Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Avaruuskapseli aloitti reittilennot: tutkijat etsivät hoitoa syöpään

Nyt Nasa ja ja SpaceX ovat käynnistäneet reittilennot Kansainväliselle avaruusasemalle. Sivutuotteena syntyy ainutlaatuista tutkimusta, joka voi poikia muun muassa uusia syöpähoitoja.

Maanantaina varhain aamuyöstä Yhdysvalloista Kennedyn avaruuskeskuksesta laukaistiin avaruuteen raketti.

Tällöin ensimmäinen Dragon-avaruuskapseli suuntasi Kansainväliselle avaruusasemalle ISS:lle toukokuussa tehdyn onnistuneen miehitetyn koelennon jälkeen.

Crew-1-nimellä tunnettu lento merkitsee, että Nasan ja SpaceX:n yhteinen tavoite säännöllisistä lennoista on toteutumassa. ISS-aseman kiertoliike Maan ympäri auttaa tekemään ISS:llä ainutlaatuista tutkimusta, muun muassa etsimään hoitoja syöpiin.

Seuraa avaruuskapselin matkaa ISS:lle tästä:

  • LAUKAISU: Klo 2.27 yöllä Suomen aikaa maanantaina 16.11. Cape Canaveralista Floridasta.
  • IRTOAMINEN: 2,5 minuutin kuluttua laukaisusta irtoaa Falcon-9-raketin ensimmäinen vaihe ja 6 minuutin päästä toinen.
  • LENTOAIKA: Kuluu noin 27 tuntia siihen, että kapseli saavuttaa ISS:n, joka kiertää Maata 27 000 km/h.
  • SAAPUMINEN: Telakoituminen ISS:ään tapahtuu Suomen aikaa maanantain ja tiistain välisenä yönä.

Syöpämöykyt kasvavat avaruudessa luonnollisesti

Uudelleenkäytettävä avaruuskapseli on nimetty Resilienceksi, ja se laukaistiin avaruuteen maanantaina kello 2.27 Suomen aikaa Falcon 9 -raketin nokassa.

Noin 27 tunnin aikana kapseli kohoaa 400 kilometrin korkeuteen ja kytkeytyy ISS-asemaan, minkä jälkeen astronautit Michael Hopkins, Victor Glover, Shannon Walker ja Soichi Noguchi siirtyvät asemalle. Tuolloin ISS-aseman miehistövahvuus kohoaa ensimmäistä kertaa seitsemään.

Tutustu ISS:lle matkaaviin astronautteihin:

Lisäkädet kaksinkertaistavat ajan, joka ISS:llä on varattu tutkimukseen.

Koska avaruusasema on jatkuvasti vapaassa pudotuksessa kiertäessään Maata, siellä vallitsee painottomuus ja tutkijat pääsevät perehtymään esimerkiksi solujen, molekyylien ja kasvien prosesseihin sellaisina kuin ne tapahtuisivat ilman painovoimaa.

Kuuntele, kun tutkijat selittävät mikropainovoiman etuja:

Avaruusaseman sijainti kiertoradalla tekee siitä ainutlaatuisen laboratorion, jossa voidaan tehdä pitkäkestoista tutkimusta mikropainovoimassa. Ja se voi olla yksi valteista, joilla saadaan ratkaistua syövän arvoitus Maassa.

ISS:llä astronautit esimerkiksi tutkivat parhaillaan erästä hyvin innovatiivista hoitomenetelmää leukemiaan. Siinä käytetään hyväksi ihmisen soluissa luonnostaan esiintyvää lähetti-rna-molekyyliä, jota solu käyttää mallina tuottaessaan proteiineja.

ISS:llä pyritään erikoisvalmisteisilla lähetti-rna-molekyyleillä kokeilemaan, miten terveet solut voitaisiin erottaa syöpäsoluista ja siten aktivoida elimistön oma puolustusjärjestelmä mahdollisia syöpäkasvaimia vastaan.

Kokeissa on jo saatu lupaavia tuloksia, mutta kaikki ei ole vielä varmaa, sillä kiertoradalla syöpäsolut lisääntyvät nopeammin kuin normaalissa painovoimassa.

ISS:llä tehdyt kokeet voivat auttaa selvittämään, mitkä lähetti-rna-molekyylit sopivat parhaiten leukemian torjumiseen. Kokeiden tuloksista toivotaan myös apua entistä tehokkaampien ja edullisempien syöpähoitojen kehittämiseen.

Astronautit ja tutkimusvälineistö viedään ISS:lle Dragon-avaruuskapselilla, joka Falcon-9-kantoraketin tavoin voidaan käyttää uudelleen.

© NASA/Wikimedia Commons

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota