NASA

Juhlavuosi: Laika lensi kohti tähtiä 60 vuotta sitten

Katukoira Laika oli nelijalkainen avaruuspioneeri, joka altistui avaruuden äärimmäisille olosuhteille. Sen lennosta saatiin tärkeää tietoa, jonka perusteella sittemmin uskallettiin lähettää myös ihminen Maan ilmakehän ulkopuolelle.

Marraskuussa 1957 maailmanmaineeseen noussut Laika ehti kiertää Maata vain muutaman tunnin. Se kuoli stressiin ja kuumuuteen. Sputnik 2, jossa Moskovan kaduilta löydetty Laika lähetettiin avaruuteen, laukaistiin vain kuukausi ensimmäisen Sputnik-lennon jälkeen.

Katukoira tuomittiin kuolemaan

Lento suunniteltiin kiireessä, ja alusta asti oli selvää, ettei Laika palaisi Maan päälle. Koiralle yritettiin silti luoda mahdollisimman siedettävät olosuhteet. Sputnikissa oli happigeneraattori, tuuletin sekä ruokaa ja vettä viikon tarpeiksi. Laika oli määrä lopettaa kivuttomasti ruokaan sekoitetulla myrkyllä.

Laika kuoli viisi tuntia laukaisun jälkeen

Nousun aikana Laikan syke nousi 103:sta 240:een. Se oli odotusten mukaista, mutta syke pysyi korkeana vielä kiertoradallakin, mikä oli merkki siitä, että jokin oli vialla. Lopulta Laika kuitenkin rauhoittui sen verran, että se söi.

Laika ehti kiertää Maan ehkä neljä kertaa. Ilmeisesti satelliitin lämpökilpi oli vaurioitunut nousun aikana, sillä sisälämpötila kipusi pian yli 40 asteeseen. Se oli liian kova rasite Laikan elimistölle. Viisi tuntia laukaisun jälkeen Laikasta ei enää saatu elonmerkkejä.

Laika raivasi tietä miehitetyille lennoille

Laikan lento oli joka tapauksessa tärkeä avaruustutkimuksen virstanpylväs.

Koira osoitti, että elävä olento voi periaatteessa elää myös ympäristössä, joka poikkeaa merkittävästi maapallon olosuhteista. Koe raivasi tietä muun muassa kuulennoille.

Avaruudessa painovoimaa ei huomaa, ja painottomuus vaikuttaa erikoisilla tavoilla ihmiskehoon, joka on tottunut painovoiman vaikutukseen. Esimerkiksi hermojärjestelmä muuttuu ihmisen oleskellessa avaruudessa.

Laika antoi tutkijoille mahdollisuuden analysoida, miten äärimmäiset olosuhteet vaikuttavat kehoon, ennen kuin avaruuteen lähetettiin ihmisiä.