Painottomuus kääntää tieteen päälaelleen

Kansainvälisellä avaruusasemalla työskentelevät astronautit voivat suorittaa aseman painottomuudessa sellaisia pitkäaikaisia kokeita, jotka Maassa olisivat mahdottomia. Vuosien aikana avaruudessa on saatu uutta tietoa muun muassa siitä, että laakamadot ja liekit käyttäytyvät siellä normaalista poikkeavalla tavalla.

© NASA

Hunaja ja vesi eivät sekoitu painottomuudessa

© NASA

Maan päällä hunaja liukenee vaivattomasti veteen esimerkiksi teessä.

Sen sijaan avaruusasemalla hunaja ja vesi pysyvät erillään. Kun vesisäiliöön ruiskutettiin hunajaa, se jäi pisaroiksi veden sekaan.

Tieto nesteiden käyttäytymisestä painottomassa tilassa on tärkeää, kun suunnitellaan avaruusalusten moottoreita, polttoainesäiliöitä ja pumppuja.

Avaruudessa tulen liekit ovat kylmiä

© NASA

Tulipalo avaruusasemalla tai avaruusaluksessa voi olla tuhoisa. Siksi on tärkeää tietää, miten tuli käyttäytyy avaruudessa.

Painotto­massa tilassa esimerkiksi liekit eivät ole pitkulaisia vaan pyöreitä.

ISS:llä on testattu, miten heptaani-niminen polttoaine palaa avaruudessa. Oikeissa olosuhteissa se saatiin palamaan vain noin 600-asteisella liekillä. Normaalisti liekkien lämpötila on 1 400 astetta.

Mato kasvatti ylimääräisen pään

© Taisaku Nogi, Dan Zhang, John D. Chan, Jonathan S. Marchant

Biologit ovat tutkineet ISS:llä muun muassa sitä, miten elimistö korjaa vaurioituneita kudoksia painottomassa tilassa.

Yhdessä kokeessa tutkijat katkaisivat laakamadolta pyrstön nähdäkseen, miten mato korjaa sen. Uuden pyrstön asemesta mato kasvatti toisen pään.

Taustalla on todennäköisesti geenimuunnos, jota ei magneettikentän ja painovoiman vaikutuksesta esiinny Maassa.

Miten vessakäynti onnistuu avaruudessa?

© SPL