.

Ensimmäinen avaruusturistien aalto lähetetään ensisijaisesti Yhdysvalloista Floridasta, Texasista ja New Mexicosta. Osan lähtöpaikka on Venäjän laukaisukeskus Kazakstanissa.
Roskosmos ja Space Adventures ovat sopineet jokin aika sitten kahdesta Sojuz-lennosta ISS:lle.
Toinen turisti lähtee asemalle vuonna 2023 ja pääsee jopa tekemään avaruuskävelyn, jota voidaan luonnehtia äärimmäiseksi maisemakierrokseksi.
Venäläiseen avaruuspukuun pukeutuneena turisti siirtyy ISS:n ulkopuolelle ja saa liikkua sen pinnalla peräti puolitoista tuntia.
Puku reppuineen on kuin pieni avaruusalus, sillä se antaa suojaa tappavaa tyhjiötä, kylmyyttä ja kuumuutta vastaan. Se myös varmistaa hengitysilman laadun ja riittävyyden ja kosteuden ja hiilidioksidin poistumisen.

Vuonna 2023 ensimmäinen turisti voi tehdä avaruuskävelyn ISS-aseman ulkopuollella. Astronautit suorittavat avaruuskävelyjä esimerkiksi silloin, kun asemaa pitää korjata tai huoltaa.
Avaruuskävelijä pääsee nauttimaan verrattomista näköaloista, muttei suinkaan vaivatta. Retki on rasittava, sillä jäykässä avaruuspuvussa on hankala liikkua.
Lisäksi avaruuspuvussa vallitseva paine on vain 40 prosenttia normaalipaineesta ja kävelijä hengittää puhdasta happea.
Vaikka tilanne olisi kuinka stressaava tahansa, hänen täytyy pitää päänsä kylmänä ja noudattaa turvaohjeita. Siksi tulevien avaruusturistien matkavalmisteluihin kuuluu useita viikkoja kestävä harjoittelu Moskovan koillispuolella sijaitsevassa Tähtikaupungissa.
Pohatta näytti muille mallia
Valtaosa matkailijoista lähtee avaruuteen kuitenkin Yhdysvalloista, sillä siellä turismin kehitys on edennyt pisimmälle. Uusia mahdollisuuksia käydä avaruudessa on syntynyt kaupallisen toiminnan ansiosta.
Kantorakettien kehittäminen, rakentaminen ja laukaiseminen on hyvin kallista, ja vanhastaan siihen ovat pystyneet vain valtiolliset toimijat. Miljardööreillä ei ole kuitenkaan pulaa rahasta, ja osa heistä onkin sijoittanut tähtitieteellisiä summia avaruusalaan.
Parhaiten menestynyt avaruusyhtiö on yhdysvaltalainen SpaceX, jonka takana on pohatta Elon Musk. SpaceX vei 30. toukokuuta 2020 ensimmäisenä yksityisyrityksenä ihmisiä Maata kiertävälle radalle ja Kansainväliselle avaruusasemalle.

Crew Dragon laukaistaan avaruuteen Falcon 9 -kierrätysraketin matkassa. Maan pinnalla raketti tuottaa yli seitsemän miljoonan newtonin voiman.
Asiakas oli Nasa, ja Crew Dragon -aluksen kyydissä olivat kokeneet astronautit Bob Behnken ja Doug Hurley. Nasan mukaan SpaceX:n käyttämät Falcon 9 -raketti ja Crew Dragon -alus vastaavat kaikkia miehitetyn avaruuslennon asettamia vaatimuksia. Kyseessä on laatuleima, joka tasoittaa tietä turismille.
Axiom Spacen tapaan avaruusmatkatoimisto Space Adventures suunnittelee tilaavansa Crew Dragonin kuljettamaan turisteja.
Matkaohjelmaan ei kuitenkaan kuulu ISS, vaan 3–4 matkustajan ryhmät kiertävät maapalloa 2–3 kertaa niin kaukana avaruudessa kuin Kansainvälinen avaruusasema.
Niin kaukana Maasta ihminen ei ole käynyt vuoden 1972 Apollo-kuulennon jälkeen.
Kiertoradalle täyttä vauhtia
Raketti nousee vain, jos se tuottaa painovoimaa enemmän työntövoimaa. Avaruus alkaa virallisesti 100 kilometrin korkeudessa, ja sinne päästään pienellä raketilla.
Maasta kiertoradalle pääsy vaatii monimutkaisen rakettimoottorin ja satoja tonneja polttoainetta.
(Ylhäällä oikealla Boeingin Starliner ja alhalla Virgin Galacticin SpaceShip Two)

