Naidu et al, P. Oesch, T. Treu, GLASS-JWST, NASA/CSA/ESA/STScI
Galaksi avaruus

Kaikkein vanhin galaksi on ehkä löydetty

Alkuräjähdys tapahtui 13,8 miljardia vuotta sitten – ja nyt tutkijat pääsevät aivan lähelle kaiken alkua.

James Webb -teleskooppi on vasta alkanut lähettää näyttäviä kuvia avaruudesta – ja nyt se on ilmeisesti havainnut tunnetuista galakseista vanhimman, kirjoittaa New Scientist.

GLASS-z13 nimen saaneen galaksin arvioidaan muodostuneen vain 300 miljoonaa vuotta alkuräjähdyksen jälkeen. Siten se on 100 miljoonaa vuotta vanhempi kuin tähän asti vanhimpana pidetty, Hubble-teleskoopin löytämä galaksi GN-z11.

Havainnon teki Rohan Naidu kollegoineen Harvardin–Smithsonianin astrofysiikan keskuksesta. Ryhmä löysi samassa yhteydessä myös toisen galaksin, GLASS-z11:n, joka on samanikäinen kuin GN-z11. GLASS-z11 on pyörimisliikkeensä perusteella ilmeisesti muodostamassa lautasmaista rakennetta.

Molemmat löydetyt galaksit ovat pieniä. GLASS-z13 on läpimitaltaan vain 1 600 ja GLASS-z11 puolestaan 2 300 valovuotta. Linnunradan läpimitta taas on 100 000 valovuotta.

Suuret kysymykset

Galaksit löytyivät tutkittaessa Webb-teleskoopin ensimmäistä Deep Field -kuvaa, joka paljastaa tuhansia galakseja.

Seuraavaksi pitää vahvistaa löydettyjen galaksien ajoitus. Ainoastaan Webb-teleskooppi voi välittää tähän tarvittavat tiedot.

Tutkijat olivat jo etukäteen odottaneet, että huipputehokas James Webb -teleskooppi löytää varhaisimpia galakseja. Nyt toivotaan löytyvän vielä vanhempia galakseja ja tähtiä, jotka syntyivät noin 200 miljoonaa vuotta alkuräjähdyksen jälkeen.

Ensimmäisten tähtien ja galaksien syntyajankohta on yksi vielä selvittämättömistä universumin alkuun liittyvistä kysymyksistä.