Syöpämöykyt kasvavat avaruudessa luonnollisesti
Uudelleenkäytettävä avaruuskapseli on nimetty Resilienceksi, ja se laukaistiin avaruuteen maanantaina kello 2.27 Suomen aikaa Falcon 9 -raketin nokassa.
Noin 27 tunnin aikana kapseli kohoaa 400 kilometrin korkeuteen ja kytkeytyy ISS-asemaan, minkä jälkeen astronautit Michael Hopkins, Victor Glover, Shannon Walker ja Soichi Noguchi siirtyvät asemalle. Tuolloin ISS-aseman miehistövahvuus kohoaa ensimmäistä kertaa seitsemään.
Tutustu ISS:lle matkaaviin astronautteihin:
Lisäkädet kaksinkertaistavat ajan, joka ISS:llä on varattu tutkimukseen.
Koska avaruusasema on jatkuvasti vapaassa pudotuksessa kiertäessään Maata, siellä vallitsee painottomuus ja tutkijat pääsevät perehtymään esimerkiksi solujen, molekyylien ja kasvien prosesseihin sellaisina kuin ne tapahtuisivat ilman painovoimaa.
Kuuntele, kun tutkijat selittävät mikropainovoiman etuja:
Avaruusaseman sijainti kiertoradalla tekee siitä ainutlaatuisen laboratorion, jossa voidaan tehdä pitkäkestoista tutkimusta mikropainovoimassa. Ja se voi olla yksi valteista, joilla saadaan ratkaistua syövän arvoitus Maassa.
ISS:llä astronautit esimerkiksi tutkivat parhaillaan erästä hyvin innovatiivista hoitomenetelmää leukemiaan. Siinä käytetään hyväksi ihmisen soluissa luonnostaan esiintyvää lähetti-rna-molekyyliä, jota solu käyttää mallina tuottaessaan proteiineja.
ISS:llä pyritään erikoisvalmisteisilla lähetti-rna-molekyyleillä kokeilemaan, miten terveet solut voitaisiin erottaa syöpäsoluista ja siten aktivoida elimistön oma puolustusjärjestelmä mahdollisia syöpäkasvaimia vastaan.
Kokeissa on jo saatu lupaavia tuloksia, mutta kaikki ei ole vielä varmaa, sillä kiertoradalla syöpäsolut lisääntyvät nopeammin kuin normaalissa painovoimassa.
ISS:llä tehdyt kokeet voivat auttaa selvittämään, mitkä lähetti-rna-molekyylit sopivat parhaiten leukemian torjumiseen. Kokeiden tuloksista toivotaan myös apua entistä tehokkaampien ja edullisempien syöpähoitojen kehittämiseen.