Virgin Galactic
4 000 km/h riittää painottomuuteen
Esim. Virgin Calacticin lyhyellä avaruuslennolla käydään vain kääntymässä vähän yli 100 kilometrin korkeudessa ja palataan lähelle lähtöpaikkaa. Vaadittava nopeus on noin 4 000 km/h, joka saavutetaan yksivaiheisella raketilla. Lyhyen vapaan putoamisen aikana koetaan painottomuus.

Boeings Starliner
Maapallolta pääsee pois vain rakettijättiläinen
Esim. Boeingin Starlinerin nousu kiertoradalle vaatii nopeuden, joka on ainakin 27 000 km/h. Sen voi saavuttaa vain valtava monivaiheraketti. Kiertoradalla turistit ovat painottomassa tilassa vapaan putoamisen takia. Koska putoaminen seuraa Maan kaarevaa pintaa, se voi jatkua periaatteessa ikuisesti.
Täysautomaattinen Crew Dragon voi kiertää Maata jopa viisi vuorokautta. Tilavuudeltaan alus vertautuu keskikokoiseen pakettiautoon, ja matkustajat mahtuvat leijailemaan siinä painottomina.
Matkustamo on kuitenkin niin pieni, että useiden päivien reissulla matkustajia voi alkaa ahdistaa.
Space Adventures kaavailee aloittavansa lennot vuoden 2021 lopulla. Mukaan tuskin pääsee alle 26,5 miljoonalla eurolla.
SpaceX saa kilpailijakseen yhden maailman johtavista ilmailu- ja avaruusalan yrityksistä: Boeingin, joka toivottaa matkailijat tervetulleeksi Starliner-avaruusalukseensa.
Boeing kuuluu samalla tavalla kuin SpaceX Nasan asiakkaisiin, ja yhteistyön taustalla on USA:n halu kuljettaa astronautteja ISS:lle omasta maasta ja maksaa kuljetuksesta omille yrityksille Venäjän avaruusjärjestön sijasta.
Sen jälkeen, kun avaruussukkulalennot loppuivat vuonna 2011, Nasa ei ole voinut itse viedä astronautteja Kansainväliselle avaruusasemalle, mutta tehtävästä suoriutuu pian SpaceX:n lisäksi Boeing.
Painottomuus jatkuvaa putoamista
Boeing haastaa SpaceX:n vuoden takamatkalta, eikä se ole vielä vienyt ihmisiä avaruuteen.
Yhtiö aikoo kuitenkin kilpailla avaruusturistien suosiosta Starlinerillaan, joka käyttää United Launch Alliance -yrityksen Atlas V -kantorakettia ja jossa on tilaa peräti seitsemälle matkustajalle.

Yhdysvaltalaisturistit saavat koulutuksen Johnsonin avaruuskeskuksessa Houstonissa. Veteen upottu ISS:n malli perehdyttää lähtijät etukäteen avaruusaseman ominaisuuksiin.
Matkan elämyksiä ovat taatusti Maan katseleminen ja painottomuuden kokeminen. Kumpaankin on parhaat mahdollisuudet silloin, kun reissuun sisältyy oleskelu ISS:llä.
Avaruusasemalla on paljon tilaa liikkumiseen ja erillinen maisemahuone, joka on varustettu seitsemällä suurella ikkunalla. Niistä avautuu hieno näköala Maahan. Koska ISS kiertää maapallon 16 kertaa vuorokaudessa, aseman alapuolinen näkymä muuttuu jatkuvasti.

Avaruusasemalta on loistava näköala Maahan.
Turistit voivat valokuvata esimerkiksi Etelä-Amerikan poikki virtaavaa Amazonjokea, Välimereen saappaan muotoisena työntyvää Italiaa ja kirkkaan, turkoosinvärisen Karibianmeren ympäröimiä Bahamasaaria.
Maisemien katselun lisäksi matkustajat voivat nauttia painottomuudesta, joka voi tosin olla myös totuttelemista vaativa haaste.
Painottomuudessa on pohjimmiltaan kyse ISS:n jatkuvasta vapaasta putoamisesta maapallon ympäri, ja moni kokeekin olevansa menossa kaiken aikaa alaspäin.
Lisäksi osa sairastuu avaruustautiin, joka muistuttaa oireiltaan matkapahoinvointia.
Avaruushotelli kasvaa kylkeen
ISS ei ole budjettihotelli. Nasa veloittaa yöpymisestä 35 000 dollaria eli melkein 30 000 euroa. Sillä hinnalla ei kuitenkaan välttämättä saa yhden hengen huonetta, sillä avaruusasemalla on vain kuusi makuuhyttiä.
Avaruushotelli tekee pesäeron
Yhdysvaltalainen Axiom Space yrittää kymmenen vuoden kuluessa saada aikaan ensimmäisen yksityisen avaruusaseman. Aluksi sen erilaisia moduuleja liitetään ISS:ään, mutta valmistuttuaan avaruushotelli irrotetaan kokonaan emoaluksesta.

Avaruusasema saa näköalapaikan
Ensimmäinen Axiom-avaruushotellin moduuli kytketään ISS:ään vuonna 2024. Moduuli on pohjimmiltaan suuri alumiiniputki, mutta siitä on tehty maisemahuone, josta voidaan katsella Maata. Vuonna 2025 lisätään toinen moduuli, joka laajentaa ISS:ää kahdeksalla makuupaikalla.

Turistit käyvät avaruuskävelyllä
Vuonna 2026 kytketään tutkimusmoduuli. Yritykset voivat tehdä siinä esimerkiksi lääketieteellisiä kokeita painottomuudessa. Vuonna 2027 avaruushotellista tulee energian osalta omavarainen suurilla aurinkopaneeleilla varustetun moduulin ansiosta. Siinä on ilmalukko avaruuskävelyjä varten.

Turistihotelli irtautuu
Vuonna 2028 Axiom Space Station voi erota ISS:stä palvellakseen ensimmäisenä yksityisenä avaruusasemana Maata kiertävällä radalla. Silloin ISS jää pois käytöstä ja päätyy Tyyneenmereen. Uudessa hyttimoduulissa on kahdeksan makuupaikkaa, ja laboratorio lisätään.
Kun ne kaikki ovat käytössä, vieraat joutuvat nukkumaan muissa tiloissa. Makuupussi on silloin syytä kiinnittää tiukasti, jotta ei lähde yöllä leijailemaan.
Yhden hengen huoneiden suhteen tilanne parantunee jo vuonna 2025, kun Axiom Space varustaa ISS:n uudella kahdeksanhyttisellä asuinmoduulilla.
Sen jälkeen asema voi alkaa palvella avaruusturisteja hotellina, jossa on avara maisemamoduuli. Muutos siivittää varmasti matkailun kehitystä.
Yritysten välisen kilpailun uskotaan laskevan avaruusmatkojen hintoja, mutta halpaa lystiä on turha vielä odottaa.
Joka tapauksessa turistit joutuvat pulittamaan elämyksestään miljoonia. Vaikka raketteja ja aluksia käytetään uudestaan, niiden käyttö- ja polttoainekustannukset ovat suuria.

