NASA
Artemis testinukke

Kaksi testinukkea valmistelee ensimmäisen naisastronautin kuulentoa

Artemis I -koelento toteutetaan Orion-avaruusaluksella, joka asettuu Kuuta kiertävälle radalle. Kapselissa on kolme testinukkea, joista kaksi tarkkailee olosuhteita ensimmäisen naisastronautin kuulentoa silmällä pitäen.

Elokuussa Nasa laukaisee ensimmäisen Artemis-ohjelman raketin kohti Kuuta.

Avaruusaluksessa on kolme testinukkea, joista kaksi sijaistaa naista.

Testinukeilla on tärkeä tehtävä, sillä ne keräävät tietoa kuulennon turvallisuuteen vaikuttavista tekijöistä, ennen kuin Kuuhun lentävät ensimmäinen nainen ja ensimmäinen ei-valkoihoinen astronautti vuonna 2025.

Artemis tähtää ensin Kuuhun, sitten Marsiin

Nasan pitkäksi kaavaileman Artemis-avaruusohjelman ensimmäinen vaihe toteutuu elokuun laukaisun myötä.

Jos kaikki sujuu suunnitelmien mukaan eli raketti, avaruusalus ja nuket toimivat niin kuin niiden pitää, voidaan siirtyä kakkosvaiheeseen. Siinä on kyse miehitetystä kuulennosta, jonka aikana ei kuitenkaan käydä Kuussa.

Artemis I -miehistö

Kolme testinukkea kerää tietoa Nasan uusien SLS-kantoraketin ja Orion-avaruusaluksen turvallisuudesta. SLS:llä voidaan kuljettaa suurempi kuorma Kuuhun kuin sen edeltäjillä, mutta se vaatii myös suuremman lähtönopeuden. Myös laskeutumisen aikana nopeutta on enemmän ja lämpötila korkeampi kuin aiemmilla kuulennoilla.

Mannequin af kvinde i laboratorie
© German Aerospace Center

Naispuoliset testinuket Israelista ja Saksasta

Helga on yksi niistä kolmesta testinukesta, jotka lähtevät Artemis I -kuulennolle. Saksan ilmailu- ja avaruuskeskuksessa valmistettu nukke on varustettu tuhansilla antureilla, jotka mittaavat, kuinka paljon kosmista säteilyä astronautit saavat lennon aikana.

Skiver med sensorer i laboratorie
© German Aerospace Center

Naisnuket tarkkailevat säteilyolosuhteita

Helga ja sen israelilainen matkakumppani Zohar koostuvat 38 levystä, jotka muistuttavat rakenneominaisuuksiltaan eri ihmiskudoksia. Levyissä on yli 5 000 anturia, jotka mittaavat suurienergiaista kosmista säteilyä.

Mannequin i orange rumdragt
© NASA

Komentaja Moonikin Campos

Kolmas Artemis I -koelennon nukke on komentaja Moonikin Campos. Sillä on – toisin kuin Helgalla ja Zoharilla – myös alavartalo, ja sen tehtävänä on mitata avaruusaluksen suuresta lähtönopeudesta johtuvaa painetta ja rasitusta.

Suunnitelmien mukaan Artemis III -lento on varsinainen kuulento, jolla astronautit käyvät Kuun pinnalla. Käynnistä tekevät historiallisen tapauksen naispuolinen ja ei-valkoihoinen avaruuslentäjä.

Kaikki tähän mennessä Kuussa käyneet 12 astronauttia ovat olleet valkoihoisia miehiä. Kun Kuuhun laskeudutaan 50 vuoden tauon jälkeen, miehistön halutaan edustavan paremmin ihmisten moninaisuutta.

Nasa tähtää Artemis-ohjelmallaan pysyvän kuuaseman perustamiseen, sillä se helpottaisi välietappina pitempien avaruuslentojen toteuttamista. Ensimmäisenä kaukokohteena pidetään Marsia.

Israelilainen ja saksalainen astronautti yhdessä legendaarisen Nasa-kollegansa kanssa astumassa Orioniin

Se, että koelennon tekevien testinukkejen nimet ovat Zohar, Helga ja komentaja Moonikin Campos, voi kuulostaa huonolta vitsiltä. Nasan Artemis-ohjelman ensimmäinen vaihe ei ole kuitenkaan leikin asia.

Testinuket tulevat Israelista, Saksasta ja Yhdysvalloista. Komentaja Moonikin Campos on ainoa testinukke, jolla on ylä- ja alavartalo. Zohar ja Helga ovat pelkkiä torsoja.

Mand kigger på papirer

Yksi Artemis I -koelennon testinukeista on nimetty sähköinsinööri Arturo Camposin mukaan. Hänellä oli tärkeä osa Apollo 13 -lennon ongelmien ratkaisemisessa. Avaruusaluksen huoltomoduulin toinen happisäiliö räjähti kahden päivän kuluttua laukaisusta. Onnettomuudesta huolimatta astronautit onnistuivat palaamaan Maahan.

© Campos-familien

Torsot koostuvat 38 levystä, jotka jäljittelevät ihmisen lihas- ja luukudosta. Niissä on yli 5 000 anturia, jotka mittaavat eri elinten säteilyaltistusta.

Koelennon komentaja Moonikin Campos matkustaa ohjaajan paikalla. Testinukke kerää tietoa Nasan uuden SLS-kantoraketin aiheuttamasta rasituksesta, kun nopeus nousee melkein 40 000 kilometriin tunnissa.

Moonikin Camposin etunimi on sanaleikki, sillä moonikin muistuttaa mallinukkea tarkoittavaa mannequin-sanaa ja sisältää Kuun englanninkielisen nimityksen (Moon). Sukunimi valittiin yleisöäänestyksellä.

Campos on tuttu nimi Nasan Apollo-ohjelmaan perehtyneille. Sähköinsinööri Arturo Camposilla oli tärkeä osa Apollo 13 -lennon astronauttien hengen pelastamisessa.