Ranskalainen arkkitehti Philippe Starck sisustaa makuuhytit, joissa on ikkuna ja kosketusnäyttö.
Pyrähdyksiä edullisemmin
Tarjolla on myös halvempia vaihtoehtoja niille, jotka eivät kieriskele rahassa. Jos muutama minuutti avaruudessa riittää, matkan voi jo nyt buukata Virgin Galacticilta tai Blue Originilta noin 250 000 dollarin eli 212 000 euron hintaan. Ensimmäiset lennot on tarkoitus järjestää 2021 tai 2022.
Matkalla käydään vähän yli 100 kilometrin korkeudessa ja koetaan laskeuduttaessa kolmesta viiteen minuuttia kestävä painottomuus vapaan putoamisen aikana.
Blue Originin omistaa maailman rikkain ihminen, Jeff Bezos. Hänen kokonaan uudelleen käytettävän 18 metriä pitkän New Shepard -kantorakettinsa kuljettamaan avaruus-alukseen mahtuu kerralla kuusi henkilöä.
Kun raketti laukaistaan Texasissa sijaitsevasta avaruuskeskuksesta, se nousee kiihtyvää vauhtia 2,5 minuuttia ennen moottorin sammumista.
Sen jälkeen alus irtoaa raketista ja matkustajat leijailevat painottomina 15 kuutiometrin kokoisessa matkustamossa. Laukaisusta laskeutumiseen kuluu aikaa ainoastaan 11 minuuttia.
🎬: Näin nousee SpaceShipTwo-avaruuslentokone.
Virgin Galactic on tehnyt monta onnistunutta koelentoa SpaceShipTwo-koneella.
250 tuhatta dollaria maksaa piipahdus avaruudessa Virgin Galacticilla.
Virgin Galacticin asiakkaat viipyvät SpaceShipTwo-avaruuslentokoneella tehtävällä matkalla vähän kauemmin. Kun nostolentokone WhiteKnightTwo on päässyt 15 kilometrin korkeuteen, avaruuslentokone irtoaa, käynnistää rakettimoottorin ja lentää melkein kohtisuoraan ylöspäin, kunnes se on avaruudessa.
Laskeutumisen aikana matkustajat kokevat painottomuuden noin viiden minuutin ajan. Vasta sitten, kun Blue Origin ja Virgin Galactic ovat kuljettaneet niin paljon avaruusturisteja, että investointikulut on katettu, pikavisiittien voidaan odottaa halpenevan. Niinpä lähivuosina maapallolta pääsee poistumaan vain sievoisilla rahasummilla.
Kuusta seuraava turistikohde?
Osa avaruusmatkoista kiinnostuneista tähyää pitemmälle – sinne, minne Maa näkyy enää pienenä sinisenä pisteenä.
SpaceX kehittää jättiläismäistä rakettia, joka mahdollistaa Kuun kiertämisen.

Starship-laivasto valloittaa avaruuden. Alkuvaiheessa alukset palvelevat avaruusmatkailua, mutta myöhemmin niillä asutetaan Kuu ja Mars.
50 metriä pitkän Starship-aluksen prototyyppejä testataan jo Texasissa, mutta Super Heavy Rocket -kantoraketin suunnitelmat ovat vasta alkutekijöissään.
Japanilainen Yusaku Maezawa on ilmoittautunut ensimmäiseksi turistiksi, joka lentää 400 000 kilometriä avaruudessa Kuun kiertäen. Hän saa seuraa #dearMoon-hankkeen taiteilijoista.
Optimistisimpien arvioiden mukaan matka tehdään vuonna 2023, mutta kehitystyöhön voi mennä pari vuotta kauemmin.
Nasa on kiinnostunut Starshipista kuulentoihin ja -asemaan tähtäävän Artemis-ohjelman mahdollisena laskeutumisaluksena.